Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 17 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Biophilia, wat is het en waarom is het zo belangrijk

Tegenwoordig  brengen we de meeste van onze dagen door op plekken die door de mens zijn gecreëerd. We wonen in huizen, we rijden over geasfalteerde straten en werken op kantoren met veelal beton, glas en vloerbedekking. Hierdoor is de verbinding met de natuurlijke wereld soms een beetje zoek. Het is tijd dat we het gaan hebben over biophilia.

Bio-watte? Biophilia, de liefde voor levende systemen.

Een oeroud verwantschap tussen mens en aarde

De term ‘biophilia’, werd voor het eerst gebruikt door psycholoog en filosoof Erich Fromm (1900 – 1980) en betekent letterlijk ‘liefde voor het leven’. Dit idee werd uitgelegd als de basale menselijke behoefte om zich te verbinden met de natuurlijke wereld. Het is de aangeboren en emotionele band die de mensheid verbindt met de aarde.

Landschappen, ecosystemen, natuurfenomeen en dieren hebben onbewust een aantrekkingskracht op mensen, omdat biophilia heel diep in onze biologie zit verankerd. Het is een oeroud verwantschap dat mensen ervaren met andere levensvormen en andere soorten.

Natuur verbetert je gezondheid

Het schijnt zelfs zo te zijn dat we ons geëvolueerd hebben op de Afrikaanse savanne en dat dat landschap daarom de favoriete habitat van mensen blijft, ongeacht hun cultuur of afkomst. Volgens deze theorie zijn we nog steeds op zoek naar de belangrijkste kenmerken van het landschap van onze voorouders. Of dat voor iedereen geldt valt te betwisten, maar het is wetenschappelijk bewezen dat de natuur ons gedrag en welzijn positief beïnvloed.

Uit vele onderzoeken blijkt dat mensen voordelige effecten ondervinden van het in aanraking zijn met de natuur. Het brengt je geest tot rust, zorgt dat je bloeddruk daalt én helpt bij stress. Verder heeft de natuur een positieve invloed op hoe wij informatie verwerken en heeft het gunstige effecten op herstel bij ziektes.

Biophilia toepassen in je leven

Als je door het bos loopt, zie je prachtige bomen of de kale takken in de winter, ruik je de frisse bosgeur, voel je de wind langs je gezicht en hoor je de vogels fluiten of het kraken van de bladeren onder je voeten. Alle zintuigen worden geprikkeld en hebben een positieve invloed op je gezondheid. Zowel mentaal als fysiek.

Workation is dé trend uit Zweden: de voordelen van werken in de natuur

Om die connectie met de natuur te kunnen voelen in je leven, is het van belang om biophilia toe te passen. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Zo helpt het al om je te omringen met kleuren en prints uit de natuur. Of om wat meer planten in je huis of kantoor te plaatsen. Ook schijnt een houten huis (of veel natuurlijke elementen in je huis) te helpen om meer verbinding met de natuur te ervaren.

Sporten in de natuur is hip

Uiteraard kun je ook letterlijk de natuur in gaan. Loop eens wat vaker een rondje door het park of door het bos. Rijd naar kust en maak een lange wandeling door de duinen of over het strand. En, nu je er toch bent, duik even in de zee. Hoe koud ‘ie ook is. Voel het zeewater langs je huid glijden en geniet van het zonlicht dat op het water schittert.

Hoe is het om helemaal off-grid te leven? Loraine deed het 6 maanden

Je kunt biophilia ook combineren met sporten, door bijvoorbeeld te gaan hardlopen in de natuur, te bootcampen in het park of te surfen in de zee. Sportketen David Lloyd noemt biophilia-oefeningen zelfs als één van grootste sporttrends van 2023, dus je bent ook nog eens hartstikke hip bezig. Waar wacht je nog op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️