Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 1 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Dag van de Doden: zo eren de Mexicanen overleden dierbaren

Ieder jaar wordt er in Mexico uitbundig Dia de los Muertos gevierd, ofwel de Dag van de Doden. De dag, ieder jaar gevierd op 1 en 2 november, mag dan veel weg hebben van Halloween, toch zijn die twee niet hetzelfde. Zó eren de Mexicanen vandaag hun overleden dierbaren.

Spoiler: wij kunnen er heel wat van leren!

De Dag van de Doden

De Dag van de Doden staat in Mexico helemaal in het teken van dierbaren die zijn overleden. Juist het verleden wordt op deze dag geëerd en herdacht. En daar kunnen we in het Westen nog heel wat van leren, omdat op de dood in de Westerse cultuur vaak een groot taboe heerst. De dood? Daar praten we liever niet over.

Het eren van overleden dierbaren

Deze dag wordt in oude culturen, zoals die van Azteekse, Tolteekse en andere Nuha-beschavingen, echter al duizenden jaren gevierd. Waar we in het Westen rouwen om iemands dood normaal vinden (je bent toch immers verdrietig als iemand die je dierbaar is overlijdt?), vonden de Azteken het juist respectloos.

En dat is ook niet zo gek. Veel oude culturen geloven immers in leven na de dood en zien de dood in dit leven slechts als een tussenperiode voor reïncarnatie. Ofwel: volgens hen bestaat er leven na de dood. Dé reden dat er de Dag van de Doden wordt gevierd.

Op Dia de Los Muertos wordt het leven van overleden dierbaren dus gevierd in plaats van dat erom wordt gerouwd.

De Dag van de Doden en Halloween zijn anders

Daarin zie je ook meteen het grote verschil met Halloween waarin het geheel draait om griezeligheid. Op 31 oktober zie je enge spoken, vampieren en spinnen voorbij komen (want: Halloween is eng), terwijl je op de De van de Doden juist veel kleur en bloemen terug ziet in de decoratie en in de outfits van mensen die zich verkleden als skelet bijvoorbeeld.

Nee, de Dia de los Muertos is dus geen Mexicaanse versie van Halloween. Op straat wordt van 31 oktober (die dag wordt het feest afgetrapt) tot 2 november feest gevierd, gezongen en gedanst op straat uit respect en liefde voor de overleden familieleden. En wordt niet voor niets een heus festival genoemd!

Offers

Bovendien worden er offers gebracht aan de overleden familieleden en wordt er onder meer hun lievelingseten op een altaar gezet, samen met het zogeheten bekende ‘Pan de muerto’: het dodenbrood. Het is een zoetig brood gemaakt met anijszaad dat wordt versierd met botjes en schedels van deeg.

De altaars zijn bedoeld om de geesten van de overleden dieren te verwelkomen in het land der levenden.

Inmiddels geeft UNESCO in 2018 Dia de los Muertos zelfs als cultureel erfgoed erkend! Niet als materieel, maar als immaterieel erfgoed van de Mensheid. Hoe bijzonder is dat?

Neem zelf een kijkje

Ben je toevallig in Mexico rond deze tijd? Dan is een bezoekje brengen aan de bruisende hoofdstad Mexico-stad zeker aan te raden. Dat is namelijk dé plek waar de beroemde optocht wordt gehouden. Maar ook in andere dorpjes in Mexico kan je de Dag van de Doden vieren!

De dood bespreekbaar maken, hoe doe je dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️