Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Liefde & Seks 2 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

13 vragen die je zou moeten stellen voor je JA zegt

Als je gaat trouwen, is jullie intentie (als het goed is) om je leven met elkaar te delen. Dat is nogal wat. Of het nou komt door verlegenheid of de angst om romantiek te verbreken, vaak ontwijken koppels moeilijke vragen die misschien pijnlijke antwoorden kunnen opleveren. Maar júist deze vragen (en de antwoorden daarop) zorgen dat je elkaar écht goed leert kennen en samen een stabiel huwelijksbootje kan instappen. Het zijn misschien intieme vragen en het kan een beetje awkward worden, maar als er één persoon op de wereld is die alles van je moet weten is het je aanstaande echtgenoot wel. Toch? Deze vragen, samengesteld door The New York Times, roepen waarschijnlijk een eerlijke discussie op en geven jullie allebei de kans om alle kaarten op tafel te leggen voor je je handtekening zet.

1. Hoe werd er ruzie gemaakt binnen jouw familie?

Werd er met borden gegooid, werd er rustig gediscussieerd of durfde niemand iets te zeggen? Het succes van een relatie zit ’m in de manier waarop er met verschillen wordt omgegaan. We zijn allemaal gevormd door de dynamiek binnen het gezin waarin we opgroeiden en deze vraag geeft een goed inzicht in de manier waarop je partner denkt over conflictoplossing.

2. Wil je kinderen? Zo ja, verschoon je dan ook de luiers?

Het is heel belangrijk om de ‘kindervraag’ écht eerlijk te beantwoorden. Dus niet het gewenste antwoord voor je partner te geven, maar écht aangeven wat je zelf wil. Hoe zie je het voor je? Hoeveel kinderen wil je? En binnen welk tijdsbestek? Hoe zie je je rol als ouder? En wat verwacht je van de ander?

Lees ook: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

3. Wat vond je wel en niet fijn aan de relatie met je ex?

Het moet er een keer van komen: een gesprek over de exen. Dingen die je niet leuk vond bespreken we vaak wel, maar praten jullie ook over dingen die wél fijn waren? En kan de ander daar op reageren zonder jaloezie of oordeel? De enige manier waarop je deze gesprekken op een eerlijke, liefdevolle manier kan voeren is volledige acceptatie dat de ander een leven had (met iemand anders) voor jullie een koppel waren.

4. Hoe belangrijk is religie voor je?

En hoe vier je feestdagen, bijvoorbeeld? Niet alleen voor jullie samen goed om te weten waar de ander waarde aan hecht, maar stel elkaar ook de vraag: wat wil je je kinderen meegeven aan tradities en religieuze opvattingen?

5. Zou je me financieel steunen als ik schulden heb?

In hoeverre willen jullie financieel onafhankelijk zijn? In hoeverre houden jullie financiën gescheiden? Wat als een van de twee schulden maakt? Z’n baan verliest? Of minder kan werken omdat er een kindje komt of door overspanning bijvoorbeeld? Wat moet jullie gezamenlijke basisinkomen zijn?

6. Wat wil je max. uitgeven aan een auto, of een paar schoenen?

Wat vinden jullie redelijke bedragen voor boodschappen, een etentje, een paar schoenen of een nieuwe telefoon? En een auto? Koop je die nieuw? Of tweedehands? Eigenlijk check je met deze vraag of jullie hetzelfde uitgavenpatroon hebben.

7. Vind je het oké als ik dingen zonder jou doe?

Het kan zijn dat jullie idee over privacy anders is. Wanneer heb je tijd nodig om alleen te zijn? Wil je alleen op vakantie? Alleen afspreken met vrienden? Alleen een hobby beoefenen? Of doe je liever alles samen? Een belangrijk ding om te bespreken, zodat de ander zich niet afgewezen voelt als iemand me time nodig heeft, óf andersom; benauwd als iemand heel graag alles samen doet.

8. Wat vinden we van elkaars ouders?

Vindt je partner het net zo gezellig als jij om elke woensdag bij je moeder te eten? Of is het stiekem een opgave om überhaupt langs te gaan? Ook belangrijk: wat vinden jullie van het gedrag van elkaars ouders en hun relatie? Het kan een mooie indicator zijn van hoe je je eigen relatie graag ziet.

9. Hoe belangrijk is seks voor je?

Praten over seks vindt niet iedereen makkelijk, maar het is wel belangrijk. Waar heb je behoefte aan? Hoe vaak, hoe lang? Wat vind je wel lekker en wat niet? In het begin voelt zo’n gesprek misschien een beetje awkward, maar het is zo fijn als je helemaal eerlijk kan zijn over wat je wil in bed.

10. Is flirten met anderen of porno kijken oké?

In hoeverre zijn jullie seksueel exclusief? Of hoe ver mag je gaan in het flirten met of kijken naar anderen? Misschien hangt dit af van de situatie en verandert dit gedurende de jaren, maar het is wel prettig om te weten waar iemand zich goed bij voelt.

11. Hoe laat je me merken dat je van me houdt?

Liefde kun je op zoveel manieren uitdrukken. Weten jullie van elkaar wanneer jullie dat doen? Vind je het fijn om je liefde in woorden uit te drukken? Zeg je vaak: ‘Ik hou van je?’ Of laat je het merken in aanrakingen? In tijd vrijmaken? Misschien cadeautjes, of kleine gebaren? Het is belangrijk dat je elkaars ‘taal’ leert kennen.

12. Wat bewonder je aan me?

Maar ook: waar erger je je aan? En hoe weegt dat tegen elkaar op? Het vergt wat incasseringsvermogen, maar het is heel fijn om te weten waar een ander zich aan kan ergeren. En ook, wat doen we als die ergernis groter wordt?

13. Hoe zie je ons over tien jaar?

Op welk moment zou je een scheiding overwegen? Of wil je no matter what ons hele leven samen blijven? Het antwoord op deze vraag kan je helpen samen door moeilijke periodes heen te komen.

Misschien leveren deze vragen wat discussie op, of awkwardness. Openheid en échte eerlijkheid is soms best lastig en misschien zelfs pijnlijk voor jezelf of voor de ander. Maar bedenk je wel dat je van plan bent je hele leven te delen met deze persoon. Als je je handtekening onder een huwelijk zet, is het fijn als je precies weet wat je kan verwachten van iemand. Open communicatie over intieme onderwerpen zorgt uiteindelijk voor diep vertrouwen in elkaar.

Meer lezen trouwen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️