Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 27 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

BEDROCK ontdekt Nederland: slapen bij het luxe en duurzame Brinckerduyn

Onder het mom ‘je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te vliegen om tot rust te komen’ speuren we het land af op zoek naar de mooiste en meest rustgevende plekjes van Nederland. Zo werden we verliefd op camping Buitenland en genoten we van een wintervakantie in de havenhuisjes van Zwier. Dit keer tippen we het luxe en duurzame vakantiepark Brinckerduyn.

In het hart van de Friese natuur liggen 34 premium vakantiewoningen, die twee keer zoveel energie opleveren dan dat ze verbruiken.

Een soort luxe deken

Als we het park van Brinckerduyn oprijden merken we gelijk dat dit niet zomaar een vakantiepark is. De luxe woningen hebben prachtige houten gevels, volledig geïntegreerde zonnepanelen en strakke terrassen met privé-zwembanden en sauna’s.

Er valt een soort luxe deken over ons heen als we onze woning betreden, want ook van binnen is het jaw-dropping mooi. Van duurzaam design meubilair tot een wijnklimaatkast en van Boxspring-bedden tot een gigantische inloopdouche. Alles is tot in detail verzorgd.

Eigen sauna en privé zwembad

Elke slaapkamer heeft zijn eigen badkamer met dubbelde wastafel, een lekkere regendouche en een verwarmde spiegel. Overal staan heerlijke Marie-Stella-Maris beautyproducten en de hoogwaardige Italiaanse designkeuken bevat de nieuwste high-tech apparatuur.

BEDROCK ontdekt Nederland: slapen onder een eindeloze sterrenhemel

Als hoogtepunt beschikt elk huis over een Finse opgiet- en infraroodsauna, een keramische barbecue van The Bastard en sommigen zelfs een (verwarmd) privé zwembad. Oh ja, en een chic elektronicasysteem, waarmee je de verlichting, muziek, gordijnen en verwarming kan bedienen.

Energie-positief

Huh? Maar we gingen toch naar een duurzaam ecopark? Het lijkt meer op een high-end sterrenresort. Gelukkig bewijzen de circulaire Unbrick woningen dat duurzaamheid helemaal niet hoeft te betekenen dat je inlevert op ultiem comfort.

Een Unbrick is namelijk voorzien van ruim 100 m2 geïntegreerde zonnepanelen en is uitgerust met energiezuinige apparaten en duurzame isolatie, wat er samen voor zorgt dat de woning twee keer zoveel energie oplevert dan dat hij verbruikt.

brinckerduyn woning met geïntegreerde zonnepanelen

Zelfs wanneer alle apparaten, het optioneel verwarmde zwembad en de sauna in gebruik zijn. Ook zijn alle kranen, toiletten, douchekoppen – en zelfs de vaatwasser en wasmachine waterbesparend.

Hergebruikt hout

Daarnaast bestaat de Unbrick volledig uit herbruikbare elementen. De woning bestaat voornamelijk uit gecertificeerd, snelgroeiend vurenhout, afkomstig uit bespaar voor de bouw bestemde, duurzaam beheerde bossein in Duitsland en Oostenrijk.

BEDROCK ontdekt Nederland: overnacht in een boomhut in Amsterdam

De bomen worden gekapt op het moment dat deze relatief weinig Co2 meer opneemt en vervangen door niet één, maar drie jonge, Co2-slurpende exemplaren. Fun fact: het duurt slechts 180 seconden voordat de hoeveelheid hout in deze bossen aangroeit om een 4-persoons Unbrick woning te kunnen maken! Voor een grotere 6-persoons woning is dit 280 seconden.

Eén met de natuur

Het gebruikte hout wordt gezaagd, geperst en verlijmd tot een nieuw materiaal. Hierdoor is het lichtgewicht, herbruikbaar, remontabel, supersterk en zorgt het voor een waanzinnig binnenklimaat en een natuurlijke uitstraling. Bovendien is het een stuk duurzamer dan fossiele materialen, zoals steen en staal.

In de woning voelen we ons één met de natuur, dankzij de moderne inrichting in natuurlijke kleuren en materialen. Met hout beklede plafonds en muren, mosgroene keukenkasten en deuren, rieten lampen, zacht textiel en houten tafels en stoelen zorgen voor een warme sfeer.

Hier vind je de mooiste natuurhuisjes in Nederland (ver weg van de massa)

Wist je trouwens dat uit Noors onderzoek is gebleken dat een mens gemiddeld 8600 hartslagen per dag minder nodig heeft in een huis van hout? De natuurlijke omgeving bevordert blijkbaar rust en het werkt aantoonbaar stressverlagend.

Prefab lego-blokken

Ook grappig: de Unbrick woningen worden niet op het park gebouwd maar in een fabriek in Ede, zodat ze efficiënter kunnen omgaan met uren en materialen. Als de woning af is komt ‘ie als een soort kant-en-klare lego-blokken naar het park.

En omdat het huis helemaal prefab uit de fabriek komt, is deze in slechts één dag op locatie te monteren. Moet het huis worden verplaatst of is deze aan het einde van zijn leven? Dan is ‘ie ook in één dag te demonteren en volledig te recyclen.

High-end én duurzaam

Verder heeft elke woning een elektrische laadpaal op de oprit, staan er elektrische fietsen met maar liefst twee oplaadpunten buiten en wordt in het zwembad geen gebruik gemaakt van chloor, maar wordt het schoongehouden door hydrolyse.

Wat we kunnen leren over duurzaamheid van Inheemse volkeren

Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kracht van ultraviolet licht om het water dat de lamp passeert te desinfecteren. Bovendien zorgt het HeatCover voor minder verdamping en warmteverlies en maakt dit het zwembad al even duurzaam als de rest van de woning.

Bosbergtoren beklimmen

Nou, duurzamer wordt het volgens mij allemaal niet en hier kunnen we ons wel even vermaken. Mochten we toch verveeld raken in en rond ons huis, dan is er altijd nog de padel- en jeu de boules baan, de outdoor gym of de pannakooi.

padel bij brinckerduyn vakantiepark

Na een nacht goed slapen besluiten we een lange wandeling te maken in de Friesche bossen, richting Appelscha. Op nog geen half uur wandelen van het park vinden we de Bosbergtoren, die ons een prachtig uitzicht over de natuurrijke omgeving geeft. We kijken onze ogen uit.

Luxe zonder schuldgevoel

Geheel opgeladen rijden we weer terug naar de stad. Wat een verwennerij! Wat een mooie omgeving! En wat een fijn idee dat je zonder schuldgevoel al die luxe mag ervaren, omdat je weet dat het de planeet niet schaadt.

Bedrock ontdekt Nederland: overnachten in knusse yurts bij Winterwoods

Wil je ook even op pauze drukken? Tijd om te ademen? Je overgeven aan de natuur en de stilte in luxe ervaren? Check dan de website van Brinckerduyn en wellicht ook die van Unbrick, want er zijn nóg twee soortgelijke parken in aantocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️