Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Verzorging 9 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom ademwerk steeds meer aan populariteit wint als self-care tool

Meer en meer mensen krijgen te maken met angst, slapeloosheid, burn-outs, depressies of gewoon stress. Daarom zou mentale gezondheid eigenlijk voor iedereen prioriteit moeten zijn, al blijft het voor velen zoeken naar de meest effectieve manier. Ademhalingsoefeningen winnen hierbij steeds meer aan terrein. Waarom is dit zo?

Ademwerk is niet zomaar een hype, maar het geheime wapen voor een stressvrij leven!

Gezondheid en mentale balans

Waar yoga, meditatie en mindfulness de afgelopen jaren in snel tempo mainstream zijn geworden, zie je dat nu gebeuren met ademwerk. Onze eigen ademhaling, als tool om onze gezondheid en mentale balans te verbeteren, stresslevels te beheersen en levensvreugde te vergroten.

Maar waarom schiet de populariteit zo plots door het dak? Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het goed eerst de definitie helder te hebben.

Wat is ademwerk?

Ademwerk is een verzamelnaam en komt in vele soorten en maten. Het staat voor elke vorm van het bewust sturen van de ademhaling, om zo bepaalde processen in lichaam en geest te beïnvloeden (in tegenstelling tot meditatie, waarbij je de ademhaling niet stuurt, maar passief observeert).

Denk aan ‘simpele’, trage ademhalingsoefeningen die je thuis kunt doen voor meer ontspanning, balans of energie. Maar je kunt ademwerk – onder begeleiding van een goede coach – ook inzetten als tool voor persoonlijke ontwikkeling, traumaverwerking en transformatie.

De nieuwste manier van helend ademen: psychedellic breathing

Hierbij wordt dan vaak gebruik gemaakt van een ‘verbonden ademhaling’, zoals te zien is in verschillende populaire methodieken als Wim Hof, Transformational Breath en Rebirthing Breathwork.

Grip op je monkey mind

Ademen is een levensfunctie die direct verbonden is met ons welzijn. “Telkens als je uitademt stimuleer je het parasympatische (rust) systeem, gaat je hart wat trager kloppen en je bloeddruk naar beneden,” zegt Steven Laureys, neuroloog en auteur van Het no-nonsense meditatieboek en Het no-nonsense slaapboek.

“Daarnaast is het ook een uniek anker om je aandacht vast te houden en grip te krijgen op je monkey mind – die permanente gedachtenstroom – die soms uitmondt in piekeren of je ‘s avonds wakker kan houden in bed.”

Manier om te dealen met stress

Door trager te ademen, kunnen we de herstel- en ontspanningsrespons in ons lichaam activeren, waardoor ontspannen, kalmeren en slapen ons beter afgaat. Traag ademen helpt om direct de scherpe kantjes van onze dag te halen, als een afstandsbediening voor het zenuwstelsel.

Waarom komen we hier nu (pas) achter? Steven: “Studies tonen sinds COVID-19 een grote stijging aan in de behoefte om anders met stress om te gaan. Ik merk dat ook op m’n (tele)consultaties als neuroloog.

Hoe ademhaling de oplossing kan zijn voor alle slechte slapers

Het is niet alleen met kalmeerpillen dat we angst, slapeloosheid en burn-out moeten aanpakken. Elk van ons heeft de mogelijkheid, de verantwoordelijkheid om te werken aan zijn mentale welzijn door veranderingen in levensgewoonten, waaronder relaxatie- en ademhalingsoefeningen.”

Het beste medicijn zit in jezelf

Dat het grote publiek de adem als zelfhulptool ook steeds meer begint te ontdekken en omarmen, ziet ook ademexpert Nikki van der Velden, oprichtster van The Breathwork Movement, een online platform geheel gewijd aan de kracht van de adem.

Want bewust ademhalen werkt enorm krachtig, zowel op fysiek, emotioneel als mentaal niveau. Veel moderne, vaak stressgerelateerde, klachten kunnen hiermee voorkomen of zelfs genezen worden. Haar motto is dan ook: ‘het beste medicijn zit in jezelf’.

Niks zweverigs aan

“Veel mensen zijn zich hier echter niet van bewust, er werd weinig over gedeeld”, geeft Nikki aan. “Informatie over de adem als zelfhulptool kwam vrijwel alleen uit de wetenschappelijke hoek, of juist uit de ‘zweverige’.

De wetenschap bewijst: ademhaling kan je stresslevel beïnvloeden

Door er een toegankelijke spotlight op te zetten, en zoveel mogelijk kennis en inspiratie te delen, kan een breed publiek ontdekken dat werkelijk iedereen baat heeft bij bewust ademhalen.”

Science-based health-tech

In lijn met de stijging aan populariteit van de adem, verschijnen ook steeds meer apps, tools en wearables op de markt om ons bij het doen van ademoefeningen te helpen. Dit kan van grote toegevoegde waarde zijn: als begeleider, als stok achter de deur, en om de juiste feedback te krijgen.

6 ademhalingsoefeningen van 5 minuten die je meteen rust geven

Een van die handige tools is Moonbird – een slim, mooi vormgegeven apparaatje speciaal ontwikkeld om op intuïtieve wijze te begeleiden in het doen van kalmerende ademhalingsoefeningen. Hij meet jouw hartritme en berekent zo jouw ideale ademhalingsritme, waardoor je kalmeert, stressgevoelens verminderen en je beter kunt (in)slapen. Het proberen waard, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️