Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 16 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom flirten we meer in de zomer? (en waarom je een zomerliefde wilt hebben)

De terrassen zitten vol en de parken zijn weer volgeladen met zomers geklede mensen waarvan je je elk jaar weer afvraagt waar ze in hemelsnaam allemaal uithangen in de winter. Bloot gekleed en vrolijk gestemd genieten we tot in de late uurtjes van de zogeheten zwoele zomeravonden. Maar hoe komt het dat we ineens zo ‘zwoel’ worden in de zomer?

Er bestaan maar liefst 7 liedjes met de titel Summer Love. Het lijkt als vanzelfsprekend dat we massaal doen aan zomerflings en romances. Maar hebben we die term er zelf aan gegeven of bestaat ‘ie echt?

Meer liefde in de lucht in de zomer

Waarom we meer openstaan voor liefde, meer zin hebben om te flirten en er op de één of andere manier ook beter in zijn (het lijkt ons natuurlijker af te gaan), is een interessant vraagstuk. Is het ergens niet gek dat ons liefdesleven (en seksleven) seizoensgebonden is?

Lees ook: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

Janine Driver, TED Talkspreker, auteur en CEO van the Body Language Institute, denkt (gelukkig) van niet. Op Psychology Today vertelt ze hoe een zomerromance niet alleen leuk is, het kan volgens haar ook een gezonde balans brengen in je leven, het kan je geluksniveau een boost geven en je gevoel van vervulling flink bevorderen.

Wel de lusten, niet de lasten

Eigenlijk is die redenering helemaal niet zo gek als je er over nadenkt. Een zomer lang ervaar je het leukste gedeelte van de liefde: de prille liefde, (samen) een unstopable sexdrive hebben en vooral de leuke kanten van de ander zien. Maanden heb je een zorgeloos gevoel zonder de verbintenis te hebben van een relatie. Met andere woorden: wel de lusten, maar niet de lasten.

Ook interessant: Waarom we in de zomer meer zin in seks hebben 

De reden dat we meer flirten in de zomer en zomerliefjes hebben? Er zijn simpelweg meer evenementen waar we onze zomerliefde kunnen ontmoeten. Denk aan de vele barbecues in het park en lange terrasavonden in vergelijking met de thuis-blijf-modus in de winter. Tel daar een hogere sexdrive bij op en je hebt hét recept voor vinden van een potentiële zomerliefde.

Bij warmere temperaturen trek je logischerwijs zomerse kleding aan die meer lichaam laten zien: een trigger voor seksuele opwinding, redeneert LiveScience. Ook het gevoel dat je even ontsnapt aan de dagelijkse routine van je studie of werk kan leiden tot romantische en spontane situaties. In zo’n ‘pauze’ of in zo’n gevoel van ‘ontsnapping’ aan je normale leven gaan we makkelijker romantische en seksuele ervaringen aan.

Meeste relaties beëindigen in de zomer

Dat zomerliefdes een feit zijn, kan ook meneer Zuckerberg beamen. Facebook kwam in 2010 en 2011 met data waaruit bleek dat de leeftijdsgroepen onder de 25, tussen de 25 en 44 én de 44+ers hun relatiestatus het vaakst wijzigden naar ‘uit elkaar’ tussen mei en augustus (in vergelijking tot de rest van het jaar). Big brother is watching you…

Dit vind je vast ook leuk: Dit is waarom de meest gelukkige stelletjes vreemdgaan

Of we zomerliefde nu een culturele anekdote noemen of een met data bewezen term: de zomer lijkt hoe dan ook te zorgen voor meer liefde in de lucht. De Amerikaanse psycholoog Catherine Sanderson zegt dat de verklaring hiervoor toch echt te vinden is in het feit dat we socialer zijn, meer doen en naar meer events gaan. En van (nieuwe) dingen doen, worden we nu eenmaal blij.

Flirttips van een expert

Zijn er nog maar weinig vlinders te vinden in je buik? Onderzoek toont aan dat het zo’n 90 seconden tot 4 minuten duurt voor je onderbewustzijn om te beslissen of je je aangetrokken voelt tot iemand.

Driver (die expert is op het gebied van lichaamstaal) tipt dat de richting van je navel je emotionele staat zou verklappen. Sta je weggedraaid, dan lijk je gesloten en andersom geldt hetzelfde. Vind je iemand leuk? Zorg dan dus dat je buik in elk geval naar de ander staat toegedraaid. Het gaat vooral om de eerste indruk, je kunt ‘m namelijk nooit meer veranderen.

Wil je een warme indruk achterlaten? Zorg dan in elk geval voor: oogcontact, een warme glimlach, dat jullie navels richting elkaar staan en je voeten in de richting van de ander staan.

Have a playful summer!

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️