Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 8 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Douche jij veel? Misschien vind je daardoor de liefde minder snel

Als je weleens verliefd bent geweest (of misschien voel je op het moment van lezen de vlinders wel door je buik gieren!), dan kan je waarschijnlijk beamen dat, hoe hard je kersverse liefje ook zweet, je hem of haar gewoon niet vindt stinken. Dat ons hoofd en lichaam gekke dingen doet als we verliefd zijn, is natuurlijk niets nieuws, maar hoe zit het met ons reukvermogen en de liefde?

Waarom vinden we onze partner eigenlijk nooit stinken als we verliefd zijn?

Geur in de liefde

Welkom in de wondere wereld van… de liefde! Want inderdaad, je lichaam past zich aan wanneer de hormonen van verliefdheid door je lichaam gieren. Slapen lukt niet meer goed, je eetlust verdwijnt en je bent de hele dag door vrolijk. Hoe zit het eigenlijk met geur en de liefde?

Zweet je veel? Dit zijn de 7 grote voordelen van zweten

Andersom kan je overigens ook merken waar je juist níet tot aangetrokken bent. Ken je dat, dat je iemand leuk vindt, maar dat wanneer jullie bij elkaar in de buurt zijn er iets niet klopt? Het is geen stank of penetrante lucht, het hoeft niet eens een zweet- of  stinklucht te zijn, maar er voelt (of nou ja: ruikt) iets gewoon niet goed, zonder dat je je vinger erop kan leggen wat het precies is.

Alsof je lichaam weet wat wel en niet goed voor je is of bij je past. En dat blijkt te kloppen, want ons lichaam wordt beïnvloed door zogeheten feromonen. Deze stofjes bepalen onder andere of je je seksueel voelt aangetrokken tot iemand.

Hoe werken feromonen?

Ons lichaam bevat feromonen, en die doen een knap staaltje werk. Een feromoon is namelijk een signaalmolecuul dat boodschappen kan overbrengen tussen mensen, maar ook tussen dieren en sommige planten van dezelfde soort.

Hoe ruik je feromonen?

Het is echter niet zo dat je feromonen kunt ruiken en die wel of niet lekker vindt. Je neemt de signaalmoleculen van de ander onbewust in je op, met dank aan het ‘vomeronasaal’ – wat achterin je neus zit.

Gadver, waarom stinkt mijn zweet opeens zo erg?

Feromonen zijn dus eigenlijk chemische stofjes waarmee dieren met elkaar kunnen communiceren. Bij dieren zit het in speeksel, urine, sperma, zweet en het vocht van de geslachtsorganen. Bij de mens worden feromonen gemaakt in de zweetklieren, en dát is precies de reden waarom je het zweet van je liefje niet vindt stinken, maar er misschien zelfs wel opgewonden van kan raken.

Het woordje feromoon komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘drager van opwinding’. Je lichaam bepaalt dus letterlijk tot welke andere feromonen het zich aangetrokken voelt en niet je hoofd.

Douche dus vooral niet te veel

Hoewel de natuur ons onbewust met andere mensen laat communiceren doormiddel van feromonen, douchen wij er maar al te lustig op los. Zweet? Dat willen we een ander juist liever niét laten ruiken, alleen werken we daarmee moeder natuur dus eigenlijk een beetje tegen.

Urenlang douchen of meerdere keren per dag is dus niet alleen slecht voor het milieu, je kan er daarmee ook voor zorgen dat jij en jouw liefde onbewust niet (meer) met elkaar kunnen communiceren.

Wanneer je meer zweet dan ‘normaal’ – dit kan er aan de hand zijn

Natuurlijk wil je fris voor de dag komen en niet een uur in de wind stinken, maar een beetje zweet zou dus geen probleem moeten zijn voor de liefde van je leven! Sterker nog: het zou zomaar eens kunnen zijn dat jouw future (of huidige) liefde opgewonden raakt van jouw persoonlijke luchtje.

Kijk, dán weet je pas echt dat je de juiste persoon hebt gevonden 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️