Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 25 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Documentaire-tip: over hoe ons ego ons handelen beheerst

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Misschien wat kinderlijk om het zo te persifleren, maar in een cultuur waar álles wordt gedeeld op Social Media, filter incluis, is de opkomst van het ego meer aanwezig dan ooit. Niet voor niets gaat het boek van Kim Kardashian, genaamd Selfish, als warme broodjes over de toonbank. We leven in een maatschappij die geobsedeerd is door het ego. Regisseur Ester Gould maakte de documentaire A Strange Love Affair over precies dit onderwerp. Ze gebruikt haar eigen heftige verhaal om dit te illustreren.

Toen Gould jonger was, was ze gefascineerd door haar grote zus Rowan. Ze wilde haar zijn, vond alles aan haar leuk, want: knap, populair en artistiek. Rowan was zich bewust van haar eigen knapheid en succes, maar toch was ze ongelukkig. Haar zelfverzekerdheid sloeg over en haar obsessie met zichzelf en het beeld dat ze naar buiten bracht werd uiteindelijk haar down fall: ze pleegde zelfmoord.

A Strange Love Affair with Ego is een analyse van de zoektocht naar de grens tussen gezond en ongezond narcisme, in een tijd waarin het ‘ik’ en de verering van het zelf steeds belangrijker worden.

Je kunt de documentaire bekijken op de site van de VPRO.

Meer tips

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️