Alles op een rijtje: de verschillende soorten anticonceptiepillen en de bijwerkingen
De anticonceptiepil. Het is zo’n klein pilletje en hij lijkt zo gemakkelijk te werken, maar ondertussen zijn er ontelbaar verschillende soorten, met allemaal verschillende samenstellingen en bijwerkingen. Om het voor eens en altijd duidelijk te maken, hebben we een top tien van verschillende pillen gemaakt.
Verschillende soorten
De anticonceptiepil komt in allerlei verschillende soorten. Zo heb je de éénfasepil, tweefasepil en de driefasepil. Deze drie pillen komen weer in verschillende doseringen en samenstellingen. Alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is heb je ook nog de minipil en de prikpil. Om het overzicht te behouden hebben wij de top tien anticonceptiepillen op een rijtje gezet.
1. Microgynon 30
De Microgynon 30 is de meest bekende pil en staat op nummer één in de top tien van anticonceptiepillen. De pil valt onder de tweede generatie anticonceptiepil, wat inhoudt dat dat het minder oestrogeen bevat dan de eerste generatie pil. Hoe minder oestrogeen, hoe minder kans op trombose, wat natuurlijk wel zo fijn is.
2. Lovette
Op nummer twee in de lijst valt de Lovette, wat ook een tweede generatie anticonceptiepil is. Alle pillen in deze strip hebben precies dezelfde samenstelling waardoor je dus ook altijd dezelfde hoeveelheid hormoonafgifte per dag. Geen vervelende stemmingswisselingen voor jou dus.
3. Yasmin
De Yasmin pil wordt elk jaar bekender en de grootste reden hiervoor is dat het schijnt dat je afvalt door het gebruiken van deze pil. Dit is alleen niet helemaal waar. Door deze pil verlies je namelijk vocht, geen vet. Een andere reden waarom deze pil zo populair is, is dat het acné vermindert en over het algemeen nemen menstruatieklachten ook af. Dit is daarom een goede om te onthouden wanneer je last hebt van puistjes.
Na de pil blijkt ook het hormoonspiraaltje ongewenste bijwerkingen te hebben
4. Stediril 30
Ook Stediril is een tweede generatiepil. Het verschil tussen deze pil en de Mycrogynon 30 is dat het een andere fabrikant heeft, maar dat is dan ook eigenlijk het enige.
5. De prikpil (DepoProvera 150)
Op nummer vijf staat een wat andere soort pil, namelijk de prikpil. Als je nogal vergeetachtig bent, dan is dit misschien een goede optie voor jou. Je krijgt hierbij namelijk elke drie maanden een hormooninjectie. Wanneer je hier net mee begint, kan je nog last hebben van bloedverlies, maar dit gaat vanzelf weer over.
Wat belangrijk is om te weten, is dat je bij de prikpil geen stopweek hebt. Je kan dus niet timen wanneer je ongesteld wordt. Je menstruatie kan dus veranderen, of zelfs helemaal wegblijven. Dit klinkt natuurlijk super chill, maar er zit wel een addertje onder het gras. Bij jonge meiden wordt het namelijk alleen aangeraden als andere anticonceptiemethodes ongeschikt blijken.
Dit komt omdat de langetermijneffecten van botverlies bij het gebruiken van de prikpil nog onbekend zijn. Daarom is het verstandig genoeg calcium in te nemen als je deze anticonceptiemethode gebruikt. Veel melk dus.
Bijwerkingen van de prikpil
De bijwerkingen van de prikpil zijn zenuwachtigheid, hoofdpijn, buikpijn, verminderde eetlust, minder zin in seks, spataderen, haaruitval, rugpijn, vocht vasthouden. Dit klinkt natuurlijk wel heel heftig, maar onthoud dat alle bijwerkingen bij minder dan 10% van de vrouwen voorkomt.
6. Marvelon
De Marvelon is een derde generatiepil en vermindert daarom acné. Het nadeel hierbij is dat daardoor de kans op trombose wel weer iets toeneemt.
7. Trigynon
Nummer zeven in de lijst is de Trigynon pil, wat een driefasepil is. Dit betekent dat de hoeveelheid progestageen elke week wat meer wordt en ook de hoeveelheid oestrogeen wisselt steeds. Kort gezegd betekent dat dat deze pil je natuurlijke menstruatiecyclus nabootst. Het is daarom bij deze pil erg belangrijk dat je hem steeds op hetzelfde moment inneemt.
8. Microgynon 50
Deze pil is de enige pil in de lijst die wat zwaarder is. Het bevat namelijk meer oestrogeen dan de andere pillen. Daarom wordt deze pil vooral voorgeschreven aan vrouwen die vaak doorbraakbloedingen hebben.
Dit vind je vast ook interessant: Alles over de invloed van de pil op je lichaam: wat zijn feiten en mythes?
9. Mercilon
Dit is een derde generatiepil. Ook bij deze pil heb je door de samenstelling verschillende pieken en dalen in hormoonafgifte per dag.
10. Femodeen
Net als Mercilon is Femodeen een derde generatiepil. Ze worden ongeveer 9.000 keer per jaar voorgeschreven en bevatten dezelfde hoeveelheid progestageen als Marvelon maar iets minder oestrogeen.
Algemene bijwerkingen
Oké, dus je hebt nu een overzicht van de meest populaire anticonceptiepillen, maar laten we het ook even hebben over de mogelijke bijwerkingen. Voordat we die opnoemen, is het wel goed om te beseffen dat al deze bijwerkingen bij slechts één tot tien procent van de vrouwen voorkomen.
Over het algemeen hebben al deze anticonceptiepillen dezelfde bijwerkingen, namelijk: stemmingswisselingen, gewichtstoename, hoofdpijn, misselijkheid, gevoelige borsten, doorbraakbloedingen, meer afscheiding en schimmelinfecties.
Toch is het goed om je bewust te zijn van de bijwerkingen. Er wordt tegenwoordig ook steeds meer onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van de pil. Je kan je dus afvragen of je wél echt de pil wilt slikken en extra hormonen wilt slikken. Je nu in elk geval een overzichtje en hopelijk een beter idee van de verschillende soorten pillen die er zijn. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je overlegt met je huisarts voordat je een pil kiest, dat is wel zo handig.
Dit artikel verscheen eerder op NSMBL.
Meer lezen over anticonceptie?
- Alles over de invloed van de pil op je lichaam: wat zijn feiten en mythes?
- We kunnen depressief worden van de pil (én alternatieve hormonale anticonceptiemiddelen)
- Na de pil blijkt ook het hormoonspiraaltje ongewenste bijwerkingen te hebben