Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 11 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Bestaat er zoiets als duurzame palmolie?

Veelzijdig, goedkoop en overal voor te gebruiken: palmolie is wereldwijd de meest gebruikte plantaardige olie. Dit heeft ook een keerzijde, want palmolie zorgt voor ontbossing in tropische gebieden.

Palmolie wordt namelijk gewonnen uit de vruchten van de palm. Deze palm groeit voornamelijk in tropische gebieden, zoals Maleisië en Indonesië. Voor consumenten is het bijna onmogelijk om een dag geen palmolie te consumeren.

Het is een van de meest gebruikte, betwiste ingrediënten wereldwijd. Je vind de plantaardige olie in cosmetica, huishoudproducten en voedsel. Het wordt ook gebruikt als biobrandstof. De vraag naar palmolie zal de komende jaren alleen maar stijgen.

Problemen met Palmolie

Voor de productie van palmolie worden en forse delen oerwoud verbrand om ruimte te maken voor plantages. Hierdoor komt er veel CO2 in de lucht, vermindert de biodiversiteit en sterven er dieren. Dit zijn slechts de nadelen voor het milieu, er is ook nog sprake van schending van mensenrechten en landroof.

Boycotten

Palmolie zorgt voor ontbossing maar het biedt ook veel kansen voor boeren en arbeiders in arme gebieden. Het is daarnaast een cruciaal ingrediënt in het dieet van de armste mensen op de wereld. Een verbod op palmolie zou voor deze mensen niet goed zijn en daarnaast de vraag naar andere plantaardige olie stimuleren.

Voor oliegewassen als koolzaad en soja is er nóg meer land nodig. Het boycotten van palmolie is dan ook niet per se een goede oplossing.

Bestaat er zoiets als duurzame palmolie?

De belangrijkste vraag luidt of er wel duurzame palmolie bestaat? Dit is maar net hoe je het bekijkt. De productie van palmolie is niet duurzaam maar als er geen palmolie is, moeten er andere plantaardige oliën geproduceerd worden. Dat is niet veel beter. Het productieproces van palmolie kan wel efficiënter en duurzamer gemaakt worden.

8 simpele manieren om (meer) plasticvrij te leven

Zo kan er uiteindelijk per hectare wel drie tot vier keer meer palmolie gemaakt worden. Bovendien zijn het vaak kleine boeren in bijvoorbeeld Indonesië die profiteren van de gewassen en dat is juist goed.

Gecertificeerde palmolieplantages

Eén van de manieren waarop palmolie duurzamer kan worden geproduceerd, is door het certificeren van plantages. Dit wil zeggen dat de palmolieplantages onder toezicht staat en moeten voldoen aan strenge eisen. Wanneer aan al deze eisen wordt voldaan krijgt de plantage een RSPO ‘Roundtable on Sustainable Palm Oil‘keurmerk. Deze organisatie zet zich in voor het duurzamer produceren van palmolie.

Waarom is het tropisch regenwoud zo belangrijk?

Dit betekent dat er maatregelen worden getroffen om het milieu zo min mogelijk te belasten. Dit houdt in dat er strenge eisen worden gesteld aan de manier waarop de palmolieplantages worden beheerd. Alleen als aan alle eisen wordt voldaan, krijgt een plantage het keurmerk ‘duurzaam’. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen bosbouw plaatsvindt op de plantage, dat er geen sprake is van kinderarbeid en dat er maatregelen worden genomen om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Helaas is de organisatie nog niet groot genoeg om alle – vaak achteraf gelegen – plantages goed te controleren. Hierin zal de komende jaren geïnvesteerd moeten worden. Palmolie is niet duurzaam maar kan in de toekomst zeker duurzamer worden en dat is een mooi streven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️