Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 18 jan 2023
Leestijd: 6 minuten

5 makkelijke ontbijtjes voor drukke ochtenden

Haast jij je in de ochtend ook vaak de deur uit en grijp je nog net voor het weggaan een banaan mee als ontbijt? Deze dagen hebben we allemaal, ook op de BEDROCK redactie zijn we niet heilig. Maar ze zeggen niet voor niks: een goed begin is het halve werk. Deze vijf gezonde en makkelijke ontbijtjes maak je in een mum van tijd en zijn perfect voor drukke ochtenden.

Sla jij je ontbijt regelmatig over, omdat je te weinig tijd hebt in de ochtend? Herkenbaar. De ochtend zijn nu eenmaal druk. Maar met deze vijf gezonde en makkelijke ontbijtjes heb je geen excuses meer om de eerste maaltijd van de dag te skippen. Je maakt ze namelijk in een handomdraai óf de avond van tevoren.

Warm of koud, zoet of hartig, snel of langzaam: iedereen heeft andere eetvoorkeuren in de ochtend. Deze vijf recepten zijn daarom een mix van een koude smoothie, warme havermout mug cake en één ontbijtje dat binnen vijf minuten klaar is. Hoe je ochtend er ook uitziet deze vijf ontbijtjes kun je makkelijk toevoegen aan je ochtendroutine. Ja, óók als je slechts een paar minuten tijd hebt.

Gezonde en makkelijke ontbijtjes die je snel maakt

Geef je dag een kickstart met deze ontbijt recepten. Welke ga jij proberen?

1. Bosbessen-havermout muffin mug cake

Een mug cake is een cake-achtige creatie in een mok die je opwarmt in de magnetron. Deze bosbessen-havermoutmuffin duurt slechts drie minuten om van begin tot eind te maken. Perfect voor de snoozers onder ons.

Wat heb je nodig? (voor één mug cake)
3 eetlepels bloem
2 eetlepels havermout
1/4 theelepel bakpoeder
2 eetlepels melk
1 eetlepel ahornsiroop
10 bosbessen

Zo maak je het:
Stap 1: Roer in een grote mok met brede bodem de bloem, havermout en bakpoeder met een vork door elkaar.
Stap 2: Voeg melk en de ahornsiroop toe.
Stap 3: Roer de bosbessen erdoor.
Stap 4: Zet de mok in de magnetron. Zet hem aan op de hoogste stand voor twee minuten. Als de muffin gaar is, dan trekt het ‘beslag’ weg van de zijkanten van de mok en wordt hij gaar. (Als hij nog niet gaar is, zet de magnetron dan nog een keer 30 seconde aan).
Stap 5: Wacht één minuut voordat je begint met eten. Maar wacht ook weer niet te lang, want anders word je mug cake zompig.

6 heerlijke vegan ontbijt-recepten die je nog niet kende

2. Yoghurt parfait met aardbeien, honing en sesamzaad

Een yoghurt parfait klinkt chique, maar is niet meer dan een makkelijk ontbijtje met yoghurt en gezonde toppings. Heb je geen biscuitjes in huis? Vervang het biscuitje voor wat nootjes en je hebt een gezond yoghurtontbijt met knapperige bite. Easy does it!

Wat heb je nodig? (voor één parfait)
6 aardbeien in stukjes gesneden
2 eetlepels honing
2 theelepels sesamzaadjes
2/3 kopje yoghurt
1 meergranen biscuitje

Zo maak je het:
Stap 1: Mix in een kommetje yoghurt, gesneden aardbeien en sesamzaadjes
Stap 2: Doe in een hoog glas of kommetje eerst een laag yoghurt, dan een laag biscuit kruimels dan de aardbeienmix.
Stap 3: Enjoy your breakfast!

3. Van tevoren maken: burrito’s met vega-kip en groente

Als je houdt van stevig ontbijten is het slim om de avond van tevoren aan de slag te gaan. Dit recept maak je de avond van tevoren in vijftien minuten. Zo hoef je in de ochtend alleen nog de burrito’s uit de vriezer te halen en even op te warmen.

