Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 15 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Column Eva: ‘Mijn vriend en ik hebben geen seks meer’

“In het begin spatten de vonken er echt vanaf.” De jonge vrouw kijkt een beetje besmuikt weg. “Echt iedere keer dat we elkaar zagen hadden we steamy seks en leken onze lichamen wel voor elkaar gemaakt,” zegt ze. “Maar toen onze relatie serieuzer werd en de nieuwigheid eraf was, werd het heel snel gezapig in de slaapkamer. En nu zitten we op een punt waarop we nog maar een keer in de paar maanden seks hebben.”

Waar ik net nog rustig alleen aan het werken was in een cafeetje bij mij om de hoek, is het inmiddels duidelijk dat ik het aankomende uur niet aan mijn gewone werk kan zitten. Ik vind dit gesprek veel te boeiend. Want dit is het soort verhaal dat ik vaker hoor: het wegebben van de intimiteit in een lange relatie. Waar het in de slaapkamer eerst louter over rozen ging, dienen dorre tijden zich steeds vaker aan.

Geen seks

Don’t get me wrong, als alle betrokkenen zich goed voelen bij een wat rustiger seksueel leven, dan is dat helemaal goed, maar als er een mismatch is wat betreft intimiteit, zowel emotioneel als fysiek, dan is dat heel jammer. Juist omdat intimiteit (vaak in de vorm van seks) de band tussen partners kan versterken.

Ik vraag de vrouw wat zij denkt dat de oorzaak is van de mismatch tussen haar en haar vriend. Ze denkt even na. “Ik heb twee jaar geleden een nieuwe baan gekregen en ik denk dat ik eigenlijk al heel lang op het randje van een burn-out verkeer.” Ze frunnikt aan haar horloge. “Ik ben vaak zo gestrest en tot laat aan het werk, dat als ik dan eindelijk in bed lig, ik helemaal geen zin meer heb in seks. Dan ben ik gewoon blij dat ik mag slapen.”

Steeds afstotelijker

We hebben het vervolgens over de manier waarop zij en haar vriend ermee omgaan en komen al snel tot de conclusie dat het een beetje een taboe-onderwerp is. “We praten er best weinig over, en als we dat al doen dan is het vaak in een ruzieachtige sfeer.” Niet echt handig als je samen op zoek wilt gaan naar een oplossing. “Soms ga ik dan maar gewoon liggen en hebben we alsnog saaie seks zodat ik even klaar ben met het gezeur, maar hierdoor wordt de zin eigenlijk alleen maar minder.” Ze vertelt me dat ze haar vriend daardoor eigenlijk steeds afstotelijker vindt.

We hebben het erover dat het aansnijden van een gebrek aan intimiteit in een relatie kan lastig is. “Maar als jij en je vriend toch een manier kunnen vinden om het gesprek constructief te voeren, weet ik zeker dat je iets kunt doorbreken.” De vrouw knikt lichtjes. “Maar ik denk dat het eerst belangrijk is om me te richten op mijn eigen welzijn voordat ik me met de ander bezighoud,” zegt ze. En dat ben ik hartgrondig met haar eens. Ik gun het haar zo: minder stress, meer luchtigheid en plezier. Dat verdient ze!

Eva de Visser (38) is oprichter van Rouze, een platform met sexy verhalen. Als Eva vertelt wat haar werk is, krijgt ze de meest bijzondere persoonlijke verhalen te horen over liefde, seks en relaties. Ze ontmoet inspirerende mensen, van activistische sekswerkers tot opvallend openhartige bankmedewerkers. Om de twee weken schrijft ze hierover op BEDROCK.

Ook eens wat lezen of luisteren op www.rouze.me? Met de code bedrock krijg je een maand gratis toegang.

Volg Rouze op Instagram: @rouze.me

Column Eva: ‘Dat doe ik thuis wel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️