Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 16 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Hoe David Goggins je helpt om je fysieke en mentale grenzen te verleggen

David Goggins is een icoon in de sportwereld. Hij rent ultra-marathons, fiets ultra-lange afstanden, is voormalig wereldrecordhouder van de meeste pull-ups in 24 uur en is door Outside magazine benoemd tot “The fittest Man in America”. In zijn boek Can’t Hurt Me beschrijft hij hoe je je mentale en fysieke grenzen kunt verleggen.

We delen een aantal van zijn technieken die ervoor zorgen dat je de confrontatie aandurft te gaan met jezelf en gepusht wordt beyond your limits.

Jezelf blijven uitdagen

Voor David Goggins was zijn kindertijd een nachtmerrie vol armoede, vooroordelen en fysiek misbruik. Door zelfdiscipline, mentale weerbaarheid en hard werken transformeerde hij zichzelf van een depressieve jongen met overgewicht tot een icoon van de Amerikaanse strijdkrachten en een van ‘s werelds beste duursporters. Geen idee over wie we het hebben? Check dan deze YouTube video over ‘How to become the harderst motherf*cker on the planet‘.

In zijn boek Can’t Hurt Me (waar net de Nederlandse vertaling van is verschenen) vertelt hij zijn levensverhaal en onthult hij dat de meesten van ons slechts 40 procent van onze capaciteiten benutten. Hij legt uit hoe je eelt op je ziel krijgt, zodat niks je kan tegenhouden in het leven. Volgens David moet je jezelf blijven uitdagen: op je werk, tijdens een work-out en in relaties.

Haal het maximale uit je leven

Stel je voor dat je een leven leidt zonder beperkingen. Een leven waarin niets je tegenhoudt en waarin je het beste uit jezelf haalt, zowel fysiek als mentaal. Dat is precies waar David Goggins, de ultieme doorzetter, je bij kan helpen. Met zijn onconventionele aanpak en inspirerende verhaal daagt hij je uit om de confrontatie met jezelf aan te gaan en je grenzen te verleggen.

Benieuwd hoe hij dat doet? Deze 5 dingen zullen je helpen het maximale uit het leven te halen.

1. De kracht van zelfdiscipline

Voor Goggins begint het verleggen van je grenzen met zelfdiscipline. Hij gelooft dat dit de sleutel is tot het overwinnen van mentale en fysieke obstakels. Volgens hem moeten we onszelf constant uitdagen en ons comfortabele leven verlaten om groei te ervaren. Goggins: “Door mezelf te pushen om dingen te doen die ik niet leuk vond of die moeilijk waren, leerde ik de kracht van doorzettingsvermogen en de voldoening die gepaard gaat met het overwinnen van uitdagingen.”

Dus daag jezelf uit, verlaat je comfortzone en omarm het ongemak. Het kan een beetje marteling zijn, maar hey, het brengt je wel naar ongekende hoogten.

2. Het stellen van onmogelijke doelen

Goggins moedigt mensen aan om doelen te stellen die voor anderen onmogelijk lijken. Hij gelooft dat we vaak onszelf beperken door te denken dat bepaalde prestaties buiten ons bereik liggen. Door onmogelijke doelen te stellen en vastberaden te zijn om ze te bereiken, kunnen we onze mentale en fysieke capaciteiten uitbreiden.

Goggins zelf heeft meerdere malen deelgenomen aan extreme uithoudingsuitdagingen, zoals het voltooien van meerdere ultramarathons en het doorstaan van de zware Navy SEAL-training.

Door te streven naar het schijnbaar onbereikbare, kun je jezelf verbazen en ontdekken dat je tot meer in staat bent dan je ooit had gedacht. Dus laat de twijfelaars praten terwijl jij bewijst dat niets onmogelijk is.

3. Visualisatie en affirmaties

Een techniek die Goggins gebruikt om zijn geest te trainen, is visualisatie. Hij stelt zich levendig voor hoe het voelt om zijn doelen te bereiken, en dit motiveert hem om actie te ondernemen. Daarnaast gebruikt hij affirmaties, zoals “Ik ben onbreekbaar” en “Ik geef nooit op”, om zichzelf te herinneren aan zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen.

Door regelmatig positieve gedachten en beelden in zijn geest te verankeren, versterkt hij zijn mentale veerkracht en blijft hij gefocust op het verleggen van zijn grenzen.

Zie jezelf als de held van je eigen verhaal en overwin obstakels. Door positieve affirmaties te herhalen, kun je jezelf eraan herinneren dat je een doorzetter bent, zelfs als de weg hobbelig wordt. Dus sta op, schud die negatieve gedachten af en omarm de kracht van positieve zelfpraat.

4. De rol van lichamelijke inspanning

Fysieke training speelt een cruciale rol in het verleggen van je grenzen, volgens Goggins. Hij moedigt mensen aan om zichzelf uit te dagen tijdens work-outs en regelmatig hun fysieke capaciteiten te testen. Door lichamelijke inspanning kunnen we niet alleen onze fysieke grenzen verleggen, maar ook onze mentale veerkracht vergroten.

Door dit besef kunnen we onszelf blijven uitdagen en onze grenzen steeds verder verleggen. Dus trek die sportschoenen aan, ga naar buiten en ontdek de atleet in jezelf. Work-outs waarin je je lichamelijke grenzen test zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar vergroten ook je mentale veerkracht.

5. Het omarmen van pijn en tegenslagen

Voor David Goggins is pijn een onvermijdelijk onderdeel van groei en succes. Hij benadrukt het belang van het omarmen van pijn en tegenslagen, in plaats van ervan weg te rennen. Door moeilijkheden te confronteren en door te zetten wanneer het moeilijk wordt, kunnen we sterker worden en onze grenzen verleggen. Goggins’ eigen levensverhaal getuigt van zijn vermogen om tegenslagen te overwinnen, van een moeilijke jeugd tot fysieke beproevingen.

Hij gebruikt zijn ervaringen om anderen te inspireren om door te zetten, ongeacht de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Dus omarm de uitdagingen, leer ervan en groei sterker. Laat je niet ontmoedigen door obstakels, maar gebruik ze als springplank naar je volgende triomf.

Blijf jezelf uitdagen en verleg je grenzen, want uiteindelijk zul je ontdekken dat je veel sterker bent dan je ooit had gedacht.

https://www.bedrock.nl/ontbreekt-het-je-aan-zelfdiscipline-volg-dit-stappenplan/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️