Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 16 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

8 hobby’s die je slimmer maken

Veel mensen denken dat intelligentie een vaststaande aangeboren eigenschap is. Maar dat is niet helemaal waar, je kunt je intelligentie namelijk verbeteren. BEDROCK heeft een lijstje voor je samengesteld met 8 hobby’s die je slimmer maken. Dit zijn ze:

Een muziekinstrument bespelen

Muziek stimuleert je hersenen. Het zorgt ervoor dat er complexe emoties opgeroepen worden. Zowel het luisteren naar muziek, als het bespelen van een instrument zorgt daarnaast voor een verhoging van de geheugencapaciteit.

Het bespelen van een muziekinstrument leert je ook om geduld en doorzettingsvermogen te hebben, én het zorgt voor een betere concentratie. Dit komt omdat het bespelen van een muziekinstrument vraagt om veel tijd en inspanning. Altijd al piano willen leren spelen? What’s holding you back?

Lezen

Lezen houdt je brein energiek. Wanneer je veel leest – van politiek tot entertainment – werkt dit als een training voor je hersenen. Het zorgt er ten eerste voor dat je meer over het betreffende onderwerp te weten komt. Daarnaast vermindert lezen stress en helpt het je verschillende emoties te ervaren.

Lees ook: Zo zorg je dat je écht meer boeken gaat lezen

Mediteren

Meditatie is echt niet alleen voor ‘zweverige types.’ Ook jij hebt veel aan mediteren. Tijdens een meditatiesessie focus je op jezelf, waardoor je in contact komt met je true inner self. Het verrijkt je geest en het vermindert stress. Doordat je van meditatie ontspannen wordt, zorgt dit ervoor dat je beter kunt leren, denken en plannen.

Meer weten over de effecten van meditatie? 5 dingen die de wetenschap zegt over meditatie. Begin je dag goed met deze meditatiesessie van Tijn Touber.

Work-out

Een work-out houdt je lichaam en geest actief. Het vermindert stress en het zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Sporten is goed voor je bloedsomloop, wat er weer voor zorgt dat je hersenen beter functioneren. Het zorgt dus niet alleen voor een gezond lichaam, maar ook voor gezonde hersenen.

Naast een lichamelijke work-out, kun je ook denken aan een mentale work-out. Maak bijvoorbeeld een puzzel of speel een bordspel om je brein uit te dagen. Het houdt je scherp en het zorgt ervoor dat het brein nieuwe connecties vormt.

Een taal leren

Het leren van een nieuwe taal zorgt ervoor dat je slimmer wordt, doordat je jezelf bezig houdt met het analyseren van grammaticale structuren en het leren van nieuwe woorden. Door het leren van een nieuwe taal groeien je hersenen. Dus de volgende keer als je in Parijs bent, bestel jij ‘un vin blanc’ met een prachtig Franse uitspraak.

Must read: Nieuwe taal leren? Na deze TED Talk met tips lukt het je vast en zeker

Schrijven

Schrijven zorgt voor veel voordelen, waaronder een toename van je intelligentielevel. Het verhoogt in eerste instantie je talenkennis, maar het helpt ook om je te leren focussen, en het zorgt ervoor dat je jezelf ontwikkelt wat betreft creativiteit, verbeelding en begrip.

Als je schrijft ben je bezig met het kiezen van woorden voor de beelden in je geest; je leert om jezelf uit te drukken wat een goede stimulans is voor je intelligentie.

Vind je vast ook interessant: Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)

Reizen

Eerder las je al op BEDROCK waarom reizen zo goed voor je gezondheid is, maar het is dus ook geschikt om je intelligentie te verbeteren. Reizen zorgt ervoor dat je stressniveau vermindert, waardoor je jezelf beter kunt focussen en je dingen beter begrijpt.

Koken

Wanneer je regelmatig verschillende maaltijden kookt, zorgt dit voor een toename in creativiteit. Tijdens het koken ben je aan het multi-tasken: je moet precies dingen afmeten en snelle beslissingen maken. Sla dat kookboek dus eens wat vaker open en word naast een ware keukenprinses, ook de nieuwe Albert Einstein.

Tip: probeer eens dit basisrecept voor bananenbrood.

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️