Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 6 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit onkruid blijkt eigenlijk een superplant, ontdekten onderzoekers

Onkruid is vervelend. Wie een tuin heeft, kan dat ongetwijfeld beamen. Het overwoekert de planten die je er juist wilt hebben en is moeilijk om weg te krijgen, maar toch schijnt niet al het onkruid zo vervelend te zijn als we al die tijd dachten, zo is postelein eigenlijk een superplant, volgens onderzoekers. Lees maar even mee.

Onderzoekers hebben namelijk een onkruid gevonden dat ze een heuse ‘superplant‘ durven te noemen.

Onkruid

Eigenlijk is de term onkruid een beetje een gekke term, want onkruid is gewoon een plant en elke plant draagt bij aan de biodiversiteit van de planeet. Toch worden bepaalde lokaal, ongewenste planten zo genoemd. Het zijn misschien de minder mooie planten, maar ze zijn nog steeds belangrijk voor het omringende planten en dus de gezondheid van de natuur.

Alles in de natuur heeft immers een functie. En dat geldt óók voor onkruid. Onderzoek van de Universiteit van Yale vonden een onkruid dat eigenlijk een superplant blijkt te zijn, zo zeggen ze zelfs. De plant blijkt namelijk te kunnen helpen bij het ontwikkelen van sterke gewassen die resistent zijn tegen droogte.

Tuinieren en leven volgens de permacultuur principes is hot: maar waarom?

En met een veranderend klimaat waarin de zomers steeds langer duren en steeds warmer zijn, kan dat nog weleens heel handig van pas komen.

Postelein

Het gaat om de plant “Portulaca oleracea”, ook bekend als postelein. De plant die normaliter wordt gezien als onkruid blijkt nu een uniek fotosynthesemechanisme te hebben dat het beter bestand maakt tegen droogte.

Bestaat er zoiets als duurzame palmolie?

“Dit is een zeer zeldzame combinatie van eigenschappen en heeft een soort ‘superplant’ gecreëerd – een die mogelijk nuttig kan zijn bij inspanningen zoals gewastechnologie”, aldus Erika Edwards, hoogleraar ecologie en evolutionaire biologie aan de Yale University en co-auteur van het onderzoek.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Science Advances. Het onderzoek gaat over de bijzondere kenmerken van postelein en waarom het kan worden gebruikt voor toekomstige genetische manipulatie van andere gewassen.

Fotosynthese

Hoe werkt het totosynthese proces ook alweer? Een kleine recap. Fotosynthese vorm de kern van de manier waarom planten droogtes en ziektes overleven. Verschillende planten hebben manieren ontwikkeld om hun fotosynthese te verbeteren.

We kunnen de poolkappen opnieuw bevriezen, maar wat kost het?

Maïs en suikerriet bijvoorbeeld gebruiken C4-fotosynthese, waardoor planten zelfs bij hoge temperaturen productief kunnen blijven.

Maar vetplanten daarentegen, zoals cactussen, gebruiken de CAM-fotosynthese. Daardoor gedijen ze goed in woestijnen en andere droogte gebieden.

Kortom

Deze ontdekking zou zomaar eens een groot hulpstuk kunnen zijn in de problemen die klimaatverandering met zich mee brengt. Door meer droogte komen veel boeren namelijk in de problemen, omdat ze hun gewassen niet genoeg water meer kunnen geven.

Dat betekent ook dat de voedselonzekerheid voor de mens groter wordt. Planten die beter tegen droogte kunnen, zijn daar dus tegen bestand.

Wetenschappers proberen nu manieren te vinden om de veerkracht van belangrijke gewassen te vergroten. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️