Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 25 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer ben je eigenlijk biseksueel?

Als mens zijn we nog weleens geneigd om in hokjes te denken, zo heeft ons brein meer overzicht. Dat lijkt een verstandige methode van het brein, maar in de praktijk werkt dat echter niet helemaal zo. Mensen zijn divers en er bestaan heel wat verschillende spectra waar we tussen kunnen zweven, waaronder op wie we vallen. De kans is immers groot dat je niet 100 procent straight bent of helemaal gay. Hoe weet je eigenlijk of je biseksueel bent?

Biseksualiteit is een seksuele geaardheid waarbij je romantische en seksuele gevoelens hebt voor zowel mannen als vrouwen, ongeacht jouw gender.

Biseksueel

Over biseksueel ofwel ‘bi’ zijn bestaat tot de dag van vandaag nog heel wat onduidelijkheid. Mensen denken vaak dat je dan voor de helft op mannen valt en voor de andere helft op vrouwen, maar zo hoeft dat helemaal niet te zijn.

Hoe is het om een open liefdesrelatie te hebben? We spraken 3 ervaringsdeskundigen

In het spectrum van gay of straight zweven we daar vaak ergens tussenin. De één meer richting mannen, de ander meer richting vrouwen, weer een ander valt juist niet per se op gender, maar bijvoorbeeld op intellect. Jouw seksuele geaardheid kan dus heel goed ergens tussenin zweven, en niet helemaal links, recht of in het midden.

Hoe weet je eigenlijk of je biseksueel bent?

Zo weet je of je biseksueel bent

Het grootste kenmerk waaraan je kan herkennen dat je zowel op mannen als op vrouwen valt, is toch wel jouw lichamelijke reactie op anderen én de gevoelens die daarbij komen kijken. Merk je dat je aangetrokken bent tot mannen op dezelfde manier als hoe je dat soms ook voor vrouwen kunt voelen? Dan kan dat zomaar betekenen dat je gevoelens hebt voor beiden.

Gevoelens voor beiden

Bij hetero’s of homo’s of lesbies is dat niet het geval. Dan voel je je echt aangetrokken tot één geslacht. Ben je bi, dan voel je dat dus naar beiden.

Relatie

Aan de andere kant hoeft dat niet meteen te betekenen dat je ook daadwerkelijk liefdesrelaties hebt met beide geslachten. Je kunt als man ook op mannen vallen, maar daar nooit een relatie meekrijgen, en wel met een vrouw of andersom.

Seks

Hetzelfde geldt voor seks. Dat je je romantisch en seksueel voelt aangetrokken tot beide geslachten betekent niet dat je met beiden seks hebt. Dat is geheel situatie afhankelijk.

Je kunt prima je hele leven gevoelens hebben gehad voor mannen, en later gevoelens krijgen voor vrouwen. Met wie je eerder was, heeft niets te maken met of je wel of niet biseksueel bent of dat het ‘een fase’ is.

Gelukkig worden van een open relatie: kan dat?

Net zoals dat je als lesbische vrouw wél van penetratie kan houden, terwijl je nooit met een man seks hebt gehad. Het zijn taboes die onze maatschappij rijk is, en waar we het best wat vaker over mogen hebben.

Go and explore

Als mens veranderen we altijd. Merk je dat je gevoelens begint te krijgen of je eigen geslacht of juist andersom, geef jezelf dan de ruimte om dat te ontdekken en uit te zoeken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️