Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 25 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Hoe we ons ego kunnen herkennen én accepteren (het is niks negatiefs)

“Hij heeft zo’n groot ego!” zeggen we weleens als iemand erg veel zelfvertrouwen heeft. Zo lijkt ons ego iets negatiefs te zijn, maar in feite kunnen we niet zonder. De reden dat we eten, slapen en sociaal zijn komt namelijk allemaal door het ego. Hoe kunnen we het ego gaan zien voor wat het is? Een egoïst worden genoemd is meestal niet positief. Daarmee doelen we namelijk op iemand die alleen maar aan zichzelf denkt. Meer en meer horen we dat ons ego slecht is, dat we het los moet laten en ons hiermee minder moeten identificeren. Daar kan je ook zeker veel aan hebben. Door ons verstand of ego los te laten, is er meer ruimte om te leven vanuit ons hart of onze ziel. Dat kan een hele mooi proces van ontwikkeling zijn.

Ego is onze bewuste geest

Maar wat is een ego überhaupt? Je zou het kunnen omschrijven als het beeld wat je van jezelf hebt, of je bewuste geest, waar je gedachtes en percepties op gebaseerd zijn. Het kan ook worden omschreven als een gevoel dat je belangrijk bent of als veel zelfvertrouwen. Daar komt dan ook de opmerking over een groot ego vandaan. Aha.

Het ego is opgebouwd uit onze persoonlijke verhalen, angsten, verlangens, emoties, gedachtes en karaktereigenschappen. Deze persona is sociaal en psychologisch gezien onmisbaar en we ontwikkelen haar vanaf jonge leeftijd.

Inmiddels zijn we volwassen en identificeren sommige mensen zich compleet met hun ego. Daardoor vergeten we dat onder het ego meer kan zitten. Sommige spirituele boeken omschrijven dit als je ‘innerlijke zelf’ of je ‘bron’.

Er is nu een hippiehotel in Silicon Valley (waar je je ziel kunt terugvinden)

We kunnen niet zonder

Toch kunnen we het ego nooit helemaal ontvluchten. Ons ego is namelijk onze eigen identiteit, samen met alle persoonlijke kenmerken, rollen en capaciteiten die we hebben. Ook onze gedachtes vallen onder het ego. Nadenken is ook onderdeel van het ego, iets waar we niet zonder kunnen als mens.

Ook spiritueel leiders zien het ego helemaal niet als iets slechts. Eckhart Tolle omschrijft in zijn wereldbekende boek ‘De kracht van het Nu’ dat we ons verstand (wat onderdeel is van ons ego) helemaal niet hoeven te zien als iets slechts.

In de huidige Westerse maatschappij zouden we zelfs niet eens kunnen overleven als we geen ego hadden. Je agenda bijhouden, avondeten plannen en regelmatig sporten: je verstand (dus je ego) helpt je hier allemaal bij.

Als je op zondag niet bedenkt dat je een extreem drukke week hebt, kan het zomaar zijn dat de winkels al dicht zijn wanneer jij boodschappen wilt doen. Simpel voorbeeld, maar zo werkt het wel.  Op zo’n moment gebruik je je verstand en leef je niet in het nu, maar ben je wel bezig met voor jezelf zorgen. Een ego kan dus ook zeker positief zijn.

Negatieve effecten van het ego

De complete identificatie met het ego willen sommige mensen loslaten. Vaak wordt er dan gedoeld op de negatieve effecten van het ego. Dat jij niet vergeet om boodschappen te doen, zodat je vanavond eten in huis hebt, is vooral een positief effect van het ego. We doelen dus op de negatieve effecten, maar wat valt daar precies onder? Yogapedia zette het op een rijtje.

  • Vergelijken, oordelen, het bekritiseren van jezelf of anderen
  • Projecteren, manipuleren
  • Overanalyseren, manipuleren, twijfelen
  • Defensieve of angstige gevoelens
  • Eenzame gevoelens
  • Verlangens najagen

Klinkt best bekend voor ons, waarschijnlijk herkent iedereen wel een punt uit dit lijstje. Gelukkig kan je hier vrij makkelijk mee omgaan. Als je deze negatieve effecten van het ego ondervindt, vindt er waarschijnlijk weinig introspectie plaatst. Dat wordt ook wel svadhyaya genoemd in de yoga. Ons ego is dan compleet de baas, zonder dat we hier überhaupt bewust van zijn.

Kunnen we een keer stoppen met oordelen?

Omgaan met het ego

Hoe kan je hier mee omgaan? Op een hele simpele manier, eigenlijk. Door het te registreren en te accepteren. Al deze dingen zijn enorm menselijk en horen bij ons bestaan. We mogen het ego ook best waarderen zo nu en dan, want ze helpt ons om in leven te blijven.

We hoeven haar alleen niet altijd als waarheid te aanschouwen. Merk je dat je je compleet identificeert met je gedachten, dan kan je dit allereerst opmerken. Zie deze gedachten als een radio die altijd in je hoofd zit. Of je hem aan of uit wilt zetten, dat is aan jou.

Meer lezen over het ego?

Wil je meer interessante artikelen over spiritualiteit? Meld je nu aan voor onze Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️