Zayra Muller
Zayra Muller Psychologie 5 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze invloed kan de band met je vader hebben op je liefdesleven

Je vader is één van de belangrijkste mannen in jouw leven. De relatie die jij met hem hebt heeft meer invloed op jouw liefdesleven dan je misschien denkt. Lifecoach Zayra Muller legt uit hoe dat precies zit.

De relatie met je vader heeft invloed op jouw liefdesleven, vanuit een systemisch oogpunt. Hoe jij je verhoudt tot je vader heeft een grote invloed op jouw familie-opstelling én jouw houding in de liefde.

Systemisch oogpunt

Zowel voor de dochter als zoon binnen het gezin heeft de band met de vader een impact op het liefdesleven. De vader staat symbool voor de mannenwereld in het leven van de dochter en voor mannelijke kracht in het leven van de zoon.

Dat zit zo:

Mannen opgelet

De vader heeft, systemisch gezien, binnen het gezin de taak om het voorbeeld te zijn van ‘mannelijkheid’. De vader staat in het leven van zijn zoon voor mannelijke kracht en geeft dat door. Als de band tussen vader en zoon niet goed is, dan kan het zijn dat de zoon zijn vader afwijst en daarmee zijn mannelijkheid.

Het gevolg hiervan kan zijn dat de eventuele vrouwelijke partners in zijn leven hem meer zien als beste vriend dan als potentiële liefdespartner.

Must read: deze invloed heeft de relatie met je vader op de rest van je leven

Een ander voorbeeld is dat de zoon ter compensatie een betere band met zijn moeder opbouwt en daardoor in zijn liefdesleven op zoek gaat naar een liefdespartner net zoals zijn moeder. Het gevolg hiervan kan zijn dat er frictie ontstaat tussen de (liefdes)partner en de moeder omdat ze systemisch op dezelfde plek komen.

Het is systemisch gezien belangrijk om als kind op je eigen plek te gaan staan en beide ouders boven je te zetten. Je bent tenslotte 50 procent je moeder, 50 procent je vader.

Het beeld van vrouwen over mannen

Voor de dochter binnen het gezin geldt dat de vader rolmodel staat voor ‘de man’. Het kan zo zijn dat de dochter heeft ervaren dat haar vader haar heeft teleurgesteld of emotioneel, mentaal of fysiek benadeeld heeft. Het gevolg hiervan kan zijn dat zij een getekend beeld heeft van mannen.

De dochter kan in haar jeugd beperkende overtuigingen hebben ontwikkeld over mannen. Bijvoorbeeld: ‘ik ben niet goed genoeg voor een man’, ’ik ben niet gemaakt voor de liefde’ of ’geen enkele man ziet mij staan’.

Vind je vast ook interessant: Deze invloed heeft de relatie met je moeder op de rest van je leven

Dit kan voortkomen uit de relatie met haar vader in haar jeugd en kan zij in haar huidige leven projecteren op de mannen in de wereld. Eigenlijk ziet ze dan achter elke man haar vader in plaats van de persoon zelf.  Het kan helpen aan de slag te gaan met deze overtuigingen om deze projectie weg te halen.

Vrouwen opgelet

Naarmate zoons en dochters ouder worden, is het voor mannen belangrijk om zich te verbinden met hun mannelijke kracht en voor de vrouwen belangrijk om zicht te verbinden met de vrouwelijke kracht. Kracht is hier een ander woord voor energie.

De vrouwelijke kracht leren dochters van hun moeder en door zich goed te verbinden met hun moeder.

Ook lezen: Hoe de keuzes van je ouders invloed hebben op jouw liefdesleven

Stel dat de dochter meer is gesteld op de vader en zich relatief gezien veel meer vasthoudt aan die band, dan kan het zijn dat zij meer mannelijke energie ontwikkelt. Je ziet dan vaak dat zij moeite heeft om vrouwelijk te zijn en zich kwetsbaar op te stellen.

Dit leer je namelijk van je moeder. De dochter kan zich presenteren als een zelfstandige vrouw die echt geen man nodig heeft en alles alleen aankan (van kwetsbaarheid is dus geen sprake).

Zayra is (master) coach en ervaringsdeskundige op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Haar expertise ligt bij het coachen en ontwikkelen van zelfinzicht. Zij maakt gebruik van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Systemisch werken, TimeLine Therapy, aandachtstraining en diverse gesprekstechnieken. 

Meer over (familie)systemen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️