Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 15 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Blue Monday: hoe je van de droevigste dag van het jaar tóch een goede maakt

Vandaag is het Blue Monday, ofwel de droevigste dag van het jaar. Het is namelijk de derde maandag van het nieuwe jaar. De dag waarop we beseffen dat we nog middenin de winter zitten, er maar weinig van onze goede voornemens terecht komt, het financieel niet heel lekker gaat en de feestdagen achter ons liggen. Om sip van te worden? Zo maak je van Blue Monday tóch een goede dag.

Hoewel we als mens vaak de neiging hebben om van elke dag een goede dag moeten te maken, is het belangrijk om te weten dat het oké is om af en toe gewoon een k*t dag te hebben, zo schreven we al eerder. Gelukkig zijn gaat immers niet om je elke dag uiterst gelukkig voelen, dat kan én hoeft niet.

Waar komt Blue Monday vandaan?

Toch hebben we het op Blue Monday massaal extra moeilijk, zo blijkt. Het wordt namelijk gezien als de meest deprimerende dag van het jaar. Waarom?

De psycholoog Cliff Arnall kwam in 2005 met een wetenschappelijke formule waaruit bleek dat de derde maandag van januari de meest weemoedige dag van het jaar is.
[W + (D-d)] x TQ
M x Na

In de formule staat W voor het weer, D voor schulden, d voor het salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q voor de hoeveelheid goede voornemens die we nog moeten volhouden, M voor het motivatieniveau en Na voor hoeveel actie we willen ondernemen.

Door alle waardes in te vullen, kwam de psycholoog erachter dat deze dag de meest deprimerende dag van het jaar is. Sindsdien wordt wereldwijd deze dag jaarlijks als de meest droevige van het jaar gezien.

Tips voor een goede Blue Monday

Dat de voorspellingen ieder jaar deze dag als de meest deprimerende dag van het jaar aanwijzen, betekent dat gelukkig niet dat het per definitie zo is.

Met deze tips maak je van de blauwe maandag tóch een goede dag!

1. Weet dat het oké is om je soms sip te voelen

Van buitenaf leren we vaak dat het leven altijd leuk moet zijn. Leuke afspraken, drukke etentjes, een healthy sportroutine en gezond eten. In de praktijk werkt het leven nu eenmaal vaak niet zo. Ja, we doen ons best om ons goed te voelen, maar soms is alles te veel, heb je wéér een dag lang ongezond gegeten, had je geen zin om te sporten en voel je je gewoon futloos.

Het leven kan niet enkel pieken, juist de mindere momenten maken het leven menselijk. Laat de winterperiode juist een mooi moment zijn om te reflecteren, jezelf terug te trekken en goed voor jezelf te zorgen.

2. Zorg extra goed voor jezelf vandaag

Dat brengt ons meteen op tip #2: zorg extra goed voor jezelf vandaag. Doe een comfortabele broek aan, maak een gezonde en voedzame lunch en yummy vega avondmaal (bijvoorbeeld deze ravioli met paddenstoelen) voor jezelf, steek de kaarsjes en wierook aan en kruip op de bank met een boek dat je al een tijdje wilde lezen of schrijf in je journal over hoe je je vandaag voelt.

Elke dag is een geweldig moment om voor goed voor jezelf te zorgen, maar vandaag geldt dat zowaar nog meer.

3. Zoek fijn gezelschap op

Als mens zijn we nu eenmaal niet gemaakt om alleen te zijn en dat betekent dat we enorm kunnen opknappen als we omringt zijn door fijn gezelschap. Blue Monday is dus een goede dag om langs te gaan bij je beste vriend(in) en te zorgen dat je samen bent, plezier hebt en lacht!

4. Sporten

Jezelf in je hardloopkleding hijsen en een flink rondje door het park of over het strand te rennen of meedoen aan een sportklasje is de manier om je gegarandeerd goed te voelen. Sporten is de meest snelle en duurzame manier om te zorgen dat je lichaam de gelukshormonen serotonine en dopamine aanmaakt.

Wedden dat jij je na een uurtje intensief sporten goed voelt en zin hebt om vandaag goed voor jezelf te zorgen?

Happy Blue Monday!

7 tips voor een leven in flow

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️