Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 25 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo kun je jouw afvalproductie in de keuken verminderen

Veel mensen starten het nieuwe jaar met het goede voornemen om overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar wat als we ons nou eens allemaal zouden voornemen om kilo’s kwijt te raken op de afvalberg? Te beginnen bij de afvalproductie in de keuken, want daar creëren we het meeste afval.

Altijd je eigen take-away beker mee naar je favoriete koffiezaakje, groente en fruit van de supermarkt los in je tas stoppen en nooit meer uit een plastic waterflesje drinken. Wat kun je doen om jouw bijdrage aan de afvalproductie te verminderen?

Een groot verschil op de afvalberg

We schreven al eerder over een leven zonder afval en gaven tips om minder afval te produceren op je werk. Maar laten we specifiek eens inzoomen op de keuken. Want daar staat de grootste vuilnisbak en produceren we het meeste afval. Hoe beperk je nu het gebruik van (plastic) verpakkingen en vermijd je verspilling van voedsel? Met een paar simpele aanpassingen kan je al een groot verschil maken op de afvalberg.

Mocht je nou nieuw zijn in duurzaamheidsland, probeer het dan rustig aan te doen en niet meteen naar zero-waste te willen gaan. Je gaat na het kopen van hardloopschoenen toch ook niet meteen een marathon lopen?

Kies één of meer van de onderstaande tips die je leuk en haalbaar lijken om zelf te doen. Zit dat nieuwe gedrag in je systeem, dan kun je er misschien nog eentje kiezen en weer een stapje verder gaan.

10 tips voor minder afvalproductie in de keuken

    1. Kies voor kraanwater in plaats van water uit plastic flessen. Koop dus ook geen flessen spa rood, daar heb je een SodaStream apparaat voor.
    2. Zeg ‘nee’ in de supermarkt als ze je vragen om het voor je in te pakken. Neem je eigen zakjes, tasjes en potjes mee. Je kunt zelfs je eigen (stoffen) broodzakken meenemen naar de bakker en het brood gewoon invriezen in de stoffen zak.
    3. Drink je – net als de meeste mensen – graag koffie en gebruik je cups of pads? Vervang dan je koffiezetapparaat voor een snelfilter of een koffiebonen-machine. Veel lekkerder, goedkoper en milieubewuster.
    4. Waarom zou je ijsblokjes in plastic zakken kopen? Je maakt ze heel gemakkelijk zelf en plasticvrij! Koop een paar ijsblokjeshouders en leg een eigen voorraadje aan.
    5. Koop geen plastic flesjes met citroensap, maar koop verse citroenen, pers ze en vries citroensap in. Gebruik je kleine hoeveelheden? Vries het dan eerst aan in een ijsblokjesvorm en als het bevroren is breng je ze over in een verzamelbakje citroensap.
    6. Gebruik lucifers in plaats van een aansteker om het fornuis aan te steken. En als je dan toch liever een aansteker gebruikt, kies dan voor een hervulbare in plaats van werpaanstekers.
    7. Shop bij de online supermarkt Pieter Pot. Zij bieden hun producten aan in glazen potten die na gebruik gewassen en opnieuw gevuld worden. Daarmee bespaar je een paar honderd tot duizend verpakkingen per jaar (en dus afval in de keuken).
    8. Leg altijd een herbruikbare tas op verschillende plekken: in je handtas, fietstas en auto. Dan heb je ook voor de onverwachte aankopen altijd een eigen tas bij je en hoef je geen plastic tas aan te schaffen.
    9. Koop het liefst in bulkverpakkingen. Dat scheelt verpakkingsmateriaal én energie voor de productie. Als de fles onhandig groot is, giet je het over in een kleiner flesje voor in de keuken of gebruik je wekpotten om de bulk te verdelen.
    10. Koop jij ook regelmatig verse kruiden? Kweek zelf je favoriete kruiden. Behalve dat dat elke keer een plastic kweekpot en plastic folie scheelt, is het ook véél goedkoper!

Samen tegen voedselverspilling: 10 tips om minder eten te verspillen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️