Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 31 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Eten volgens je cyclus? Volg deze food-period-guide

Door onze drukke levensstijl staan we amper stil bij de processen die er binnenin ons lichaam plaatsvinden. Zonde eigenlijk, want door je lichaam goed te kennen weet je beter wat het nodig heeft en kun je daarop inspelen. Wist je bijvoorbeeld dat je lichaam in de verschillende fasen van je menstruatiecyclus verschillende soorten voeding nodig heeft?

Met deze food-period-guide vanaf nu wél.

Onze cyclus in een notendop

Onze menstruatiecyclus duurt zo’n 28 dagen – net als de maancyclus trouwens. Wat er in onze baarmoeder tijdens die 28 dagen gebeurt, is vergelijkbaar met de maan: de baarmoeder groeit, tot dat er een eisprong plaatsvindt. Als er geen bevruchting van een eitje plaatsvindt, slinkt de baarmoeder weer, waarna je menstrueert en dus bloed verliest. Je kunt je cyclus onderverdelen in 4 stadia: de menstruele fase, de folliculaire fase, de ovulaire fase en de luteale fase.

Dit moet je weten over je menstruatiecyclus (want daar weten we nog veel te weinig van)

De maatschappij waarin we nu leven, maakt dat we amper stilstaan bij die verschillende fases. Als je stopt met de pil, zul je merken dat je menstruatie verandert en terugkeert naar de natuurlijke gang van zaken.

Een gang van zaken waarin je makkelijk naar je lichaam kunt luisteren. Naar wat het wel en niet nodig heeft, maar ook naar wanneer je in je kracht zit en wanneer je een stapje terug moet nemen.

Food period guide

Met die informatie in het achterhoofd, hoeft het ook niet te verbazen dat het eten waar je lichaam behoefte aan heeft mee fluctueert met je natuurlijke cyclus. Benieuwd wat je dan precies moet eten? We zetten het op een rij:

1. Voeding in de menstruele fase

We beginnen met de menstruatieperiode. In de menstruele fase zakt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in je lichaam (als er geen bevruchting plaatsvindt ten minste). Dit zorgt ervoor dat je lichaam de baarmoederwand afbreekt en afstoot en daardoor begint je menstruatie. En we weten allemaal hoe dat eraan toegaat: je lichaam kan in deze menstruele fase best wel wat versterking gebruiken.

Deze invloed heeft het ketodieet op je menstruatie en hormonen

Je kunt je hormonen een handje helpen met kalmerende soorten thee (zoals kamillethee). Vermijd daarentegen vet eten, alcohol, koffie en extreem zout eten.

2. Voeding in de folliculaire fase

De fase vlak na je menstruatie en vóór de eisprong noemen we de folliculaire fase. Deze duurt gemiddeld zo’n 14 dagen. Hierin neemt het oestrogeen in je lichaam toe en rijpen er een aantal eitjes in je eileiders, ter voorbereiding op de ovulatie.

Om je oestrogeenniveau in balans te brengen, eet je het liefst zoveel mogelijk kiemgroenten en gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kimchi of kefir. Ook een lepel pompoenpitten toevoegen aan je gerechten is in deze fase een goed idee.

3. Voeding in de ovulaire fase

In de ovulaire fase stijgt het oestrogeenpeil. Dat zorgt ook voor een toename van het luteïniserend hormoon. Door deze stijging laat de eicel los van de eierstok en deze komt terecht in de eileider. Gemiddeld ovuleer je op de 14e dag van je cyclus, maar dit verschilt per cyclus en per vrouw.

Kan de maanstand invloed hebben op je menstruatie? Een expert geeft antwoord

Omdat je oestrogeenlevels pieken, is het belangrijk om je lever te ondersteunen. Focus zoveel mogelijk op groenten, fruit en gezonde vetten (zoals noten).

4. Voeding in de luteale fase

De luteale fase is de fase na je eisprong en vlak voor je menstruatie. In deze fase produceer je meer progesteron (dit is om de baarmoederwand voor te bereiden op een bevruchting), maar blijf je ook oestrogeen produceren. In deze fase kan je last krijgen van irritaties, gevoelige borsten, opgeblazen gevoel, etc.

Bladgroenten, quinoa en boekweit zijn goede ingrediënten om je hormonen uit te balanceren. Focus ook op voeding die hoog in magnesium is, zoals donkere chocola, spinazie en pompoenpitten. 

Eigenlijk is het vooral een kwestie van op het juiste moment een aantal ingrediënten meer of minder in je winkelmandje te leggen – moeilijker dan dat is het echt niet. En je hormonen? Die gaan je ongetwijfeld dankbaar zijn.

Wanneer heb je wel héél erg last van je menstruatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️