Redactie
Redactie Liefde & Seks 10 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoe weet je of dit de ware is? Stel jezelf deze vragen…

Ware liefde bestaat. Maar soms is de verleiding te groot en worden we verliefd op iemand die ons nooit gelukkig zal maken. In de liefde is het hard werken, zeggen sommige relatietherapeuten. Maar als je samen bent met iemand bij wie jij je goed voelt, die van jou houdt om wie je bent, met wie je kunt lachen en ruzie maken en samen kunt leven, dan valt dat harde werken wel mee. Wie is die ware liefde dan? Waar herken je hem of haar aan? De Britse psychologe Louise Deacon van de Universiteit van Surrey deed er onderzoek naar. En dit zijn volgens haar de vragen die je jezelf zou moeten stellen. Voor het gemak gebruikt ze ‘hem’ wanneer ze het over de ware heeft, maar overal waar ‘hem’ staat, kun je ook ‘haar’ lezen.

Wil je weten of dit de ware is? Stel jezelf dan deze negen vragen. Hoe meer vragen je met ja kunt beantwoorden, hoe groter de kans dat je de ware bent tegengekomen.

Zou je met hem willen en kunnen samenwonen?

Liefdesrelaties kunnen heel lang standhouden als je elkaar een paar keer per week ziet. Maar om te weten of hij de ware liefde is, moet je je proberen voor te stellen dat jullie zouden samenwonen. Kan hij je geven wat je nodig hebt?

Lijkt hij op jou?

Op elkaar lijken qua persoonlijkheid, levensdoel, interesses en levensstijl is de beste voorspeller voor een goeie match. Ook culturele achtergrond, intelligentie en sociaal economische klasse zijn goede indicatoren dat je de ware voor je hebt.

Lees ook: We zijn romantischer dan we denken (en waarom geloven in de ware liefde positief is)

Kun je leven met de verschillen?

Die ander lijkt niet zo veel op je, dat het je tweelingbroer of -zus zou kunnen zijn. Noch qua uiterlijk noch qua innerlijk. Er zijn verschillen die je leuk vindt, en verschillen die je niet leuk vindt. Denk niet dat je die ander nog wel kan veranderen. Maar vraag je af of je kunt leven met de verschillen. En misschien net zo belangrijk, of die ander met jouw onhebbelijkheden kan leven.

Kun je leven met zijn goede eigenschappen?

Dat wat we aan het begin van een relatie leuk vinden aan de ander, is wat ons het meest tegenstaat aan het eind van die relatie, zo blijkt uit onderzoek. Dat wat je nu zo leuk aan hem vindt, zal ook een kant hebben die je niet leuk vindt, maar die er wel bij hoort. Vind je het leuk dat hij van lezen houdt? Dan moet je er ook tegen kunnen, dat hij soms geen tijd voor je heeft omdat hij zijn boek wil lezen. Vind je het schattig dat hij zo van zijn moeder houdt. Wees er dan ook op voorbereid dat hij straks elke zondag bij haar op de koffie gaat (of haar meeneemt op vakantie).

Lees ook: Dit is het nr.1 vereiste om ware liefde te vinden

Is hij je beste vriend?

Stellen die lang en gelukkig samenzijn geven aan dat zeventig procent van hun wederzijds geluk is toe te schrijven aan hun wederzijdse vriendschap. Dat klinkt misschien niet zo romantisch, samen zijn met je beste vriend, en toch is dat wat inherent is aan ware liefde. Jullie zijn beste vrienden, die elkaar ook nog eens fysiek heel aantrekkelijk vinden.

Hebben jullie het leuk samen?

Er zijn goede dagen en slechte dagen, ook binnen relaties. Stellen die in het begin veel ruzie en drama hebben en dat afwisselen met veel romantiek en passie worden in de psychologie ‘country romance’- stellen genoemd. Uit onderzoek blijkt dat de meeste van zulke stellen binnen vier jaar uit elkaar zijn. Als jullie het leuk hebben en de goede dagen zijn ruim in de meerderheid, dan zou dit best wel eens de ware kunnen zijn.

https://www.bedrock.nl/fases-liefdesbewustzijn/

Kunnen jullie goed ruzie maken?

Met de ware liefde is het goed ruzie maken. Terwijl jullie ruzie maken doen jullie al pogingen om het weer goed te maken of om de schade te beperken. Je haalt er tijdens de ruzie geen oude conflicten bij, je doet geen aanval op elkaars persoonlijkheid (jij doet altijd zo…) en je hult je niet in stilzwijgen. En ook belangrijk: met de ware liefde kun je ruzies ook weer makkelijk goed maken.

Nemen jullie samen beslissingen?

Liefdesrelaties waarbij een van de partners alle beslissingen neemt, zonder de ander daarbij te betrekken mislukken in 80 procent van de gevallen. Als jullie samen over dingen beslissen, dan is dat nog een teken dat dit misschien wel de ware is.

Lacht hij om jouw grappen?

Singles die een lijstje met eisen hebben voor hun nieuwe partner, noemen heel vaak een gevoel voor humor. Maar wat ze precies onder humor verstaan, dat laten ze in het midden. Gelukkig is ook daar onderzoek naar gedaan. Humor ten koste van de ander is vrijwel altijd een slecht teken. En waar de meeste mannen aan het begin van een (hetero-) relatie grappen maken en de vrouwen daarom lachen, is het op de lange duur de vrouw die in een relatie de grappen maakt.

Althans, als het echte liefde is. Onderzoek bij homo-stellen laat zien dat humor een grote rol speelt bij het goed houden van de relatie. De humor haalt de scherpe kantjes af van de problemen die je al stel altijd zult tegenkomen. Samen kunnen lachen is misschien wel de allergrootste voorspeller voor geluk in de liefde.

Meer lezen over liefde?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️