Eva Spigt
Eva Spigt Liefde & Seks 10 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe je jezelf kwijt kan raken in een relatie (en de signalen waaraan je het herkent)

Heb je geen eigen hobby’s meer en doe je alleen nog maar wat je partner leuk vindt, en doen jullie sowieso alles bijna samen? Natuurlijk wil je in het begin alleen maar tijd samen spenderen, maar als je hierdoor je eigen leven opgeeft, ben je jezelf misschien kwijtgeraakt in de relatie.

Dit zijn de signalen als je jezelf bent kwijtgeraakt in een relatie.

Het verloop van een relatie

Waarom verliezen zoveel mensen zichzelf in een relatie? Als je verliefd wordt, kom je in de symbiotische fase. In deze periode zie je alleen maar de mooie dingen in elkaar en de vele overeenkomsten.

Jullie willen samen de wereld overreizen en houden allebei van surfen, je partner is het totaalpakket wat je altijd al hebt gewild. Je denkt eindelijk je soulmate gevonden te hebben.

Je weet dat je in een slechte relatie zit, en toch negeer je die signalen. Hoe werkt dat?

Logisch dat jullie helemaal in elkaar opgaan maar in die tijd blijft er maar weinig ‘ik’ over. Je zegt tegen jezelf dat het goed is om nieuwe dingen te ontdekken en hobby’s te proberen. Als je een langere periode niet je ware ‘ik’ durft te laten zien, ga je op den duur je eigen grenzen over en is er kans dat je jezelf verliest in de relatie.

Waarom dat gebeurt? Misschien omdat je jezelf nog niet goed genoeg kent of omdat je bang bent om je lover te verliezen als je wel duidelijker je grenzen aangeeft. Het laten zien van jouw zwakheden, angsten of onzekerheden, wordt dus zo lang mogelijk uitgesteld. Helaas bedrieg je niet alleen je partner hiermee maar ook jezelf.

Signalen dat je jezelf verliest

Dit zijn ze:

Je kunt geen nee zeggen tegen je partner

‘’Nee’’ zeggen is lastig tegen je geliefde maar het is wel echt nodig om grenzen aan te geven. Probeer dus voorrang te geven aan je eigen verantwoordelijkheden en plannen, cijfer jezelf niet weg.

Je verandert jezelf om aan de verwachtingen van je geliefde te voldoen

Is je lief een fitnessfreak en sta jij daardoor ook elke dag in de gym te zweten? Jezelf compleet veranderen voor je relatie is geen goed idee. Natuurlijk moet je weleens compromissen sluiten in een relatie maar het moet niet ten koste gaan van jezelf.

Je voelt je constant angstig

Twijfel je continue of je wel goed genoeg bent en vis je naar complimentjes bij je lief? Als dit dan een keer niet gebeurt, voel je je angstig. Werk aan je zelfvertrouwen en zelfliefde. Komt het echter dat je onzeker en angstig wordt door het gedrag van je partner, dan is het tijd om het gesprek aan te gaan.

Je brengt al je tijd door met je lief

Worden jullie door iedereen ‘’jut&jul’’ genoemd? Tijd om meer dingen zonder elkaar te doen. Spreek meer met vrienden af of gun jezelf wat me-time. Het kan ook werken om zelf een nieuwe hobby te nemen (nee, je partner mag niet mee naar die brei-cursus).

Zó blijf je trouw aan jezelf binnen je relatie

Je maakt excuses voor hem of haar

Je wilt de indruk wekken dat alles koek en ei is tussen jullie en maakt daarom altijd excuses voor je partner. Ook al gedraagt diegene zich niet echt netjes. Ga eens bij jezelf na waar dit vandaan komt en bespreek met je partner wat voor invloed dit gedrag heeft op jou.

Je voelt je opgesloten

Je fantaseert erover om alleen te zijn maar wuift die gedachte snel weg omdat je anders alleen bent (eng!). Het helpt om een lijstje te maken van prioriteiten in je leven. Staat je relatie ergens onderaan? Time to go…

Hoe blijf je dan wel dichtbij jezelf in een relatie?

Zijn de verschillen te groot? Je kan uit de relatie stappen maar die verschillen komen in een volgende relatie ook weer naar boven. Je kan daarom dichterbij jezelf blijven en jezelf openstellen om te leren en te groeien. In een fijne relatie kunnen jij en je partner elkaar vrij laten en is er een balans tussen het wij-gevoel en individualiteit.

Natuurlijk moeten er compromissen gesloten worden maar als dit telkens ten koste gaat van je authentieke zelf, dan wordt het tijd om je relatie eens goed onder de loep te nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️