Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 3 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

3 tips om energiek op te staan in de ochtend (volgens de wetenschap)

Word je ook vaak sloom, vermoeid en duizelig wakker en bestempel je jezelf niet als ‘een ochtendmens’? Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je meer invloed hebt op je staat van alertheid in de ochtend dan je denkt. Dus hop, let’s go! Volg deze drie wetenschappelijk bewezen tips op en voel je alerter in de ochtend.

Uitgeslapen en met energie de ochtend beginnen: wie wil dat nou niet?

Hoewel sommige mensen uit bed springen zodra de wekker gaat en het liefst meteen sporten, journallen of mediteren, draaien anderen zich liever nog een keer om. Uit nieuw onderzoek blijkt je alertheid in de ochtend niks te maken heeft met je genen, maar meer met de omstandigheden van je ochtend. Hoe zit dat precies?

Onderzoek naar alertheid in de ochtend

Deze nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke journal Nature Communications werd gehouden onder 833 volwassenen in de Verenigde Staten. De onderzoekers onderzochten verschillende factoren die invloed hebben op sufheid en slaperigheid in de ochtend.

De deelnemers van het onderzoek droegen twee weken lang een slaap- en activiteitenhorloge dat hun bloedsuikerspiegel bijhield. Elke ochtend aten de deelnemers hetzelfde ontbijt, maar de voedingswaarde van het ontbijt werd wel aangepast. In een app hielden de deelnemers hun voedselinname voor de rest van de dag en hun alertheid bij.

Verrassend positieve conclusie

Na een analyse van de gegevens van alle verschillende maaltijden, activiteitenniveaus en slaaplogboeken kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat drie factoren belangrijk zijn om ‘s ochtends energiek en uitgerust wakker te worden.

De drie factoren die een positieve invloed op de alertheid in de ochtend hadden waren: langer en later slapen, een ontbijt met veel complexe koolhydraten, maar weinig suiker en de dag ervoor sporten.

Waarom vroeg uit de veren? Dit is de Miracle Morning routine van Annemarie

Interessant aan deze conclusie is ook dat alle drie de factoren onafhankelijk van elkaar al invloed hebben op je alertheid in de ochtend. Dus ook als je al één van de volgende drie dingen doet, kan dat helpen om de ochtend met meer energie te beginnen.

Doe deze 3 dingen om fit wakker te worden:

Ook als je één tip opvolgt heeft dit effect op je alertheid dus let’s go!

  1. Ga eerder naar bed

‘Veel mensen krijgen doordeweeks niet genoeg slaap doordat ze te laat naar bed gaan of vroeg op moeten’, zegt hoofdonderzoeker en Berkeley-professor in neurowetenschappen Matthew Walker.

Wat hierbij kan helpen is om op een andere dag eerder naar bed te gaan om je ‘slaapschuld’ weg te werken. Als je alert wilt zijn in de ochtend heb je er meer aan op tijd naar bed gaan, dan aan eerder opstaan en vroeg beginnen met werken, raadt de professor aan.

2. Beweeg

Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid van lichaam en geest, maar helpt óók als je je wakkerder wilt voelen in de ochtend.

Voorkom branderige ogen achter je laptop met deze oefening van 20 seconden

Volgens de onderzoekers kan het zijn dat je door lichaamsbeweging makkelijker in slaap valt, waardoor je beter én langer slaapt en hierdoor uiteindelijk alerter voelt de volgende dag.

3. Eet een voedzaam ontbijt

Uit het onderzoek bleek dat van alle geteste ontbijten een ontbijt rijk aan complexe koolhydraten en met een gematigd aantal eiwitten leidt tot de meeste energie en alertheid in de ochtend en de rest van de dag.

Oké, dus complexe koolhydraten it is. En waar zit dat precies in? De onderzoekers raden aan om een ontbijt te eten met fruit, volle granen, zoete aardappelen en chiazaad voor optimale energie en concentratie.

Wil je nog meer inspiratie voor ontbijtjes? Dit zijn 5 snelle en makkelijke ontbijt recepten voor drukke ochtenden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️