Wat heb je nodig? (voor zes burrito’s)
400 gram bevroren paprika en ui
200 gram vega kipstukjes
10 eieren
6 volkoren tortilla’s
1 kopje cheddar kaas

Zo maak je het:
Stap 1: Ontdooi in de magnetron de paprika en ui
Stap 2: Doe de ontdooide paprika’s en ui in een vergiet of zeef om overtollig vocht eruit te halen en zet het opzij in een kommetje.
Stap 3: Bak stukjes vega kip in de pan, laat het even afkoelen, snijd ze dan in bite size stukjes en zet het opzij in een kommetje
Stap 4: Verwarm olie in een pan. Voeg de eieren toe en zet het vuur laag.
Stap 5: Blijf de eieren voortdurend roeren, zodat het een roerei wordt, doe dit totdat de eieren gaar en zacht zijn.

Food inspiratie: 7 x lekkere, vega én gezonde lunchgerecepten

Stap 6: Haal de koekenpan van het vuur en roer het groentemengsel door de eieren.
Stap 7: Leg de zes tortilla’s op een bord en bedek ze met een vochtig keukenpapier. Zet ze vervolgens vijftien seconde in de magnetron om ze iets zachter te maken.
Stap 8: Vul de tortilla met het ei-groente mengsel, vega kip en wat kaas. Rol de tortilla in een burrito vorm.
Stap 9: Stop de burrito’s in een luchtdichtbakje en plaats ze in de diepvries.
Stap 10: Warm de burrito’s op door de magnetron twee minuten op de hoogste stand te zetten. Zijn ze nog niet ontdooid? Herhaal dit nogmaals 30 seconde..

4. Van tevoren maken: ovenschotel met zoete aardappel, ei en feta

Maak dit ontbijtgerecht op zondagavond en je hebt vier dagen een gezond en lekker ontbijt klaarliggen in je koelkast.

Wat heb je nodig? (voor vier porties)
Olijfolie
12 eieren
3 kopjes bevroren zoete aardappel
1 lente uitje dun gesneden
3/4 kopje verkruimelde feta kaas

Zo maak je het:
Stap 1:
Verwarm de oven tot 350 graden en vet een ovenschaal in met olijfolie.
Stap 2:
Klop de eieren los in een grote kom en breng op smaak met peper en zout.
Stap 3:
Voeg bevroren zoete aardappel, de gesneden lente uitjes en kaas in een gelijkmatige laag over de ovenschaal en giet de eieren er overheen.
Stap 4:
Bak in de oven 50 minuten of tot de eieren gaar zijn. 
Stap 5:
Laat de ovenschaal vijf minuten afkoelen en snijd dan in vier gelijke stukken. Bewaar de restjes maximaal vier dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Lienke: ‘Met dit journal houd jij je ochtendroutine wél vol in de winter’ (+ winactie)

5. Mango smoothie bowl met granola, walnoten en aardbeien

Houd je van zoet, dan zijn smoothie bowls jouw cup of tea. Zorg dat je altijd wat diepvriesfruit in je vriezer hebt en binnen vijf minuten heb je een heerlijk ontbijt op tafel staan en ben je good to go.

Wat heb je nodig? (voor één bowl)
3 kopjes bevroren mango
1 rijpe banaan
0,5 kopje havermelk
1 kopje water
6 aardbeien in plakjes
0,5 kopje granola
2 eetlepels gehakte walnoten

Zo maak je het:
Stap 1:
Mix in een blender stukjes bevroren mango, de banaan, havermelk en water. Stop elke vijftien seconde om de zijkanten even naar beneden te schrapen. Als het mengsel niet mengt voeg dan nog een kopje water toe. Het mengsel moet dik zijn, zoals softijs.
Stap 2: Verdeel de smoothie in twee kommen en verdeel dan de aardbeien, granola en gehakte walnoten erover.
Stap 3: Als je de smoothie bowl in de vriezer wilt bewaren: vries alleen de smoothie in, niet de toppings. Ontdooi de smoothie door hem in de koelkast te bewaren voordat je naar bed gaat en voeg de toppings toe als je het ontbijt wilt eten.

7 gezonde recepten om mee te nemen naar je werk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️