Josephine Kay
Josephine Kay Voeding 21 aug 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de meest bespoten groenten en fruit (+ een lijst van de veiligste opties)

Het is goed om zo bewust mogelijk keuzes te maken als het op voeding aankomt. Kiezen voor biologische groenten en fruit behoort tot één van de vele opties als het op gezonde keuzes aankomt. Maar wat is nou precies het verschil, en welke groenten zijn écht veel beter biologisch, en welke niet?

Het verschil

Het verschil tussen biologische en niet-biologische voeding is dat bij de productie van biologische voeding mens, dier en milieu zo min mogelijk worden belast. Niet-biologische boeren en tuinders gebruiken chemische middelen om ongewenste insecten en plantenziekten te bestrijden. Restanten hiervan blijven achter op én in onze voedselproducten. Ook groente en fruit bevatten – vaak schadelijke – chemische bestrijdingsmiddelen. En dat terwijl ze van nature juist boordevol gezonde stoffen zitten, zoals vitaminen, mineralen en vezels.

Lees ook: In de categorie goede ideeën: dit bedrijf maakt biologisch afbreekbaar plastic van een avocadopit

Om meer overzicht te creëren rondom welke voeding het meest bespoten wordt, en welke het minst, hebben ze in Amerika de Dirty Dozen & Clean Fifteen-lijst samengesteld. Een handige gids om erbij te pakken als je het even niet meer weet. Want, biologisch eten kan soms duurder zijn dan de niet biologische variant. Maak daarom slimme keuzes wanneer je wel of niet voor biologisch eten kiest.

Dirty Dozen

 1. Appels
 2. Selderij
 3. Tomaten
 4. Komkommers
 5. Druiven
 6. Nectarines
 7. Perzikken
 8. Aardappelen
 9. Spinazie
 10. Aardbeien
 11. Blauwe bessen
 12. Zoete paprika

Let op: groene bonen en boerenkool worden ook steeds vaker met schadelijke pesticiden bespoten.

Clean 15

 1. Uien
 2. Avocado
 3. Mais
 4. Ananas
 5. Mango
 6. Erwten
 7. Aubergine
 8. Bloemkool
 9. Asperges
 10. Kiwi
 11. Kool
 12. Watermeloen
 13. Grapefruit
 14. Zoete aardappel
 15. Galia meloen

In Nederland heb je ook een soortgelijke lijst, samengesteld door weetwatjeeet.nl

Lees ook: Wist je dat je deze groenten en fruit in z’n geheel kan opeten?

Voor groenten

Mocht je meer handige tips willen over hoe je bewuste en gezonde keuzes kunt maken, zonder allerlei ingewikkelde ingrediënten, lees je hier tien handige regels voor eerlijk eten die je altijd kunt toepassen.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: helaas laten Walt Disney en Holly Wood ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️