Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 2 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Grote kans dat je op de verkeerde manier dankbaarheid beoefent

We hoeven je vast niet meer te vertellen dat dankbaarheid je veel kan brengen. Je hoort tegenwoordig steeds meer over de wetenschappelijk bewezen voordelen van dankbaarheid. Van je slaap tot je humeur: dankbaar zijn heeft tal van mentale én fysieke voordelen.

Maar alleen als je dat op de juiste manier doet. Positieve psychiater en auteur van Everyday Vitality Samantha Boardman vertelt namelijk in de mindbodygreen podcast dat we dankbaarheid vaak op de verkeerde manier beoefenen.

Wat we verkeerd doen bij dankbaarheid

“We laten dankbaarheid vaak helemaal om onszelf draaien”, aldus Boardman. “We zeggen dat we dankbaar voor iets zijn, omdat het ons op een bepaalde manier laat voelen.”

Haar advies? Probeer het ook eens om de andere persoon of situatie te laten draaien. “Wat waardeer je aan die persoon? Wat waardeer je ergens aan?”, legt ze uit. In andere woorden: zoek je dankbaarheid buiten jezelf.

Als het om een persoon gaat, is het ook belangrijk om dit naar hem of haar te uiten. Dit doen we niet vaak genoeg, vertelt Boardman, omdat we denken dat diegene het toch wel weet, of omdat het misschien een beetje ongemakkelijk is.

https://www.bedrock.nl/hoe-het-uitspreken-van-dankbaarheid-relaties-kan-veranderen/

Maar je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat de ander weet hoe dankbaar jij bent dat je hem of haar in je leven hebt. Wanneer je dit naar de ander uit, en het daarbij niet om jezelf laat draaien (‘je geeft me dit gevoel’), is dankbaarheid des te krachtiger. Niet alleen omdat je de ander gelukkig maakt, maar daarmee ook jezelf.

Dit blijkt ook uit onderzoek. In een experiment kregen 2 groepen deelnemers 2 verschillende opdrachten. De ene groep moest alleen bedenken waarom ze dankbaar waren voor een bepaalde vriend. De andere groep moest dit ook daadwerkelijk uitspreken tegen de vriend.

Bij de groep die hun dankbaarheid moesten uiten, veranderde de kijk op hun vriendschap. Door zoiets simpels als laten weten waarom ze de ander waardeerden, waren ze er meer van overtuigd dat de vriend hen zou steunen en helpen. De andere groep had dit niet.

Dit kan dankbaarheid je allemaal brengen

Dit betekent niet dat je nooit meer dankbaar mag zijn om hoe iets of iemand jou laat voelen. Zorg alleen dat er een goede balans is en spreek je dankbaarheid voor anderen vaker uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️