Susette Brabander
Susette Brabander Verzorging 4 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

DIY: tap zélf het mega gezonde berkensap voor een bron van ‘eeuwige jeugd’

Omdat er niets fijner is dan natuurlijke huidproducten gebruiken en het nóg leuker is om die zelf te maken, delen we regelmatig handige DIY beautyproducten tips. Food- en beauty-expert Susette Brabander, alias Crêpe Susette, schreef het boek Culinaire Cosmetica dat bomvol all natural beautyrecepten staat. Speciaal voor Bedrock geeft ze tekst en uitleg over haar favoriete recepten. Dit keer legt ze uit hoe je zélf het mega gezonde berkensap tappen.

Door zijn zuiverende werking heeft de berk in mythes deze chique stempel gekregen. Niet verkeerd, lijkt ons. Het blad, de schors en het sap worden namelijk voor medische, culinaire en cosmetische doeleinden gebruikt. Het berkensap kun je rauw drinken als een bloedzuiverende en reinigende limonade, maar het heeft nog veel meer beautyvoordelen.  

Een bron van ‘eeuwige jeugd’: waarom berkensap?

Voordat je zelf aan de slag gaat, vraag wel eerst even advies bij een fytotherapeut over de voor jou geschikte doses en eventuele contra-indicaties. Het levenselixer kan je eveneens gebruiken om je huid mee schoon te maken en tegelijkertijd stevig te hydrateren.

Ook als haarspoeling werkt berkensap goed. Het heeft namelijk een ontvettende werking en het strijdt tegen roos en haaruitval. Een kleine waarschuwing voor de blondines onder ons: berkensap kan het haar donkerder kleuren. Het bijzondere is: het sap van een berk kan je zelf uit een boom tappen. 

Ook leuk: DIY beautyproducten: zo maak je zelf een gezichtsmasker van gember

Waar vind je een berk?

Het zou natuurlijk heel goed kunnen dat je geen idee hebt waar je een berk vindt en wanneer je met een berk te maken hebt. Daarom bij dezen een korte hoe-herken-je-een-berk-les. Een berk is een loofboom die 10 à 30 meter hoog wordt. In het voorjaar sieren lange, hangende katjes de boom. Je hebt de Betula Pendula oftewel de ruwe berk en de Betula Pubescens oftewel de zachte berk en daarnaast nog een hoopje hybriden. De ruwe berk vind je over het algemeen op de hei of in open bosgebied. Hij heeft afhangende takken en de stam is eerst roodbruin, later zilverwit en nog later krijgt de stam donkere knoesten. De zachte berk vertoeft liever in waterige gebieden zoals moeras en waterkanten. Zijn takken staan schuin omhoog en zijn behaard. Hij heeft een bruinachtige, zilverwitte stam zonder knoesten.

Zo maak je berkensap

Berkensap kan in het hele vroege voorjaar worden afgetapt. Vóórdat er blad aan de bomen zit en de sapstroom op gang is gekomen. Uit respect voor de bomen, tap je elk jaar van een andere boom. En niet meer dan 1 liter per boom. Dit heb je nodig:

Ingrediënten optie 1

  • Berkenboom
  • Zaag
  • Touw
  • Gesteriliseerde fles, 1 liter

Ingrediënten optie 2

  • Berkenboom
  • Handboormachine
  • Slangetje
  • Gesteriliseerde fles, 1 liter

Stap 1

Belangrijk: ga op zoek naar een berkenboom en vraag toestemming aan de landeigenaar om wat berkensap af te tappen. Of ga op zoek naar een winkel waar ze berkensap verkopen en sla stap 2 en 3 over.

Stap 2

Optie 1: knip/zaag een berkentak schuin af. Schuif de fles over de tak. Bevestig de fles aan de tak. Zorg dat de tak een beetje schuin naar beneden hangt, zodat het berkensap in de fles kan druppelen.

Optie 2: boor (beetje schuin omhoog) een gat van ongeveer 2 à 3 cm diep en 1 cm breed in de berkenboom. Steek het slangetje in het gat en in de fles.

Stap 3

Uit respect voor de berkenboom dek je het gat af na het aftappen af met een mengsel van bijenwas en/of klei. Als je dit niet doet, kan de boom doodbloeden en besmet worden door bacteriën en insecten.

Houdbaarheid: in de koelkast een paar dagen. Als je het langer wilt bewaren, dan kun je het bijvoorbeeld fermenteren tot bier.

Bon appetit voor jouw huid & haar! Volg Susette op Instagram voor meer inspiratie. 

Meer all natural beautyrecepten?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️