Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 27 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

De perfecte vegan vervanger voor Parmezaanse kaas: edelgistvlokken

Normaal is Parmezaanse kaas een geweldige smaakmaker voor je gerechten, maar een vegan vervanger voor kaas vinden valt niet altijd mee. Daarom zijn we ook zo blij met edelgistvlokken, want die zijn nou precies die perfecte vervanger. Misschien ken je edelgistvlokken al wel.

Edelgistvlokken zijn lekker én gezond, perfect als smaakmaker dus. Maar wat zijn edelgistvlokken dan precies? En hoe kan je ze gebruiken?

Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn gedroogde en bewerkte vlokken van gist en ze hebben een kleur die een beetje tussen wit en geel in valt. Heel spannend zien ze er niet uit, maar perfect voor vegans zijn ze wel.

De musthaves van het keukenkastje van iedere vegan

Edelgistvlokken zijn namelijk, zoals we al zeiden, een goed plantaardig alternatief voor kaas. Helemaal net als kaas smaken ze niet, het kan zijn dat je er even aan moet wennen, maar dankzij de umamismaak (een hartige smaak) is het een lekkere smaakmaker. Ze zijn een heerlijke vervanger voor de dikke laag Parmezaanse kaas die je normaal over je gerecht zou doen.

Edelgistvlokken zijn gezond

Naast het feit dat ze gewoon lekker smaken, zijn edelgistvlokken ook heel goed voor je. De vlokken bevatten namelijk vitamine B1, B2, B3, B6, foliumzuur en zink. De B vitamines in de edelgistvlokken verbeteren je gezondheid.

Zo dragen de B vitamines bijvoorbeeld bij aan het vergroten van je weerstand, het versterken van je metabolisme en het gezonder maken van je huid en je haar. Dankzij de vitamine B6 voel je je minder vermoeid. De zink zorgt dat je huid, haar en nagels gezond blijven. Edelgistvlokken hebben dus superveel gezondheidsvoordelen.

Wat kan je doen met edelgistvlokken?

Nu je hebt gelezen hoe lekker en gezond edelgistvlokken zijn, wil je dit waarschijnlijk ook wel weten. Er zijn verschillende lekkere gerechten waarbij je edelgistvlokken kan gebruiken. Belangrijk is om te onthouden dat je ze het best onverhit kan gebruiken. Over een gerecht heen dus.

Edelgist: wat is het en waarom is het zo gezond?

Maar zoek je iets minder eenvoudigs dan ze alleen uit een bus schudden, dan is dat natuurlijk ook heel goed mogelijk. Je kan de edelgistvlokken bijvoorbeeld gebruiken in deze lekkere veganistische ovenschotel of deze vegan mac & cheese.

We raden het met zulke lekkere recepten dus aan om een bus edelgistvlokken in huis te hebben.

Waar kan je edelgistvlokken kopen?

Je kan edelgistvlokken krijgen bij de grotere supermarkten of bij de natuurwinkel, zoals de Ekoplaza. Ook kan je het heel makkelijk online bestellen, bijvoorbeeld bij BioToday.  Je kan lang met één bus doen, dus vaak nieuwe vlokken kopen hoeft in ieder geval niet.

Om er zo lang mogelijk van te genieten, is het aan te raden om je edelgistvlokken op een koele en donkere plek te bewaren en de bus goed gesloten te houden.

Kliekjesdag: recept voor no waste Mac&Cheese Balls (en ja, dit kan ook met quinoa)

Enthousiast geworden? Dan vind je hier nog meer recepten met edelgistvlokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️