Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 1 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Word weer energiek door je zonnevlecht chakra in balans te krijgen

Chakra’s zeggen iets over de energie die in je lichaam zit en hebben te maken met je persoonlijke ontwikkeling. De zonnevlecht chakra zegt iets over de innerlijke energie en de kracht die jij hebt om je leven en identiteit vorm te geven.

De zonnevlecht chakra bevindt zich op de buik. Het zit boven je navel en nét onder je ribben. Er zijn ook andere benamingen voor deze chakra, zoals de solar plexus chakra, het navel chakra, buik chakra of gele chakra.

De zonnevlecht chakra staat in verbinding met jouw energielevel

Superyoga geeft aan dat het zonnevlechtchakra draait om wie jij bent als persoon, jouw identiteit en jouw persoonlijkheid. Dit chakrapunt kun je zien als de plek waar je vanbinnen energie en kracht vandaan haalt om vorm te geven aan het leven en om een eigen identiteit te ontwikkelen. Daarbij speelt passie een rol. Het element wat bij dit chakra hoort is dan ook vuur.

Stralen als de zon

Bij dit chakra hoort de kleur geel tot goudgeel. Deze kleur staat voor optimisme en kracht. Als het zonnevlechtchakra in balans is, straal je net zoals de zon. Deze heeft een goudgele kleur en op die manier zit jij ook vol met licht en kracht. Je hebt dan de wilskracht en energie om uitdagingen aan te gaan. Je voelt je zelfverzekerd en zit lekkerder in je vel.

Zonnevlecht chakra uit balans

Je zonnevlecht chakra is niet altijd in balans. Gevoelens van schaamte en emotionele manipulatie kunnen de balans verstoren.

Organen die in verbinding staan met het zonnevlecht chakra, zijn je maag en lever. Spijsverteringsproblemen kunnen een disbalans veroorzaken in de zonnevlecht chakra.

Als je het gevoel hebt dat je zonnevlecht chakra uit balans is, heb je waarschijnlijk last van lichamelijke of mentale klachten. Die ontstaan doordat je chakra overactief of juist onderactief is.

Als je zonnevlecht chakra overactief is, heb je te veel energie dat zich op een negatieve manier uit tegenover andere mensen. Je kunt bijvoorbeeld erg bazig overkomen. Ook reageer je heftig op situaties en kan je emotioneel onstabiel zijn. Op lichamelijk gebied kan het je lever, maag en alvleesklier negatief beïnvloeden en zorgen voor een hoge bloeddruk.

Als je zonnevlecht chakra onderactief is, heb je juist te weinig energie. Je voelt je bijvoorbeeld futloos en je trekt je veel van andermans mening aan. Je hebt ook weinig zelfvertrouwen en weinig wilskracht. Op lichamelijk gebied kan je last krijgen van je spijsvertering en spierkrampen.

De zonnevlecht chakra weer in balans krijgen

Om de zonnevlecht chakra weer in balans te krijgen, kun je, terwijl je comfortabel zit een meditatie uitvoeren.

Leg je focus op de gele energie om de zonnevlecht chakra te openen. Adem in en stel je voor dat je de heldere gele energie van de zon in je lichaam binnenlaat. Laat tijdens het uitademen alle negatieve overtuigingen over jezelf los. Het kan ook helpen om affirmaties op te noemen die je eigenwaarde en zelfvertrouwen kunnen boosten.

Er zijn ook verschillende yogahoudingen die je kan doen voor meer zelfliefde en zelfvertrouwen. Deze hebben een positief effect op dit chakra. Denk bijvoorbeeld aan de boothouding, zonnegroet, kathouding en berghouding. Je kunt ook een meditatie of yoga sessie uitvoeren voor al je chakra’s, bijvoorbeeld met kundalini yoga.

Het zonnevlecht chakra draait dus om persoonlijke kracht, eigenwaarde, zelfliefde en emoties. Zorg goed voor jezelf door dit chakra in balans te houden.

Eén op één yoga werkt therapeutisch: dit wil je erover weten (bedrock.nl)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️