Julia van Buuren
Julia van Buuren Psyche 1 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Ben jij net als Selena Gomez te knap voor je relatie? Dit is waarom

Actrice en zangeres Selena Gomez is sinds kort weer gelukkig in de liefde en dat komt door haar nieuwe vriend, producer Benny Blanco. Maar fans zijn niet zo blij, want Selena is volgens hen veel te knap voor hem.

Selena Gomez staat al van jongs af aan in de spotlights. Niet alleen haar prestaties maar ook haar liefdesrelaties worden online uitvoerig besproken.

Wat is knap?

Schoonheid is belangrijk voor vrouwen, dit is iets wat in de media en de maatschappij in het algemeen wordt benadrukt.

Het vrouwelijke schoonheidsideaal bestaat uit verschillende uiterlijke kenmerken die een vrouw zou moeten bezitten, zoals een bepaalde lichaamsvorm, gezichtsvorm, huidtint, haarsoort, lengte, gewicht etc. Van jongs af aan worden vrouwen hier op beoordeeld.

Wel is het schoonheidsideaal tijd-, cultureel- en plaatsgebonden. Desalniettemin is het Westerse schoonheidsideaal dominant en veel vrouwen streven dit ideaal dan ook na. Want het blijkt dat ‘aantrekkelijke’ vrouwen over het algemeen beter worden behandeld en het beter doen op werkgebied.

Voor mannen gelden deze normen niet. Zij mogen juist niet te veel met hun uiterlijk bezig zijn, want dat wordt niet gezien als ‘mannelijk’.

Support is belangrijker dan het uiterlijk

Hoewel het uiterlijk wel belangrijk is voor vrouwen zelf, is het een minder grote factor wanneer ze een liefdespartner kiezen.

Vrouwen vinden namelijk een man die hen ondersteunt veel belangrijker dan zijn uiterlijk en hoe knap hij is. En uit onderzoek blijkt dat de mannen die minder aantrekkelijk zijn dan hun vrouw, vaak positiever en meer supportive zijn.

‘De man krijgt meer dan hij kan bieden’

Hoofdonderzoeker James McNulty verklaart dit: “De man die fysiek minder aantrekkelijk is dan zijn vrouw, krijgt iets meer dan hij misschien kan verwachten en iets beters dan hij zelf biedt. Daardoor gaat hij hard werken om de relatie in stand te houden.”

Mannen die wel aantrekkelijker zijn dan hun vrouw, kunnen minder tevreden en minder toegewijd zijn in de relatie. Dit komt omdat zij in het dagelijks leven toegang zouden kunnen krijgen tot vrouwen die aantrekkelijker zijn dan hun eigen vrouw. En fysieke aantrekkingskracht is erg belangrijk voor mannen.

Creativiteit is aantrekkelijk

Naast een ondersteunende man, vinden vrouwen creativiteit ook belangrijk. Sterker nog, creativiteit maakt een man fysiek aantrekkelijker voor een vrouw, blijkt uit onderzoek.

In een onderzoek werd een groep vrouwen gevraagd foto’s van (relatief onaantrekkelijke) mannen te beoordelen puur op hun uiterlijk. Later werden deze foto’s naar een andere groep gestuurd én werd verteld over hoe creatief ze zijn. En het bleek dat mannen die fysiek als minder aantrekkelijk werden beoordeeld, de vrouwen wel aanspraken toen hun creativiteit bekend was.

‘De beste partner kiezen om te overleven’

Psycholoog Christopher Watkins, de onderzoeker, verklaart dit aan de hand van evolutionaire biologie. Mensen zijn geprogrammeerd om de beste partner uit te kiezen om voor nakomelingen te zorgen en zo dus te overleven. En vrouwen zijn volgens hem erg selectief als het gaat om het kiezen van een liefdespartner.

Creativiteit kan gelijk staan aan intelligentie. Daarnaast is het een hulpvolle eigenschap om te kunnen overleven. “Creativiteit wordt namelijk beschouwd als een signaal dat een individu tijd en moeite kan steken in een bepaalde taak of dingen op nieuwe manieren kan zien”, benoemt Watkins.

Mannen vinden het uiterlijk wél belangrijk

Hoe creatief een vrouw bleek te zijn had voor de mannen geen impact op hoe aantrekkelijk ze de vrouw vonden. Dit onderzoek (en vele anderen) concludeert dan ook dat het uiterlijk voor mannen wél een prioriteit is.

Niet fair, maar knappe mensen ervaren, zelfs in deze tijd, waarin we inclusiviteit en diversiteit omarmen, een pretty privilege.

Dit is waarom knappe mensen pretty privilege ervaren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️