4 natuurlijke materialen om je huis groener te maken

Kan je huis wel een kleine opfrisbeurt gebruiken? Denk er dan eens aan om spullen te kopen gemaakt van verantwoorde materialen, die het milieu zo min mogelijk belasten. Ter inspiratie delen we vier natuurlijke materialen waarmee je je huis makkelijk een nieuwe look geeft. Zonder hele verbouwingen dus.

Hout

Als je denkt dat hout alleen leuk staat bij Zweedse blokhutten en berghutten in Tirol heb je het mis. Hout kan heel chique staan in huis, en is (vooral duurzaam hout) ook nog eens een verantwoorde optie. Duurzaam hout is afkomstig uit bossen die worden beheerd, wat betekent dat de ecologische functie van het bos als leefomgeving van zowel planten- als diersoorten behouden blijft. Tip: een houten tafel is een echte eyecatcher in huis. Wil je op een wat subtielere manier hout in je interieur verwerken? De webwinkel Houtspul.nl richt zich op duurzame woonaccessoires en decoraties van hout.

Bamboe

Eén van de meest multifunctionele materialen in de wereld is bamboe. Dit komt omdat bamboeplanten enorm sterk zijn. Er worden meubels van gemaakt, maar ook accessoires, zoals deze snijplank van Vivo. Een snijplank gemaakt van bamboe neemt nauwelijks vocht op, waardoor er (in tegenstelling tot hout) geen scheuren in ontstaan. Wil je het exotische tintje dat bamboe geeft verder doorvoeren in je interieur? De Dragan serie van Ikea bestaat uit badkameraccessoires van duurzaam bamboe. En om het helemaal af te maken kun je natuurlijk ook een bamboe plant aanschaffen voor in de woonkamer.

Wol

Kijk eens op wollendekbed.nl voor dekbedden en kussens gemaakt van wol. Wol is een duurzaam product, omdat het een vernieuwbare grondstof is. Een schaap krijgt namelijk op een natuurlijke manier een nieuwe vacht. Daarnaast is wol ook nog eens 100 procent recyclebaar. Wil je meer details met wol in huis, dan kun je kiezen voor een wollen poef, of een plaid voor over de bank. Ziet er leuk uit, maar is ook erg fijn voor op koudere avonden.

Natuurlijke verf

Voor wie geen zin heeft om dure meubels aan te schaffen, maar wel toe is aan vernieuwing: een lik verf kan vaak al veel verschil maken. Kies wel voor natuurlijke verf. Synthetische verf wordt gemaakt van bewerkte aardolie, waardoor er een onnatuurlijk eindproduct ontstaat. Ecologische verf is een stuk vriendelijker voor het milieu en de mens, en gaat ook nog eens langer mee. Op termijn is het zelfs goedkoper dan normale verf. Eco-Logisch.nl verkoopt verschillende soorten milieuvriendelijke verf: van binnen-en buitenverf tot leem-, lijnolie- en kalkverf.

Meer lezen?

Dit energieneutrale huis van 130 vierkante meter bouw je in slechts vier dagen.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
4 natuurlijke materialen om je huis groener te maken
Sluiten