Rosa Bertram
Rosa Bertram Beweging 19 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Dít is de beste tijd van de dag om te sporten (zegt de wetenschap)

Als we het even heel simpel stellen, zijn er twee soorten mensen: avondmensen en ochtendmensen. Alleen lijkt de wereld toch behoorlijk ingericht op die laatste groep. Wat nou als jij gewoon geen geboren rising ochtendster bent, en je even nodig hebt om de wereld te omarmen voordat je ook maar aan iets kan denken, laat staan aan een work-out? Tóch laat de wetenschap zien dat er een tijd op de dag bestaat waarop sporten het meest gunstig is voor je lichaam.

Dít is de beste tijd van de dag om te sporten, volgens de wetenschap.

Sportfanaat of niet?

Waar de één gewoonweg niet zonder flinke beweging kan en een work-out zonder problemen in de dag- of weekroutine past, heeft de ander *ahum* er iets meer moeite mee om van sporten een gewoonte te maken.

Met pijn en moeite worden zo nu en dan de sportschoenen weer aangetrokken, ga je eindelijk weer eens naar de sportschool (je betaalt er immers toch voor) om vermoeid de oefeningen te doen en je erna eigenlijk héérlijk voldaan te voelen om vervolgens weer drie weken te wachten om hetzelfde te doen. Herkenbaar? Je bent niet de enige, believe us.

Of je nu een sportfanaat bent of niet: bewegen is gezond en bovendien essentieel voor iedereen. Je hoeft er heus niet vijf dagen voor te beunen in de sportschool, want wandelen, fietsen of hardlopen zijn net zo goed uiterst geschikte manieren om aan de voordelen van beweging te komen.

De beste tijd van de dag om te sporten

Hoewel de één dus van nature meer een ochtendmens is dan de ander, kan de tijd waarop je de work-out uitvoert wel degelijk uitmaken. Als je ‘s ochtends vroeg al een intensieve work-out doet terwijl je spieren nog hartstikke stijf zijn of juist heel laat op de avond sport waardoor je nog uren lang ‘aan’ staat, bevordert de work-out je welzijn niet bepaald. Time matters. 

Sporten hoort af en toe natuurlijk zwaar te zijn, maar je lichaam forceren is nooit een goed idee. De wetenschap laat verschillende voordelen zien als het gaat om sporten in de ochtend én in de avond.

Sporten in de ochtend

Sporten in de ochtend kent heel wat voordelen, zo blijkt.

Makkelijker om een gewoonte van te maken

Door in de ochtend te sporten, is het makkelijker om van je work-out een gewoonte te maken omdat je het immers al meteen gehad hebt, zegt dit onderzoek. Wanneer je deze to do doorschuift naar later op de dag kan er makkelijk iets tussenkomen.

En om eerlijk te zijn: sporten toevoegen aan je ochtendroutine is niet heel moeilijk. Je trekt er een half uurtje of meer voor uit en je hebt het gewoon gedaan!

Beter voor je slaap

Een ochtendwork-out zou bovendien bevordelijk zijn voor je slaap, laat deze studie zien. Door in de ochtend flink te bewegen, ben je in de avond simpelweg sneller moe en voorkom je dat je ligt te woelen in bed. Weer een ander onderzoek laat zien dat sporten in de ochtend inderdaad insomnia tegengaat. Heb je slaapproblemen? Dan kan de tijd van je work-out je dus misschien wel helpen!

Minder honger

Wist je dat sporten in de ochtend er ook voor kan zorgen dat je minder hongerig bent gedurende de dag? En dat je meer vet verbrand als je in de ochtend sport op een lege maag?

Sporten in de avond (of aan het einde van de dag)

Sporten in de ochtend kent heel wat voordelen, zo blijkt dus wel. Maar hoe zit dat met sporten in de avond?

Je presteert beter

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat je beter presteert tijdens een avondwork-out als het gaat om maximale inspanning van korte duur, zoals bij zwemmen, fietsen, springen, sprinten en weerstandsoefeningen.

Je bent al opgewarmd

Een ander voordeel van later op de dag sporten, is dat je lichaamstemperatuur dan al hoger is en je spieren daarom al meer zijn opgewarmd dan in de ochtend wanneer je net acht uur lang hebt geslapen.

De beste tijd ligt aan jou

Er kleven al bij al dus heel wat voordelen aan zowel avond- als ochtendsporten. Als jouw huidige sportschema niet goed voor je werkt en je merkt dat je maar niet voor uitkomt, dan is het misschien het proberen waard om op een ander tijdstip te gaan sporten. Of dat in de ochtend of in de avond is, ligt aan jou!

Hoe David Goggins je helpt om je fysieke en mentale grenzen te verleggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️