Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 11 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Naar Burning Man? Op deze plekken in de wereld vind je ook een ‘burn’

Burning Man is een wereldwijd fenomeen. Middenin de woestijn van Nevada wordt jaarlijks een gigantisch dorp neergezet. Met haar bijna 100.000 (!) jaarlijkse bezoekers is het de grootste ‘burn‘ ter wereld en bovendien de originele variant. Want wist je dat je op nog véél meer plekken ook een heuse ‘burn‘ kunt bezoeken? We sommen de bekenste voor je op.

Wie altijd al een keer het grootste festival (wat niet je typische festival is!) wilde bezoeken, maar een bezoekje aan The States toch wat te ver vindt, het aantal mensen iets te overweldigend of simpelweg te duur vindt (want het kan bij elkaar best wat kosten), kan de burn óók op heel wat andere plekken ter wereld bezoeken.

Burning Man

Burning Man wordt ieder jaar in september gehouden in de ‘Black Rock Desert’ in Neveda, in de Verenigde Staten. Al sinds 1986! Het is alles behalve een typisch festival, want het wordt neergezet als een heuse community, het draait er om kunst, zelfexpressie en delen.

Meadows in the Mountains: een festival waarvan je niet wist dat je het nodig had

Een bar waar je muntjes moet kopen, bestaat niet, net zoals dat er geen stages met line-up zijn. Nee, Burning Man bestaat uit heuse camps waarbij je met jouw camp bijdraagt aan het festival. Met een bar, pannenkoekjes, muziek, kunst of whatever floats your boat. Je kunt natuurlijk zelf ook met een tentje komen, maar het leukste is toch wel om je aan te sluiten bij een ‘camp’.

 

En geld? Dat hoef je niet mee te nemen! Je ruilt of geeft er alles. Daarom is het zo leuk om ook bij te dragen. Waar de één kettingen weggeeft, deelt de ander weer mojito’s uit op de rijdende, zelfgemaakte dansvloer. Veel bekende dj’s draaien er bovendien onder andere namen of zelfs anoniem. Hoe tof?

Burns over de wereld

De burn vind je inmiddels niet alleen in de Verenigde Staten, maar op nog veel andere plekken in de wereld. Yes, zelfs in ons kikkerlandje. Dit zijn ze:

1. Africa Burn, Zuid-Afrika

Na Burning Man is Africa Burn in Zuid-Afrika misschien wel de bekendste burn. Het wordt jaarlijkse gehouden in eind april in de woestijn ten noorden van Kaapstad.

2. Mid Burn, Israël

In Israël vind je ieder jaar in de woestijn Mid Burn. Hoe bijzonder!

3. Where the Sheep Sleep, Nederland

In Nederland wordt een vrij kleinschalige burn georganiseerd onder de naam ‘Where the Sheep Sleep’. En wel in Zeewolde.

Deze 4 duurzame festivals wil je dit jaar niet missen

4. Kiwi Burn, Nieuw-Zeeland

Precies aan de andere kant van de wereld vind je Kiwi Burn, dat in Nieuw-Zeeland wordt georganiseerd in januari.

5. Blazing Swan, Australië

Aan de West-kust in Australië wordt jaarlijkse het bijzondere en kleine Blazing Swan georganiseerd. In heuse desert style!

6. Burning Seeds, Australië

Aan de andere kant van Australië aan de Oost-kust vind je ook jaarlijks Burning Seeds. Dit keer meer in het groen.

7. Nowhere, Spanje

Ieder jaar wordt in ook Noord-Spanje met tienduizenden bezoekers de Spaanse burn ‘Nowhere’ georganiseerd.

Benieuwd naar de andere burns over de wereld? Je vindt ze hier!

De bijzondere bijeenkomsten over de hele wereld: Rainbow Gatherings

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️