Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 30 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is cash-candid dating? En hoe verrijkt het jullie leven?

De stijgende kosten van levensonderhoud hebben geleid tot meer eerlijke en open gesprekken over geld en het feit dat mannen of vrouwen financiële grenzen stellen voor hun datingleven. Cash-candid dating dus. Dit betekent niet dat we minder daten, maar eerder dat we veranderen hoe we daten: meer dan de helft van ons (57 procent) is meer geïnteresseerd in casual dates dan in iets chiques.

Cash-candid dating

Volgens de dating app Bumble is cash-candid dating is niks anders dan een low-key date (weinig tot geen kosten), waardoor je minder financiële druk ervaart. In feite is een op de drie (32 procent) minder onder de indruk van chique eerste afspraakjes. In Nederland is dit nog meer: bijna de helft (45 procent) is niet onder de indruk van ‘over the top’ dates. Normaal gezien kost een date tussen de 25 en 50 euro maar door de inflatie is dit voor sommige mensen simpelweg niet haalbaar. Naast het feit dat daten goedkoper wordt, heeft het een ander voordeel.

Praten over geld is minder een taboe

Waar openheid over financiën voorheen niet aan de orde was op een date, is praten over je geldsituatie nu geen taboe meer. Meer dan vier procent tussen de 18 en 24 jaar praat tijdens de eerste afspraakjes over het salaris volgens een onderzoek van YouGov. 30 procent praat pas over het salaris in een serieuze relatie en er zijn ook stellen (20 procent) die nooit de financiën met een partner delen. Terwijl openheid over geld belangrijk is, ook om te weten wat je waard bent. Equal Pay Day is niet voor niets in het leven geroepen. Als iedereen zwijgt over wat ‘ie verdient, weet je nooit wat de juiste maatstaven zijn. Openheid over geld geeft kennis, en met deze kennis heb je een betere onderhandelingspositie op de werkvloer.

Onafhankelijkheid

Geld mag nooit de belangrijkste reden zijn om met iemand te daten. 66 procent van de mensen geeft aan dat ze het belangrijk vinden om financieel onafhankelijk te blijven. Toch blijkt meer dan de helft van de vrouwen in Nederland financieel afhankelijk van haar partner. Dat is een forse groep. Financiële onafhankelijkheid is overigens voor iedereen iets anders. De een vindt zichzelf al financieel onafhankelijk wanneer hij of zij zichzelf kan voorzien in de basisbehoeften en de ander wil vrijheid hebben om van baan te wisselen of om verre reizen te maken.

Zo ziet de perfecte low budget date eruit

Wat we sinds de pandemie zeker weten, is dat wandeldates succesvol zijn. Tijdens het wandelen kom je vaak tot goede gesprekken, het is vrijblijvend en ontspannen. Is het heel erg leuk? Dan blijf je lekker plakken in het park met een picknick of beland je bij de ander op de bank. Er zijn ook genoeg andere ideeën voor een low budget date, denk maar aan galeries bezoeken, samen koken of een dagje naar het strand. Niet daten is nog altijd de goedkoopste oplossing, ook dat is een keuze!

 

Eva besloot een jaar niet te daten: ‘De geest is gewillig, maar het vlees is zwak’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️