Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 1 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Weekendje weg? Bij deze duurzame hotels kun je groen overnachten in Nederland en België

Met de klimaatverandering in ons achterhoofd, maken we steeds vaker duurzame keuzes. Zo ook op het gebied van reizen, want ja: bewust reizen bestaat! Waarom zou je eigenlijk ver van huis reizen als het avontuur ook dichtbij huis te vinden is? Toerisme kan immers een serieuze impact hebben op het milieu. Denk maar eens aan het transport naar je bestemming of het verblijf dat je boekt. Welke impact maken deze? Daarom delen we zes te gekke duurzame hotels in Nederland en België. Dus gewoon in buurt!

Is het hoog tijd voor een vakantie of een weekendje weg? Bij deze zes groene hotels in de Benelux kun je geheel duurzaam overnachten. Wel zo fijn!

Bewust reizen: in de buurt en een groen verblijf

Wie op avontuur wil gaan, zich eventjes helemaal wil onderdompelen in de natuur of gewoon even de rust wil op zoeken, hoeft daarvoor heus niet naar de andere kant van Europa te vliegen. Er tussenuit gaan, een hoog nodige pauze nemen van de sleur thuis, kan immers net zo goed dichtbij huis. Micro-avontuur vind je namelijk gewoon in ons eigen land, daar net buiten of soms zelfs in eigen stad.

Wat dacht je van het Zwarte Woud of de prachtige bergen in Zuid-Duitsland, de Ardennen, de eindeloze toffe ecocampings in ons eigen land of onze schiereilanden? Het kunnen perfecte bestemmingen zijn voor een weekendje weg. Oké, voor een weekendje weg hoeven we dus niet ver te gaan.

Waarom is reizen zo magisch? We interviewen Rosa Bertram over vrijheid, struggles en levenslessen

Maar hoe zit het met de accommodatie waar je verblijft? Hotels kunnen met hun bulkaankopen en grote keuken heel wat milieu-impact maken, op een positieve of juist negatieve manier. Om zeker te weten dat je een verblijf uitkiest dat zich om het milieu bekommert en waar mogelijk duurzame keuzes maakt, delen we dit rijtje met groene hotels in de Nederland en België.

6 duurzame hotels in Nederland en België

Gelukkig zijn er in Nederland en België steeds meer groene hotels te vinden, wel zo fijn als je een vakantie boekt.

Hieronder een rijtje van groene pareltjes waarbij je overigens niet hoeft in te leveren op luxe of comfort.

groen hotels benelux
Typhoon Hospitality

#1. Conscious hotels, Amsterdam

De naam zegt het al, Conscious Hotels is de eerste en enige duurzame hotelketen in Nederland. Alles in de hotels en de bijbehorende restaurants is er zo duurzaam mogelijk. Zo zijn alle meubels gerecyceldtweedehands of gemaakt van duurzame materialen, wordt er schoongemaakt zonder chemicaliën, gaan ze zuinig om met water en is al het eten en drinken 100 procent biologisch.

Momenteel zijn er vier Conscious Hotels te vinden in onze hoofdstad: Conscious Hotel Museum Square, Conscious Hotel Vondelpark, Conscious Hotel Amsterdam City (The Tire Station) en Conscious Hotel Westerpark.

groen hotels benelux
Typhoon Hospitality

#2. FRANQ hotel, België

In Antwerpen vind je Hotel FRANQ dat is gelegen in een voormalig bankgebouw uit de 18e eeuw. Bijzonder, want je ziet er de restanten van de originele zuilen die verwerkt zijn in het interieur. Het hotel met een gelijknamig sterrenrestaurant, doet bovendien aan flinke waterbesparing en heeft daarom een Made Blue certificaat

groen hotels benelux
Typhoon Hospitality

#3. Hotel Jakarta, Amsterdam

In onze hoofdstad vind je sinds een aantal jaar Hotel Jakarta, een ware duurzame oase. Het energieneutrale viersterrenhotel gebruikt zonnepanelen voor het warme douchewater en de subtropische binnentuin wordt besproeid met opgevangen regenwater. Hoe handig is dat?

Daarnaast is er een warmteregeling systeem dat op een zo verantwoord mogelijke manier het gebouw warm houdt, de plafonds en muren zijn gemaakt van duurzame materialen en het personeel draagt duurzame bedrijfskleding van het merk By Rockland.

#4. Radisson Grand Place, Brussel

Wie denkt dat luxe en duurzaamheid niet samen gaan, heeft het mis, bewijst het Raddison Grand Place in Brussel. De boel wordt er gerund aan de hand zes principes: energie-efficiëntie, koolstof vermindering, koolstofneutrale vergaderingen, rentmeesterschap voor water, recycling en verantwoorde bevoorrading in samenwerking met First Climate. Het is één van de grootste CO2-compensatie organisaties ter wereld, die bedrijven helpt hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Hoe tof!

groen hotels benelux
Typhoon Hospitality

#5. Mövenpick, Amsterdam

Het duurzame hotel Mövenpick in Amsterdam is de meest Green Globe gecertificeerde hotelgroep ter wereld. Bovendien heeft elke kamer van het hotel in het hart van onze hoofdstad uitzicht over de stad én over de rivier IJ. Een heus win-win dus!

groen hotels benelux
Typhoon Hospitality

#6. Weeshuis, Gouda

Het boutiquehotel Weeshuis is gevestigd in een rijksmonument met romantische binnenplaats gevuld met oude bomen. Het restaurant LIZZ is onderdeel van het boutiquehotel en werkt samen met regionale leveranciers, zoals de kaasboer om de hoek. Zuivel, eieren, roomboter, verse sappen en heel veel groentes komen van leveranciers uit Gouda of aangrenzend. Oh, én LIZZ ontving onlangs haar eerste Michelinster.

Et voilà: zes stuk voor stuk duurzame hotels die perfect zijn voor een groen weekendje weg, gewoon in de buurt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️