Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 5 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Good News: Europese boerderijdieren zitten straks niet meer in kooien

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Europese boerderijdieren zitten straks niet meer in kooien.

Hoogstwaarschijnlijk zal er vanaf 2027 in heel Europa geen vee meer worden gehouden in kooien. Alhoewel dat nog veel te lang duurt als je het aan ons vraagt, is het toch geweldig nieuws!

End The Cage Age

In 2018 ging het ‘End The Cage Age’ initiatief van dierenrechtenorganisaties en burgers van start. Zij vonden dat kisten en kooien erg dieronvriendelijk zijn en ook niet meer van deze tijd zijn. Het initiatief werd door 153.958 Nederlanders en in totaal door 1,4 miljoen (!) Europeanen ondertekend.

https://www.bedrock.nl/we-onderzochten-hebben-dieren-een-bewustzijn/

Een paar weken geleden steunde het Europese Parlement dit burgerinitiatief met een grote meerderheid. Zo kreeg het voorstel 558 stemmen voor, 37 tegen en 85 onthoudingen.

Kooien voor veel dieren verboden

Het Europees Parlement zegt dat de Europese Commissie snel met wetsvoorstellen moet komen over hoe er een einde kan komen aan de vreselijke omstandigheden van boerderijdieren, vooral in Midden- en Oost- Europa.

De Europese Commissie zegt tegen het einde van 2023 te komen met een wetsvoorstel dat het gebruik van kooien voor veel dieren verbiedt. Dit gaat over konijnen, ganzen, kippen, moedervarkens, eenden en kalveren. Het voorstel belooft een beter leven voor de ruim 300 miljoen dieren in de Europese veehouderij die opgesloten zitten in kooien.

Leven van dieren één grote lijdensweg

Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren vertelt aan NU.nl hoe slecht het gesteld is met veel dieren in de veehouderij. ”Elk jaar worden in Europa honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. Hun leven is één grote lijdensweg. Deze dieren hebben geen bewegingsruimte en kunnen zich door ruimtegebrek vaak niet eens omdraaien of uitstrekken.”

Deze invloed heeft de maan op het gedrag van planten en dieren

Het is een verschrikkelijke situatie voor de dieren en daarom is het geweldig nieuws dat deze nieuwe wet er komt. Het laat zien wat de impact kan zijn als genoeg burgers een probleem aankaarten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️