Redactie
Redactie Welzijn 13 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Eten voor het slapengaan doen of niet?

Je kent het vast wel: je hebt vroeg gegeten en net voordat je naar bed gaat, krijg je ineens ontzettende trek. Je loopt door de keuken en kan het niet laten om toch nog even een koekje te pakken. Je vertelt jezelf dat je dit echt nodig hebt, omdat je anders met honger in bed ligt en niet kunt slapen, maar eigenlijk voelt het niet zo lekker.

En dat is natuurlijk niet voor niets. Waarschijnlijk heb je wel eens gelezen dat eten voor het slapengaan slecht is voor je gewicht. Dat je er dik van wordt omdat je spijsvertering vertraagt als je gaat slapen. En als je spijsvertering vertraagt, dan verbrand je minder calorieën en gaat vet zich opslaan in je lichaam.

Dat klinkt eigenlijk best heel logisch, vind je niet? En dik worden willen we natuurlijk allemaal liever niet. Toch zijn er ook experts die zeggen dat je prima kunt eten voor het slapengaan en dat het zelfs helpt  bij het afvallen. Wat moet je nu geloven?

Misverstand

Om meteen een misverstand uit de weg te ruimen: je lichaam heeft nog altijd energie nodig tijdens het slapen, dus je stofwisseling gaat ’s nachts gewoon door. Die kan er niet zomaar ineens mee stoppen.

Toch zijn er genoeg onderzoeken die laten zien dat mensen aankomen als ze voor het slapengaan nog eten. En dat is natuurlijk niet voor niets.

Waarom kom je aan als je ’s avonds nog eet?

Je kent het waarschijnlijk wel van jezelf, maar de meeste mensen die voor het slapengaan nog iets eten nemen een ongezonde snack, zoals koek, chips of zoutjes. Deze bevatten veel ongezonde voedingsstoffen zoals suiker, transvetten en zout. En zoals je begrijpt, zorgen precies deze ingrediënten ervoor dat je aankomt en hebben ze een negatief effect op je gezondheid.

Daarnaast staat je insuline productie in de avond en nacht op een lager pitje, wat betekent dat je minder goed in staat bent om snelle koolhydraten en suikers goed te kunnen verteren. Deze worden dus sneller opgeslagen als vet in je lichaam als je ze in de avond eet.

Ook stijgt je bloedsuikerspiegel en worden er allerlei processen in het lichaam geactiveerd. Het lichaam moet dus weer aan het werk, terwijl het eigenlijk behoefte heeft aan rust en dat kan de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden. 

Want waar je misschien niet bij stil staat, is dat er veel gebeurt in het lichaam, ook als je gaat slapen. Zo kunnen je spieren herstellen, maar herstelt ook de hormoonhuishouding waardoor het als je wakker wordt weer optimaal kan functioneren. En dat is wat je natuurlijk wilt.

Wanneer de hormoonhuishouding in balans is, blijf je makkelijker op gewicht en val je sneller af als dat nodig is. Ook ervaar je meer energie en voel je je fitter.

Wat als je ’avonds honger hebt?

Toch kan het natuurlijk best eens voorkomen dat je enorme trek hebt en er niet door kunt slapen. En dat is helemaal niet erg. Je kunt in dat geval gewoon een gezonde koolhydraatarme snack eten zodat je verzadigd in je bed ligt en niet midden in de nacht hongerig wakker wordt.

Een gezonde avondsnack eerder op de avond kan voor sommige mensen sowieso best een goed idee zijn. Zeker als je diabetes hebt of last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Een gezonde avondsnack kan je in dat geval helpen om je bloedsuiker ’s ochtends beter in balans te houden.

Het is eindelijk bewezen: gezond eten geeft je minder rimpels

3 uur voor het slapen niets eten

Maar in de meeste gevallen doe je er goed aan om 3 uur voordat je gaat slapen niets meer te eten zodat je lichaam alle rust heeft om tijdens je slaap te herstellen. Als je snel af wilt vallen is het zelfs aan te raden om na de avondmaaltijd niets meer te eten en 13 uur tussen de avondmaaltijd en het ontbijt de volgende dag te houden.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij je goed voelt bij wat je wel of niet in de avond eet. Probeer daarom verschillende dingen uit. Een weekje niets eten na de avondmaaltijd, een week een gezonde koolhydraatarme avondsnack nemen 3 uur voordat je gaat slapen. Onderzoek wat het doet met je energielevels, hoe je je voelt als je op staat, hoe diep je slaapt en hoe je lichaam er verder op reageert.

Kies altijd gezonde snacks zoals havermoutkoekjes met banaan en walnoten, zelfgemaakte groente-chips, een gekookt ei of een handje rauwe noten. Drink daarnaast lekkere verse kruidenthee zoals munt- of gemberthee. Drink ’s avonds liever geen koffie meer, want dat kan je wakker houden.

Dit artikel is geschreven door Anita Mulderij. Ze is gastschrijver bij Bedrock en specialiseert zich in voeding en lifestyle. Daarnaast is ze voedingsdeskundige bij Jasperalblas.

Meer lezen over gezonde voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️