Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 10 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Een mentale truc waardoor duurzaam winkelen makkelijker wordt

Waar slow fashion eerst nog een beetje voor de geiten-wollen-sokken-types was, wordt het kiezen voor duurzame en kwalitatief hoogwaardigere items, steeds meer de standaard. Duurzame modeketens en vintage kledingwinkels zijn populairder dan ooit. Dat is niet alleen fijn voor de planeet, maar vaak ook voor je portemonnee. Toch kan duurzaam winkelen soms een drempel zijn.

Want waar koop je eigenlijk duurzame items? En ze zijn toch echt vaak een stuk duurder dan bij fast fashion modehuizen.

Fast fashion vs. slow fashion

Wereldwijd worden we steeds bewuster van ons leefgedrag: wat we eten, welke producten we kopen en hoe het zit met onze persoonlijke, ecologische footprint. Dus kijken we ook steeds kritischer naar waar onze kleding vandaan komt. De mode-industrie is immers één van de meest vervuilende ter wereld.

Wat betekent slow fashion precies en hoe doe je eraan mee?

Toch kunnen we ons voorstellen dat je niet altijd weet waar je moet beginnen. Duurzaam winkelen lijkt namelijk vaak een stuk duurder. En inderdaad: het is zo dat veel duurzaam-geproduceerde kleding een stuk prijziger is dan kleding uit fast fashion modeketens. De overstap van fast fashion naar slow fashion kan daarom lastig zijn. Gelukkig is er een manier dat die stap een stuk laagdrempelig maakt.

Mentaal truc

En wel iets soortgelijks als de ‘price-per-wear‘-methode. Dat gaat zo: je berekent hoeveel een item kost, per keer dat je het draagt. Voorbeeld: een item van €500,- dat je 50 keer per jaar draagt, kost per keer eigenlijk maar een tientje. Dán valt het eigenlijk ineens best mee.

Deze truc gaat ongeveer op hetzelfde, maar dan deel je de prijs door de verschillende manieren waarop je het kunt dragen.

Leve slow fashion: deze handige tips zorgen ervoor dat je kleding langer meegaat

Als voorbeeld: een jas van €700,- die je op 5 verschillende manieren kunt dragen, kost €140,- per keer. Dit klinkt nog steeds als veel geld, maar de kans dat je het item meer draagt omdat het in verschillende kledingcombinaties past, is weer groter dan met de ‘price-per-wear‘ methode.

Zo haal je er dus veel meer uit dan €140,- per keer. Plus: op deze manier investeer je in een capsule garderobe.

Nog makkelijker

Uiteindelijk geldt: als je iets maak vaak genoeg doet, wordt het vanzelf routine. Maak het jezelf makkelijk en begin bij basics. Die zijn áltijd makkelijk te combineren en zo krijg je in elk geval zeker weten waar voor je geld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️