Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 14 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Descending The Mountain: een prachtige docu, waarin psychedelica en meditatie samenkomen

Wat gebeurt er als je psychedelica toedient aan ervaren zen-monniken, die nog nooit drugs hebben gebruikt? In de nieuwe documentaire Descending The Mountain zien we hoe neurowetenschapper Franz Vollenweider en zenmeester Vanja Palmers een dubbelblind experiment uitvoeren op de majestueuze Mount Rigi in Zwitserland. Hun doel: de aard van het bewustzijn onderzoeken.

Door middel van sprookjesachtige animaties en prachtige natuurbeelden wordt in Descending The Mountain gevisualiseerd hoezeer ons bewustzijn en de natuur met elkaar verbonden zijn.

Ontzettend veel potentie

Sinds de Amerikaanse president Nixon in 1971 de War on Drugs aankondigde en drugs op geen enkele manier meer gebruikt mocht worden, lagen de onderzoeken naar psychedelica lange tijd stil. Maar de laatste jaren komt daar steeds meer verandering in en wordt er zelfs gesproken van een ‘psychedelic renaissance’. 

Wordt het tijd dat we open en eerlijk gaan zijn over (recreatief) drugsgebruik?

Er zijn wereldwijd veel wetenschappelijke onderzoeksgroepen mee bezig en de uitkomsten zijn zeer veelbelovend. Ze komen meer en meer tot de conclusie dat drugs – als het op de juiste manier gebruikt wordt – een positieve uitwerking kan hebben op het brein, en dus ook op het lichaam. Vooral psilocybine (de werkzame stof in paddo’s en truffels) heeft ontzettend veel potentie.

Genezende werking

Inheemse volkeren in Zuid-Amerika weten dit al eeuwenlang. Zij gebruiken psilocybine in traditionele ceremonies als heilig ritueel, voor genezing, gebed en visionaire gaven. Pas in 1955 werd psilocybine bekend in de westerse wereld, nadat de Mexicaanse sjamaan Maria Sabina voor het eerst een westerling liet meedoen aan een reinigingsritueel met paddenstoelen.

Nu, bijna 70 jaar later, is er weer vernieuwde interesse in de genezende werking van psychedelica en is er zelfs een opmars van psychedelische truffel retreats. Uiteraard komt dit mede doordat de eerste bewijzen binnendruppelen en mensen met trauma’s of depressies daadwerkelijk baat hebben bij het gebruik van psychedelica.

De aard van het bewustzijn

Documentairemaakster Maartje Nevejan speelt in op deze trend en volgt een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van psychoactieve paddenstoelen op zen-monniken, die jarenlange ervaring hebben met meditatie. Descending The Mountain laat ze zien hoe neurowetenschapper Franz Vollenweider en zenmeester Vanja Palmers de aard van het bewustzijn onderzoeken.

Het eerste bewijs dat kleine beetjes psychedelische drugs je écht creatiever maken

Frans en Vanja gaan in hun experiment een stap verder dan de onderzoeken die zijn gericht op de medische toepassingen van psychedelica. Zo vragen ze zich af: wat leert het onderzoek ons over de mystieke ervaring van eenheid met de natuur?

Kan de combinatie van meditatie en psilocybine de mensheid helpen om uit de maatschappelijke puinhoop en milieuproblemen te komen?

Verschillende arthouse bioscopen

Vanuit deze vragen zetten ze een legaal wetenschappelijk experiment op in een klooster op de top van Mount Rigi in Zwitserland. Ben je benieuwd naar de antwoorden?

Descending The Mountains is vanaf 11 november 2021 te zien in verschillende arthouse bioscopen, waaronder Het Ketelhuis, De Balie, Railto (Amsterdam), ’t Hoogt (Utrecht), Fraterhuis (Zwolle), LUX (Nijmegen), Verkadefabriek (Den Bosch), LantarenVenster (Rotterdam) en Luxor (Zutphen).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️