Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 5 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Elmay gaf haar eigen boek uit: ‘Ik wilde mijn droom niet laten afhangen van een uitgever’

Een eigen boek uitgeven, Elmay Claassen kan het iedereen aanraden! Ze brengt een ode aan liefdesverdriet met haar dichtbundel Duizend stukjes liefde. “Niets is zo naar als een gebroken hart.”

Je eet nauwelijks, je hebt geen concentratie en alles herinnert je aan je ex. Toch is er blijkbaar ook iets moois te vinden tussen al die scherven van een gebroken hart.

De liefde als spiegel

Vorig jaar had Elmay ‘voor de zoveelste keer’ last van een gebroken hart. Heel pijnlijk, maar dat verdriet heeft nu een positieve draai gekregen. Het inspireerde haar tot het schrijven van haar eerste dichtbundel. “Ik dacht tot een jaar geleden dat het de bedoeling was om maar zo snel mogelijk over verdriet heen te stappen, terwijl er eigenlijk zoveel van te leren valt”, vertelt ze.

“De liefde is onze grootste spiegel, maar dan moet je daar wel in durven kijken. We geven onszelf echt te weinig tijd om te rouwen om een verbroken relatie. En om daarvan te leren.” Er komen zeer persoonlijke thema’s aan bod zoals toxische relaties, depressieve gevoelens en het vinden van meer liefde voor jezelf.

Een fragment uit de bundel

“Ik heb gehuild en ben gaan lopen. En door opgezwollen ogen ging de wereld langzaam open. Ik liep door jouw straat en zag mezelf daar nog naar binnen gaan. Als dat kleine meisje dat zo verlangde naar zachte armen. Dus besloot ik die om mijzelf heen te slaan. En zo bleef ik daar een tijdje staan.”

Kwetsbare inhoud

Schrijven is Elmays tweede natuur. “Ik schrijf elke ochtend, gewoon om mijn gedachten te ordenen. Soms wordt dat dan toevallig een gedichtje of inspiratie voor een kort verhaal.” De teksten in de bundel zijn verspreid over de afgelopen vijftien jaar geschreven. “Toen ik me vorig jaar zo vreselijk voelde, ben ik alle teksten terug gaan zoeken die ik sinds mijn tienerjaren geschreven heb.

Italiaanse regering geeft scholieren op hun 18e €500 om uit te geven aan boeken

Toen ik het las, ontdekte ik een interessant patroon”, zegt Elmay. Daar zijn de vier hoofdstukken (Breken, Verdwalen, Helen en Leven) uit ontstaan. Samen met analoge beeldmaker Nikki van de Poel werden ook foto’s bij de teksten gemaakt om nóg meer gevoel in de bundel te leggen.

“Op die foto’s geef ik mijzelf ook deels fysiek bloot. Een grote stap, helemaal als je een wat voller figuur hebt, maar die kwetsbare woorden moesten gewoon ondersteund worden door kwetsbare beelden. Ik heb alles volledig op gevoel gedaan.”

Eigen beheer

Steeds meer jonge schrijvers kiezen voor het uitgeven van een boek in eigen beheer. Meestal als een alternatief wanneer zij geen samenwerking met een uitgeverij kunnen vinden. Voor Elmay is het een bewuste keuze.

“Ik had zó helder voor ogen wat ik wilde, het is een super persoonlijk project. Daarom voelde het beter om het in eigen beheer uit te geven. Daarnaast maak je gewoon weinig kans op een goed aanbod van een uitgeverij als beginnende schrijver. Ik wilde mijn droom daar niet van laten afhangen. En eerlijk gezegd vind ik dat hele wereldje ook best wel een beetje ouderwets.”

Waarom geluk ons niet altijd blij maakt

Om het plan te laten slagen, was er wel een investering nodig. “Ik had goede voorbeelden voorbij zien komen van creatieve crowdfunding-acties waarvan ik dacht: ‘Dat wil ik ook!’ Dus ik ben er gewoon voor gegaan’’, vertelt Elmay. “Het was wel een dingetje, die crowdfunding, want je moet jezelf echt enorm in de spotlight zetten.

En als je je streefbedrag niet haalt, krijg je helemaal niks. Als ik erop terugkijk is dat super goed geweest, want vanaf dat moment was het geen optie meer om mezelf klein te houden.” Uiteindelijk haalde Elmay 7500 euro op via het crowdfundingplatform Voordekunst.

De ultieme droom

In eigen beheer een boek uitgeven betekent ook: alles zelf doen. “Ik vind dat juist het leuke eraan”, vertelt Elmay. “Je moet alles zelf uitvinden. Van ISBN-nummers tot promotie en van geschikte verzenddoosjes tot het aanleveren van de juiste drukbestanden.” Alleen voor de fotografie, de vormgeving en het drukwerk heeft Elmay hulp ingeschakeld.

Nu, 4 maanden na de crowdfunding, is Duizend stukjes liefde te koop via Elmays webshop, alle online boekwinkels, Bol.com en een aantal fysieke winkels.

Ook de verkoop en distributie kosten veel tijd. “Nu het boek er eenmaal is, wil ik natuurlijk dat het door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt. Dus dat betekent mailen, appen, DM’s sturen, langsgaan in winkels en doorgaan na elke afwijzing. Er zijn nu al zes fysieke winkels waar mijn boek te koop is, super tof. Je eigen boek in een boekenwinkel zien liggen, dat is wel echt de ultieme droom!”

Je koopt Duizend stukjes liefde hier voor 19 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️