Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 25 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Geen ochtendmens? Dit zijn de voordelen als je een nachtuil bent

Laatst schreven we op Bedrock hoe je een ochtendmens kunt worden. Maar wat nou als je een nachtuil bent, en helemaal niet de ambitie hebt om een ochtendmens te worden? Ook dat is helemaal oké. Op sommige vlakken heb je zelfs een streepje voor. Dit zijn de voordelen als je een nachtuil bent

Nachtuilen blijven langer alert

Onderzoekers uit België en Zwitserland hebben ontdekt dat nachtuilen langer alert blijven dan ochtendmensen. Hoe ze tot deze conclusie zijn gekomen? Met MRI-scans hebben de onderzoekers de hersenactiviteit van 16 extreme ochtendmensen en 15 nachtuilen gemeten.

Slaap je slecht? Deze 7 fouten maakt iedereen voor het slapen gaan

Alle deelnemers sliepen twee nachten in een lab, zeven uur per nacht. In feite sliepen alle deelnemers dus even lang, maar op een ander tijdstip. De early birds werden 4 uur vroeger wakker dan de nachtuilen. Eenmaal wakker werden de deelnemers gevraagd om taken uit te voeren die nogal wat aandacht vereisen.

Wat blijkt? De ochtendmensen verloren hun focus ongeveer tien uur nadat ze wakker werden, terwijl nachtuilen in staat waren om langer door te gaan. In delen van het brein gerelateerd aan focus was bij ochtendmensen een lagere hersenactiviteit zichtbaar.

Nachtuilen zijn creatiever

Avondmensen blijven niet alleen langer alert, ze zouden ook creatiever zijn dan ochtendmensen. Onderzoekers van de Catholic University of the Sacred Heart in Milaan bestudeerden 120 mannen en vrouwen van verschillende leeftijden.

Slechte slaper? Ga extra bewust om met je slaapritme in het weekend

Op basis van de resultaten van drie proeven concludeerden de onderzoekers dat avondmensen creatiever zijn. Deze deelnemers scoorden hoger op criteria als originaliteit en flexibiliteit. Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat nachtuilen eerder geneigd zijn om creatief te denken, als gevolg van hun vermogen om buiten de norm te leven. De nachttijd was lang geleden een soort ‘verboden’ tijd, waardoor het aantrekkelijk was voor nieuwsgierige en creatieve mensen.

Nachtuilen zijn intelligenter

Volgens een studie gepubliceerd in de journal Personality and Individual Differences hebben nachtuilen een hoger niveau van intelligentie. De hypothese van de onderzoekers was dat intelligente mensen meer kans hebben om evolutionaire ‘nieuwe waarden en voorkeuren’ te verkrijgen dan minder intelligente individuen.

Waarom je op 9 manieren intelligent kunt zijn

Een voorbeeld van zo’n ‘nieuwe voorkeur’ is laat naar bed gaan. Nachtelijke activiteiten waren een stuk zeldzamer in het voorouderlijk milieu. Intelligente mensen zouden volgens de onderzoekers comfortabeler zijn om tegen het gros in te gaan en te experimenteren met ‘nieuw gedrag’.

Een beetje ver gezocht misschien, maar de analyse van de National Longitudinal Study of Adolscent Health bevestigt wel de voorspelling.

Tips bij het opstaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️