Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 28 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Een relatie tussen een extravert en een introvert, hoe werkt dat nou eigenlijk?

Een extravert en introvert in een relatie hebben soms met uitdagingen te maken. Het zijn twee totaal verschillende persoonlijkheden, met als grootste verschil dat een introvert oplaadt van tijd alleen en een extravert van sociale gebeurtenissen. Toch kun je ze ook zien als yin en yang en dús als iets wat elkaar aanvult. Door goed te communiceren, compromissen te sluiten en de ander in zijn waarde te laten, wordt een relatie als deze een groot succes.

Zo’n 75 procent van de bevolking is extravert en 25 procent is introvert. De kans dat je als introvert een relatie krijgt met een extravert is dus best groot. Het vergt misschien wat extra werk, maar jullie kunnen elkaar goed aanvullen.

Communiceren kun je leren

Een introvert heeft van nature de neiging om gedrag en emoties te overanalyseren. Een extravert heeft dat niet – of in ieder geval veel minder. Het lastige is ook dat een introvert zich op zo’n moment terugtrekt, een extravert spreekt zich uit. 

Voor de extravert in de relatie kan dit heel frustrerend zijn omdat hij of zij niet in de gaten heeft dat er iets aan de hand is óf heel hard zijn best aan het doen is, om de situatie op te lossen. Voor een introvert is het lastig omdat het kan voelen dat de extravert een beetje overruled. 

Lees ook: Dit is hoe een goede samenwerking verloopt (tussen introverten en extraverten)

Dit kan eigenlijk maar op een manier worden opgelost: communiceren. Als de introvert leert vertellen wat er aan de hand is, dan kan de extravert hier meer begrip voor voelen. Daarbij is het wél heel belangrijk dat de extravert goed luistert. Neem je echt de tijd om te vertellen en te luisteren dan leer je elkaar veel beter begrijpen. 

Compromissen sluiten hoort erbij

Een extravert haalt energie uit sociale gebeurtenissen, een introvert raakt er juist door uitgeblust. Het is daarom best lastig om af te stemmen of je wel of niet naar bepaalde feestjes gaat, want voor de een is wel gaan een win, voor de ander niet. 

Spreek samen af hoeveel sociale gebeurtenissen te veel zijn voor de introvert en te weinig voor de extravert in jullie relatie. Zo kun je kijken welke dingen jullie samen kunnen doen en welke dingen jullie los van elkaar doen. Dingen zonder elkaar doen, kan natuurlijk net zo goed. Als de extravert bijvoorbeeld naar een voetbalwedstrijd wil, kan dat prima alleen of met vrienden. 

Hoe werkt aantrekkingskracht tussen twee mensen eigenlijk?

Een bruiloft of de verjaardag van een familielid of vriend is natuurlijk lastiger. Spreek in ieder geval af als een van beide een uitnodiging krijgt om eerst even te overleggen. Daarnaast zou het ook in dit geval niet erg moeten zijn om af en toe te skippen of bij een bruiloft eerder naar huis te gaan. Vooral als de ander wel komt of wat langer blijft. 

Laat de ander in zijn waarde

Een relatie aangaan met de bedoeling om de ander te veranderen, is sowieso geen goed idee. Toch maken sommige extraverte mensen de fout te denken dat een introverte persoon een verlegen extraverte persoon is die nog niet uit zijn schulp moet kruipen. Ze willen je dan in bepaalde situaties helpen “het ijs te breken“.

Leg van tevoren aan je extraverte partner uit dat dat voor jou niet werkt. Als ze bijvoorbeeld het woord aan jou geven omdat ze hopen dat jij dan uit je schulp kruipt, ben jij niet bang voor een stilte. Terwijl het voor de extravert heel ongemakkelijk is, heb jij er helemaal geen moeite mee. Dat kan in het begin best verwarrend zijn. 

Lees ook: Zo bouw je die sprookjesachtige relatie op

Probeer als introvert ook de extraverte partner niet te onderdrukken. Die praat namelijk heel veel, misschien soms wel wat té veel. Luister er toch zo veel mogelijk naar. Juist als introvert kun je goed luisteren en het is voor de extravert fijn om te weten dat je geïnteresseerd bent.

Probeer je als introvert ook niet te schamen voor het sociale gedrag van de ander. Ze spreken onbekende mensen gemakkelijk aan uit oprechte interesse en niet om vervelend te zijn. Spreek eventueel wel een vorm van non-verbale communicatie af, zodat jij op een onopvallende manier bij je extraverte partner kunt aangeven wanneer het tijd is om het gesprek af te breken en te gaan.

Elkaar aanvullen

Misschien lijkt het in eerste instantie iets dat echt niet kan werken, toch vullen jullie elkaar alleen maar aan. Introverte mensen houden van oprecht en diepgaand contact, extraverte mensen houden de boel gaande en fleuren de boel op. En dat is een gouden combinatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️