Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 19 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam dilemma: Renee (37) moet wekelijks enorm veel eten weggooien

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezers dilemma. Deze week delen wij het dilemma van Renee, die wekelijks eten moet weggooien (en niet zo’n beetje ook).

“Iedereen heeft een ecologische footprint en met die van mij zit het best goed. Mijn vriendin en ik delen een auto, hebben al jaren geen vliegticket geboekt, hebben een warmtepomp, een goed geïsoleerd huis, laten nooit eten bezorgen, eten biologisch en maar een keer in de week vlees, kopen veel tweedehands en laten zelfs een kapotte laptop repareren. Je zou zeggen: petje af.

Veel eten weggooien

Toch geneer ik mezelf voor een ding: de hoeveelheid eten die we weggooien. We zijn ons hiervan bewust, maar hebben geen idee hoe we dit patroon (want dat is het) kunnen doorbreken. Zeker in de zomer lijkt het alsof er meer voedsel in de kliko verdwijnt.

Mijn vriendin koopt dan bijvoorbeeld die ene kaas die ik zo lekker vind, maar vervolgens niet eet. Of andersom koop ik voor haar verse croissants die ze vergeet op te eten.

Voedselverspilling tegen gaan

Dat we keer op keer te ruim boodschappen inslaan, is een serieus probleem. Niet alleen kost het bakken met geld, ik vind het nog veel ergers dat sommige mensen niks te eten hebben en dat wij het gewoon wegmikken. Het knaagt aan mijn schuldgevoel dat we zoveel eten weggooien.

Toch heb ik ook geen zin om aan een slappe wortel of radijs te knagen en vind ik een beschimmelde aardappel ook niet heel aantrekkelijk. En als ik een keer per jaar de kasten goed uitmest, vind ik achterin altijd veel pakjes en zakjes die over de datum zijn.

In de loop van het jaar zijn ze in de vergetelheid geraakt en dat is gewoon zonde. Omdat we dagelijks vers koken, snap ik niet waarom het niet lukt om alles te gebruiken.

Groenten in water bewaren

Gelukkig kreeg ik laatst een goede tip om groenten in water te bewaren. Hierdoor blijven ze langer vers, het werkt echt. Ook een appel naast de aardappels voorkomt dat ze vroegtijdig ontkiemen en slapper worden.

We gooien steeds minder weg

Toch zorgen de vakanties, spontane picknicks en etentjes bij vrienden of in het park voor impulsieve aankopen en een overvolle koelkast. Juist in de zomer. Too Good To Go is een app die ik onlangs ontdekte om voedselverspilling tegen te gaan. Sindsdien maak ik vaker smoothies van rijp fruit en probeer ik de koelkast zo leeg mogelijk te houden.

Het lukt nog niet altijd. Pas hadden we bijvoorbeeld een heerlijke kaas gekocht, die we vergaten tot het begon te ruiken… net als een onaangetast beschimmeld brood. Gênant gewoon! Eieren of yoghurt eet ik tegenwoordig nog als de houdbaarheidsdatum verstreken is. Als het niet stinkt en er goed uitziet, gooien we het niet weg is ons motto!”

Duurzaam dilemma: Tessa (39) werkt voor een ‘groen’ modemerk waar ze helemaal niet zo duurzaam zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️