Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 10 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam dilemma: Annemarie (36) scheidt afval maar haar man niet

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezers dilemma. Deze week delen wij het dilemma van Annemarie, die bewust haar afval scheidt, maar van een koude kermis thuiskomt als ze de vuilniszak in de plastic container ziet liggen.

“We zijn een aantal jaar geleden van Amsterdam verhuisd naar een dorp. In Amsterdam belandde al ons afval eigenlijk altijd op een hoop. Er was geen manier om plastic van groenafval te scheiden en vice versa.

De gemeente zegt hierover dat bronscheiding door de Amsterdammers thuis niet opweegt tegen de scheidingsinstallatie van AEB.

Het eerste dat mij opviel in onze nieuwe woonplaats, was de hoeveelheid containers die iedereen op de oprit heeft staan. Grijs voor restafval, groen voor groenafval, blauw voor papier en oranje voor plastic.

Bewust omgaan met afval

Mooi is dat, dacht ik nog. Op deze manier is het tenminste zo klaar als een klontje waar afval heen moet en hoeven we niet meer te twijfelen in welke afvalbak we wat moet gooien. De landelijke afspraken hierover veranderen zo nu en dan en verschillen ook nog eens per gemeente.

Hoe dan ook, per dag produceren we een enorme hoeveelheid afval (wel anderhalve kilo per persoon) en daarom vind ik het belangrijk om hier bewust mee om te gaan.

Bespaar CO2 door afval te scheiden

Door afval opnieuw als grondstof te gebruiken, besparen we op onze primaire grondstoffen. Zo hoeven er minder bomen gekapt te worden voor papier en we hoeven minder aardolie te winnen voor plastic. Recyclen kost vaak minder energie dan het winnen van grondstoffen voor nieuwe materialen en dat is beter voor het klimaat.

Afval scheiden lukt niet

Om het onszelf zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik verschillende manieren bedacht om afval zo goed mogelijk te scheiden. We hebben een bak voor restafval, een zak voor plastic en een bak voor al het groene afval. Papier verzamelen we in een doos en gaat direct naar de blauwe container.

Wanneer de andere verzamelpunten uitpuilen, kan het afval in de kliko’s die buiten staan.  Aan het begin van de maand, als de bakken leeg zijn, gaat dit vaak goed.

Echter raakt de grijze bak al snel vol, of vergeet mijn man deze aan de straat te zetten als ze opgehaald worden. Wat er dan gebeurt vind ik ronduit zonde: mijn zorgvuldig gesorteerde afval wordt door elkaar gegooid. Restafval belandt in de plastic bak, omdat plastic flexibel is en daar vaak nog wel een vuilniszak bij past. Daar gaat mijn goede gedrag!

Groenafval gaat goed

Groente-, fruit- en tuinafval (gft) scheiden lukt ons tot nu toe wel, mede omdat deze bak vaak snel vol zit. We zouden hier zelfs onze eigen compost van kunnen maken! Hierdoor sparen we energie, zorgen we voor minder afval en maken we zelf voeding voor planten. Tot nu toe is dit door een gebrek aan tijd nog niet gelukt, we moeten eerst dat andere probleem maar eens zien te fixen!

Een guide in afval scheiden: gaat dit naar plastic, restafval of papier?

Heb je een advies voor Annemarie, comment dan onder de Facebookpost!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️