Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 1 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe zien Amsterdammers de groene toekomst van de stad eigenlijk?

Klimaatverandering staat steeds hoger op de agenda, niet alleen internationaal en nationaal houdt men zich ermee bezig, ook op kleiner niveau zijn buurtbewoners steeds vaker betrokken bij de vergroening van hun stad. Hoe zit dat met de Amsterdammers?

Van het rijden met elektrische voertuigen tot het stoppen van de bomenkap langs de grachten: zó denken Amsterdammers over de groene toekomst van onze hoofdstad.

Groen Amsterdam

Om erachter te komen hoe de Amsterdammer en Europeanen in het algemeen denken over de groene toekomst van de stad, werd er een groot internationaal onderzoek uitgevoerd voor Lynk & Co, specialist op het gebied van mobiliteit. Het onderzoek werd gedaan onder 8000 respondenten uit allerlei Europese steden, waaronder onze eigen hoofdstad. Wat blijkt?

Duurzaam uit eten? Dit zijn 10 spannende groenterestaurants door heel Nederland

Auto’s delen

Vooral het gebruik van auto’s kan een stuk efficiënter, zo blijkt wel. Waar veel huishoudens nu nog een eigen auto hebben (soms wel meerdere per huishouden), zou er veel beter gebruik gemaakt kunnen worden van de bestaande auto’s in de stad. Ofwel, een heuse opmars in de deeleconomie. Waarom zou iedereen een eigen auto hebben als je er ook één kan delen?

Ook blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde auto’s in de stad slechts vier procent van de tijd in gebruik is. De rest van de tijd staat de auto dus stil. Zonde! Dat kan dus en stuk beter, vinden de Amsterdammers.

Vooral jonge inwoners willen beter en efficiënter gebruik maken van de bestaande auto’s. Tussen de 25 en 34 jaar is zeker 66 procent enthousiast over het idee van een deeleconomie als het gaat om auto’s. Ouderen tussen de 55 en 65 jaar zijn daar duidelijk nog wat minder enthousiast over: slechts 35 procent staat daar voor open.

Groenere stad

Daarnaast zijn Amsterdammers het er ook over eens dat de stad groener moet. Zo’n 62 procent is het daarmee eens. Verder wilt 34 procent bredere fietspaden. Het verkeer en de drukte heeft namelijk invloed op de gemoedstoestand van de bewoners, de helft irriteert zich aan de drukte, vooral bij verkeerspunten. Dat kunnen wij alleen maar beamen!

Meer bomen en planten

Verder werd er ook een ander thema duidelijk, ondermeer uit gesprekken die werden georganiseerd met experts op het gebied van planologie, mobiliteit en civiele techniek: de stad moet groener. Meer bomen en planten! Ook dat kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen.

Door de opwarming van de aarde worden steden steeds warmer, de hitte kan immers nergens heen. Door de stad te vergroenen en meer bomen en planten, wordt de stad enorm verkoeld. Ook dragen bomen en planten natuurlijk enorm bij aan de biodiversiteit van de stad.

Eerder schreven we al dat Kopenhagen één van de duurzaamste steden ter wereld is, daar kunnen wij dus nog een puntje aanzuigen. Go Amsterdam!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️