Rosa Bertram
Rosa Bertram Beweging 9 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Niet zo flexibel? Met deze oefeningen en tips ben je binnen no time leniger

Ga je weleens naar een sportklasje en lijkt ie-der-een lenig en eindeloos flexibel te zijn behalve jij, en denk je vaak ‘dat gaat mij toch nóóit lukken’? No stress, iedereen kan lenig en flexibel worden. Alleen zul je jouw flexibiliteit moeten trainen. Deze simpele oefeningen helpen je bij flexibeler worden.

Waar de één van nature z’n benen zonder ook maar enige moeite in de nek kan leggen, gaat dat bij een ander (ik!) niet bepaald soepel. Daar is natuurlijk niets mis mee, want ieder lichaam is anders en let’s be honest, erg nuttig is het niet per se.

Wat daarentegen wél fijn is, is om je lekker in je lijf te voelen en om vrij te kunnen bewegen zoals je dat het liefste zou willen.

Voordelen van fysiek flexibel zijn

Een beetje flexibel kent heel wat voordelen:

  • Flexibel zijn zijn voelt ontzettend fijn, ga maar na hoe héérlijk een flinke stretch kan voelen na een work-out. Je voelt je lichaam sterker en fitter worden. Je daagt je lichaam ermee uit!
  • Flexibiliteit verbetert bovendien de beweeglijkheid van je gewrichten.
  • Flexibel zijn helpt bij het algeheel soepeler bewegen gedurende de dag.
  • Met een flexibel lichaam is het makkelijker om spieren te herstellen (na het sporten) en de kans op spierpijn wordt kleiner.
  • Je voorkomt blessures door de flexibele beweging van spieren.
  • Door een flexibel lijf te hebben, kan met name rugpijn worden verminderd.

Met andere woorden: je spieren flexibel te houden, zorgt dus voor heel wat gezondheidsvoordelen. Het bepaalt hoe gemakkelijk je gedurende dag beweegt, maar beïnvloedt ook jouw sportprestaties.

Een sixpack trainen zonder een vinger te bewegen? Het kán

Voor wie van nature niet geboren is met een lenig lijf (dat zijn er tenslotte maar een paar, en die kunnen juist weer té lening zijn waardoor er steeds van alles uit de kom schiet): maak je geen zorgen, want er zijn heel wat fijne oefeningen waarmee je jouw flexibiliteit kunt trainen.

Oefeningen om flexibeler te worden

Met deze fijne stretch-oefeningen word jij binnen de kortste keren flexibeler:

1. Een goede warm-up

Voordat je aan de slag gaat, met welke sport dan ook, is een goede warm-up altijd essentieel. Je kunt simpele ronddraaiende bewegingen maken met je nek, polsen of enkels voor je aan je work-out begint. Doe je een yogaflow, begin deze dan altijd eerst met de zonnegroet.

Een goed begin is immers het halve werk!

2. Neem de tijd

Als je leniger wilt worden, zul je daar de tijd voor moeten nemen. Van eens in de week stretch-oefeningen doen, zul je niet ineens leniger worden. Ook niet als je die oefeningen maar kort uitvoert. Het liefst wil je echt de tijd nemen voor je stretch oefeningen, voor én na de work-out uit. Maak er een prioriteit van.

3. Blijf een tijdje in de positie staan

Veel mensen denken dat je sneller leniger wordt als je een soort ‘bouncende‘ beweging terwijl je in de stretch-pose zit, maar dat klopt niet. Luister naar je lijf en blijf liever langer in één positie zitten, je lichaam zal daar uiteindelijk het lenigst van worden dan je lenigheid te forceren.

Is sporten op een lege maag een goed idee? Dit zegt de wetenschap

4. Ga naar yoga

Yoga is misschien wel één van de meest effectieve manieren om flexibeler te worden. Een gecertificeerde docent begeleidt je door de oefeningen heen, helpt je bij de juiste uitvoering ervan en binnen de kortste keren (als je een aantal keer per week gaat) zul je al resultaat zien.

5. Downward facing dog

Een simpele oefening die helpt bij lenigheid is de ‘downward facing dog’. Je maakt van je lichaam een soort driehoek waardoor je rug, armen en hamstring een heerlijke stretch krijgen. Benieuwd hoe je de oefening op de perfecte manier uitvoert? Zó doe je de perfecte downward facing dog.

6. Op je mat, naar je voeten

Een volgende simpele stretch-oefening die je makkelijk thuis kunt uitvoeren na een work-out is de volgende: je gaat dus na je work-out op je mat zitten en strekt je benen naar voren. Met een gestrekte rug en nek rijk je voorover met je handen richting je voeten.

Let wel: zorg ervoor dat je rug recht blijft. Kun je niet meer verder? Dan is dít het moment dat je je handen laat vallen. Misschien komen ze tot je schenen, dat is helemaal goed! Blijf goed doorademen en zo’n dertig seconden in de houding zitten. Je zult vanzelf merken dat je steeds een beetje verder komt!

Voor de yogi’s: zó doe je de perfecte chaturanga

 

Door regelmatig stretch-oefeningen te doen en dit te blijven doen, zal je lichaam vanzelf flexibeler worden. Alleen, dat heeft wél tijd nodig. Geef je lichaam daar de kans voor. Voeg de rekoefeningen standaard toe aan je work-out, en je zult vanzelf merken dat je steeds wat flexibeler wordt. Een goede nachtrust, voldoende beweging, water drinken en een goede bloedsomloop helpen je ook bij het proces van flexibeler worden.

En vergeet niet, vergelijk jezelf nooit met een ander. Ieder lichaam is immers uniek!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️