Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 16 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Oeh la la: 6 feitjes over het orgasme die je waarschijnlijk nog niet kende

Hoewel orgasmes eigenlijk best wel overrated zijn (seks is immers zoveel meer dan alleen klaarkomen), zijn er veel dingen die we eigenlijk nog helemaal niet weten over het orgasme. Deze 6 feitjes over het orgasme kende je waarschijnlijk nog niet!

Je hebt dan wel geen orgasme nodig om geweldige seks te hebben, toch kan het de kers op de taart van fijne seks zijn. Kende jij deze feitjes over het orgasme al?

Feitjes over het orgasme

Niet iedereen weet dit over het orgasme:

1. Klaarkomen is niet per se moeilijker voor vrouwen

Vooral personen met een vulva hoor je vaak over dat het lastiger is om klaar te komen. Toch lukt het 95 procent van de vrouwen wél door te masturberen.

Hoewel vrouwen vaker aangeven het moeilijker vinden om klaar te komen dan een man, is dat niet per se biologisch zo bepaald. Het heeft namelijk vooral met culturele normen op het gebied van seks en een tekort aan juiste informatie te maken.

In veel culturen draait seks immers vooral om het plezier van de man waarbij we al snel denken aan penetratie (wat een vrouwelijk orgasme niet per se stimuleert) en handelingen die het klaarkomen voor een vrouw mogelijk maken, zien als voorspel… Daarom schreven we al eerder over hoe je meer seksueel zelfvertrouwen creëert.

2. Lees je in over de orgasmekloof

De orgasmekloof is real: 95 procent van de mannen geeft aan klaar te komen tijdens de seks terwijl maar 65 procent van de vrouwen klaarkomt. Hoe meer je weet over hoe onze maatschappij naar seks kijkt, hoe makkelijker het wordt om als persoon met vulva wél een orgasme te krijgen.

Een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in de journal Sex Education ondervroeg vrouwen voor en na het bijwonen van een les over seks. En wat bleek? Wie de les had gevolgd, gaf aan erna betere en meer orgasmes te hebben.

3. Vrouwen komen óók klaar in hun slaap

Van een natte droom heb je vast weleens gehoord. Jongens komen dan klaar in hun slaap en worden wakker met een natte onderbroek. Whoopsie! Maar wist je dat vrouwen net zo goed kunnen klaarkomen terwijl ze slapen? Een recentelijk onderzoek liet zelfs zien dat één op de vijf vrouwen seksuele dromen heeft.

4. Helft van getrouwde mannen weet niet wanneer hun vrouw klaarkomt

Deze is shocking… Uit een onderzoek dat verscheen in de Journal of Sexual Medicine is gebleken dat van de 1600 getrouwde heterostellen 43 (!) procent van de mannen niet weet wanneer hun vrouw een orgasme krijgt.

Dit zijn stellen die getrouwd zijn en dus al langere tijd bij elkaar zijn en seks met elkaar hebben. De mannen dachten dat hun vrouw veel vaker klaarkwam dan in werkelijkheid zo was. Hoe dat kan? Bij een man of iemand met een penis is er fysiek bewijs wanneer er een orgasme plaatsvindt, terwijl dat bij een vrouw of iemand met een vulva niet het geval is.

5. Stimuleren van de baarmoederhals kan zorgen voor een orgasme

De baarmoederhals is een stukje weefsel (in de vorm van een cilinder) dat de vagina met de baarmoeder verbindt. Het is een gevoelig plekje wat met de juiste stimulatie kan zorgen voor een heus orgasme, dat wordt ook wel een cervical orgasm genoemd in het Engels.

Let wel: dit lukt alleen wanneer de vrouw erg opgewonden is, anders kan het ook pijnlijk zijn legt seks-expert Emily Morse uit aan MindBodyGreen. Het is overigens een hele andere stimulatie dan op de clitoris, omdat de beide plekken behoren tot een ander zenuwsysteem.

6. Niet alle orgasmes zijn seksueel

Er zijn genoeg mensen die weleens een orgasme hebben gehad zonder zich in een seksuele situatie te zijn geweest. Van het doen van ademwerk tot tandenpoetsen en van een bevalling tot het luisteren naar bepaalde soorten muziek.

Uiteindelijk is een orgasme een reeks aan neuropsychologische processen die kunnen ontstaan door een seksuele ervaring óf zonder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️