Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 18 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

3 duurzame materialen die dit jaar een woontrend zijn

Duurzaamheid is geen trend, maar een levensstijl. Duurzame materialen komen daarom ieder jaar nog meer in de hoofdrol te staan als het draait om wonen. Dat leidt niet alleen tot mooie ontwerpen, maar ook tot een milieubewuster huis.

Want bij een bewuster leven, hoort ook een duurzamer huis. Kiezen voor producten die goed zijn voor de natuur en het milieu, is een logische stap en alles behalve muf of saai. Dit jaar zien we veel vintage vondsten, keramiek en gerecycled glas.

Vintage vondsten

In een wereld waar we al zoveel hebben, is alles wat geproduceerd wordt eigenlijk al teveel. Vintage items worden steeds populairder en dit merken kringloopwinkels en online aanbieders van tweedehands meubels enorm. De vraag stijgt niet alleen omdat mensen bewust op zoek zijn naar een milieuvriendelijk interieur, tweedehands meubels zijn ook goedkoper en mensen worden steeds creatiever. Door vintage vondsten in huis te halen ga je verspilling tegen én ben je goedkoper uit. Een win-win situatie dus.

Keramiek

Keramiek is een materiaal wat steeds vaker in het interieur terugkomt in allerlei vormen. Het is een vorm van aardewerk waar iedereen enthousiast over is. Keramiek wordt in het interieur vooral als materiaal voor accessoires gebruikt.

Toch verwachten wij in de toekomst steeds meer grote keramieken objecten te zien. Denk aan een tafel of een aanrecht van keramiek. Keramiek is een duurzame keuze en dit komt mede door de lange levensduur en het feit dat het een natuurproduct is. Daarnaast volgen steeds meer mensen een cursus keramiek, waardoor ze eigen vazen, borden en andere accessoires voor in huis kunnen maken.

 

Gerecycled glas

Steeds vaker zien we de mooiste glazen, vazen of karafs van gerecycled glas. Niet alleen geef je oud glas een nieuw leven, de manieren om glas te hergebruiken worden ook steeds milieuvriendelijker. Tijdens de productie wordt bijvoorbeeld steeds minder water gebruikt. Als je kijkt naar welk materiaal het best hergebruikt én gerecycled kan worden, staat glas met stip op een.

Glazen potten in de keukenkastjes om pasta, suiker of andere levensmiddelen in te bewaren, zijn daarom geen slecht idee. Je bespaart hiermee nieuwe grondstoffen, energie en afval. Ook is glas de veiligste oplossing om voedingsmiddelen in te bewaren.

Naast duurzame accessoires zijn er ook heel veel andere duurzame manieren om je huis een mooie make-over te geven. Denk aan een nieuw likje verf op de muur met duurzame verf, ook kun je leemstuc overwegen als duurzame en gezondere keuze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️