Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 14 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom het oké is om af te haken als je ergens aan begonnen bent

‘Wie A zegt, moet ook B zeggen’. Het is niet alleen een bekend gezegde, het is ook gedachtegoed dat we er bijna steevast op nahouden. Wie nou eenmaal ergens aan begint, moet het ook afmaken. Afhaken is immers een beetje voor losers of zwakkelingen toch? 

Eigenlijk is dat best gek, want hoe vaak beginnen we niet ergens aan? Een nieuwe hobby, een baan, een vriendschap of wat dan ook. Het zou bijna gek zijn als we overal waar we aan beginnen, ook zouden moeten af maken.

Het leven draait immers ook om ervaringen opdoen en dingen proberen, juist omdat je er op die manier achter komt wat wel en wat niet bij jou past. Moet je dan maanden of jaren in die ene baan blijven hangen terwijl je weet dat je er zielsongelukkig van wordt?

Wanneer ergens mee stoppen helemaal oké is

Toch is het soms ook júíst goed om door te zetten, omdat je ook weer niet te snel de handdoek in de ring wilt gooien. Hoe weet je immers anders of je echt de juiste beslissing hebt gemaakt en of iets wel of niet bij je past?

Volgens psychotherapeut Kate Smaller zijn er in elk geval 3 duidelijke tekenen waaraan je kan herkennen dat het genoeg is geweest en tijd is om te stoppen:

Je het gevoel hebt dat je er pauze van nodig hebt

Afhankelijk van de situatie is het goed om bij jezelf na te gaan wat op dit moment beter voor je mentale gezondheid is. Zit je in de put en trek je het gewoon niet om door te gaan met een slopende baan of om 3 keer per week op te dagen bij je sportclub?

We werken steeds harder, maar gaat dat niet ten koste van ons liefdesleven?

Dan is dat een teken dat je het misschien even rustig aan moet doen en je mentale gezondheid op #1 moet gaan zetten. Bedenk ook dat hetgeen waar je aan begonnen ook meer baat heeft aan een versie van jou die fit is, energiek en opgeladen. En dat brengt ons meteen op het volgende punt.

Je wilt je mentale gezondheid beschermen

Soms kan het best lastig zijn om onder woorden te brengen waarom je precies met iets wilt stoppen. Net zoals dat het lastig is om te weten wat je nou precies nodig hebt of wat nou écht goed voor je is.

Daar achterkomen is vaak een kwestie van dingen gewoon proberen. En als het dan niks voor je blijkt te zijn, je ‘verlies’ te nemen en weer door te gaan. Ruimte maken voor nieuwe energie is dus heel belangrijk als je wilt groeien, in plaats van te lang in het oude blijven hangen. Een baan die je helemaal uitput is daar een goed voorbeeld van.

Is het altijd druk op je werk? Zo zorg je voor minder stress op de werkvloer

Als je daarmee stopt, word je vanzelf gemotiveerd om een nieuwe te gaan zoeken naar iets wat wél bij je past. Je weet nu alleen maar beter waar je in elk geval niet naar op zoek bent.

Je hebt het gevoel dat je je pad moet volgen

Je kunt er je vinger niet altijd op leggen, maar toch is jouw stem binnenin is de beste raadgever die je kan vinden. Jouw intuïtie weet soms niet precies wat je wel wilt, maar vaak wel heel goed wat ‘ie niet wilt. Onderschat die stem niet.

Elke stap en elk begin draagt uiteindelijk bij aan het punt waar je nu bent en ook waar je straks bent. Weet dat foute keuzes niet bestaan, sterker nog: ze helpen je alleen maar komen waar je écht wilt zijn.

Hoog tijd dus dat we ergens mee stoppen, zien als een teken van zwakheid of als een vorm van falen. Ergens mee doorgaan wat niet goed voor je is, kan je mentaal écht schade toe doen, zie stoppen liever als een dappere actie omdat je jezelf op #1 zet! En daar mag je best een beetje trots op zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️