Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 28 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Good News: de Efteling gaat hun racistische attractie verbouwen (na een hoop kritiek)

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: de Efteling verbouwt een racistische attractie.

Monsieur Cannibale verandert in Sinbad de Zeeman.

Racisme in de Efteling

Alweer 5 jaar geleden kon je op Bedrock al een column lezen over dat racisme in de Efteling moest stoppen. Mensen uit andere culturen worden in het pretpark namelijk niet altijd respectvol afgebeeld.

Hoe je met kinderen kunt praten over racisme

Over de jaren kwam er steeds meer kritiek op de Efteling en ook bewegingen als Black Lives Matter zorgden ervoor dat mensen op een andere manier naar de Eftelingattracties gingen kijken.

Monsieur Cannibale

Nu lijkt de Efteling ook naar die kritiek geluisterd te hebben, want de attractie Monsieur Cannibale wordt verbouwd. En dat is maar goed ook, want de attractie heeft heel wat weg van een racistische karikatuur.

Boven de ronddraaiende kookpotten (je weet wel, waar je zo duizelig van wordt) zit namelijk een grote, dikke, bijna naakte, gekleurde man met een pollepel door zijn neus. Ook al bedoelden de ontwerpers er 30 jaar geleden waarschijnlijk niets kwaads mee, zoiets kan tegenwoordig natuurlijk echt niet meer.

Op een inclusieve manier verhalen vertellen

Monsieur Cannibale verandert dus in een attractie met Sinbad de Zeeman, een karakter uit Arabische sprookjes. Het is goed nieuws dat de Efteling deze attractie nu verbouwt, maar dat ging helaas allemaal niet vanzelf.

Eerder zei de directie van de Efteling namelijk nog dat de attractie niet zou worden aangepast en dat er in het pretpark uitvergrotingen gemaakt worden van karakters uit verhalen. Een stroom aan kritiek volgde. Meer dan 1500 mensen ondertekenden een petitie met het verzoek om Monsieur Cannibale weg te halen.

https://www.bedrock.nl/omroep-zwart/

Uiteindelijk is de Efteling dus toch bijgedraaid. Het park schrijft dat ze op een inclusieve manier verhalen willen vertellen. Een mooi doel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️