Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 10 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

4 natuurlijke materialen om je huis groener te maken

Kan je huis wel een kleine opfrisbeurt gebruiken? Denk er dan eens aan om spullen te kopen gemaakt van verantwoorde materialen, die het milieu zo min mogelijk belasten. Ter inspiratie delen we vier natuurlijke materialen waarmee je je huis makkelijk een nieuwe look geeft. Zonder hele verbouwingen dus.

4x natuurlijke materialen om je huis groener te maken

1. Hout

Als je denkt dat hout alleen leuk staat bij Zweedse blokhutten en berghutten in Tirol heb je het mis. Hout kan heel chique staan in huis, en is (vooral duurzaam hout) ook nog eens een verantwoorde optie. Duurzaam hout is afkomstig uit bossen die worden beheerd, wat betekent dat de ecologische functie van het bos als leefomgeving van zowel planten- als diersoorten behouden blijft.

Lees ook: ‘The Dutch Mountains’ in Veldhoven wordt ‘s werelds grootste houten gebouw

Tip: een houten tafel is een echte eyecatcher in huis. Wil je op een wat subtielere manier hout in je interieur verwerken? De webwinkel Houtspul.nl richt zich op duurzame woonaccessoires en decoraties van hout.

2. Bamboe

Eén van de meest multifunctionele materialen in de wereld is bamboe. Dit komt omdat bamboeplanten enorm sterk zijn. Er worden meubels van gemaakt, maar ook accessoires, zoals deze snijplank van Vivo. Een snijplank gemaakt van bamboe neemt nauwelijks vocht op, waardoor er (in tegenstelling tot hout) geen scheuren in ontstaan.

Must read: Weg met de plastic rietjes! Gebruik liever RVS en bamboe rietjes

Wil je het exotische tintje dat bamboe geeft verder doorvoeren in je interieur? De Dragan serie van Ikea bestaat uit badkameraccessoires van duurzaam bamboe. En om het helemaal af te maken kun je natuurlijk ook een bamboe plant aanschaffen voor in de woonkamer.

3. Wol

Kijk eens op wollendekbed.nl voor dekbedden en kussens gemaakt van wol. Wol is een duurzaam product, omdat het een vernieuwbare grondstof is. Een schaap krijgt namelijk op een natuurlijke manier een nieuwe vacht.

Tip: Verander de wereld, begin bij duurzame wol (dit is waarom dat nodig is)

Daarnaast is wol ook nog eens 100 procent recyclebaar. Wil je meer details met wol in huis, dan kun je kiezen voor een wollen poef, of een plaid voor over de bank. Ziet er leuk uit, maar is ook erg fijn voor op koudere avonden.

4. Natuurlijke verf

Voor wie geen zin heeft om dure meubels aan te schaffen, maar wel toe is aan vernieuwing: een lik verf kan vaak al veel verschil maken. Kies wel voor natuurlijke verf. Synthetische verf wordt gemaakt van bewerkte aardolie, waardoor er een onnatuurlijk eindproduct ontstaat. Ecologische verf is een stuk vriendelijker voor het milieu en de mens, en gaat ook nog eens langer mee.

Op termijn is het zelfs goedkoper dan normale verf. Eco-Logisch.nl verkoopt verschillende soorten milieuvriendelijke verf: van binnen-en buitenverf tot leem-, lijnolie- en kalkverf.

Meer over natuurlijke producten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
4 natuurlijke materialen om je huis groener te maken
Sluiten